Чи не переплутали провідний міжнародний майданчик Європи з дитячим табором у Трускавці? Хто воюватиме за Україну з окупантом у ПАРЄ

Успіхи і досягнення (а останнім часом - і болючі поразки) наших у ПАРЄ стали для пересічного українця останніми роками чи не єдиними story, за які Верховну Раду і її депутатів - хвалили.
Єлизавета Ясько. Фото: Цензор.НЕТ.

Не треба бути пророком аби спрогнозувати: сьогоднішнє обрання керівником делегації Верховної Ради в Україні 28-річної народної депутатки від "Слуги народу" Єлизавети Ясько викличе у політично активної частини українського суспільства неоднозначну реакцію. Це - м’яко кажучи, зазначають Патріоти України.

І справа не в сексизмі, ейджизмі, або якихось ідеологічних розбіжностях. Просто успіхи і досягнення (а останнім часом - і болючі поразки) наших у ПАРЄ стали для пересічного українця останніми роками чи не єдиними story, за які Верховну Раду і її депутатів - хвалили. Причому, регулярно. Ба більше - дивилися в Інтернеті пленарні засідання ПАРЄ, жваво обговорювали, чи повернуть у сесійну залу росіян. А імена українських делегатів у ПАРЄ знали чи не краще за гравців національної збірної з футболу.

Тому багато хто вважав і вважає, що на чолі нового складу делегації ВР у ПАРЄ має бути не просто порядна людина з добрими намірами; не просто депутат з гідною освітою і знанням мов - а зовнішньополітичні кадри з усіх, які може запропонувати цей парламент.

Та вийшло якось похапцем і без підготовки.

***

У п’ятницю депутати зібрались на перше установче засідання майбутньої делегації України в ПАРЄ.

Оскільки зібрання відбувалось в обідню перерву, то головуючий на засіданні Богдан Яременко одразу попередив учасників, що розглянуть вони тільки питання призначення голови делегації і заступників. Але навіть такий мінімальний порядок денний спричинив розкол всередині "Слуг народу".

На посаду голови делегації висунули свої кандидатури Ліза Ясько та Марія Мезенцева.

Перша – ровесниця незалежності України (саме такий наголос вона завжди робить у самопрезентації), випускниця Оксфорду, засновниця Yellow Blue Strategy.

Мезенцева – екс-депутат харківської міськради від "Самопомочі", з лютого по липень 2015 року - працювала менеджером з відповідності в Альянсі європейських консерваторів та реформістів. Була лобісткою з українських питань в Європарламенті.

- Чесно кажучи, у нас така історія вперше, щоб було дві кандидатури від правлячої партії, - здивувалась Юлія Льовочкіна, яка 12 років входить до складу делегації.

- Це демократія, звикайте, - відповів їй Богдан Яременко.

- Тоді, може, кандидати зробили б для нас невеличку презентацію, - уточнила Льовочкіна.

Кандидатки повторили про себе фактично написане вище.

Перед цим Мезенцева також попросила, щоб голосування було таємним. Але апарат відповів, що така процедура не передбачена.

Невідомо, як розподілилися б голоси за умови таємного голосування, і чи випробувала б Мезенцева на депутатах свої здібності лобіста, але у відкритому режимі вона програла Ясько - 7 голосів проти 11.

Далі голосували за заступників. Було дві кандидатури – Сергій Соболєв з "Батьківщини" та Юлія Льовочкіна з ОПЗЖ. Льовочкіну пропонували на роль першого заступника, але вона відмовилась.

- Давайте дотримуватися гендерного принципу, і у дівчинки буде заступником хлопчик, - зіронізувала представниця ОПЗЖ.

Делегація підтримала. На столі учасників засідання лежав документ, в якому був прописаний попередній варіант поведінки української делегації.

В ньому, зокрема, зазначено, що Україна має намір обмежити участь своєї делегації у роботі чергової сесії, що відбуватиметься з 30 вересня по 4 жовтня 2019, винятково роботою в комітетах та інших органах ПАРЄ без участі в пленарній сесії ПАРЄ та святкових заходах, присвячених 70-річчю Ради Європи.

Очевидно, що це був спланований демарш, який підтримали, зокрема, представники країн Балтії та інших держал. І Олексій Гончаренко озвучив плани частини країн.

- Польща- тут остаточне рішення не прийняте, голова делегації Бернацький пропонує взагалі не їхати. Данія їде і бере участь у святкуванні. Грузія їде, але меншим представництвом, ніж зазвичай, і не йдуть на святкування. Шведи їдуть і святкують. Ось така реальність – зараз фактично їдуть усі, але не йдуть святкувати, – зазначив Гончаренко.

Але такий план не сподобався всім учасникам засідання.

Юлія Льовочкіна заявила, що з такою позицією вона не згодна і одразу можна записати, що не іде частина.

- В будь-якому разі, у нас сьогодні 20 вересня, початок сесії – 30-го вересня. Може, визначимося з порядком участі? – запитав Олексій Гончаренко.

- Принаймні, давайте забронюємо готелі, – попросив Сергій Соболєв.

Але "Слуги народу" вже поспішали на пленарне засідання.

- За 5 хвилин починається пленарне засідання. Я вважаю, що порядок денний вичерпано, – сказав Богдан Яременко.

- Давайте обговоримо пропозиції у WhatsApp або в залі, – запропонувала Ясько.

Дехто зі старих учасників делегації криво посміхнувся.

Втім, вже після засідання Ясько залишилась в залі і ще хвилин 10 говорила з Льовочкіною і Соболєвим. Ті їй пояснювали, наскільки важлива ця сесія, адже на неї вперше приїде Росія. І як важливо вже зараз мати свою позицію і узгодити з її іншими делегатами.

- Те, що було перед цим на сесіях, коли Росії не було – це дитячі іграшки порівняно з тим, коли вони повернуться, – сказав Соболєв юній колезі.

Також він говорив про важливість представництва в юридичному і політичному комітетах.

- В юридичному комітеті важливо, щоб наш представник знав англійську мову. Там є російський переклад, але його замовляємо тільки ми, і це виглядає трохи дивно, – зауважив представник секретаріату делегації.

- А Лубінець знає англійську? Це ж їх квота. А я його не знаю, – розгублено запитала Ясько.

- Теоретично, можемо замінити його на Власенка, – відповів представник апарату.

Нова очільниця делегації уважно слухала, але після того, як з динаміків почувся голос спікера Разумкова, поспішила до зали.

Правда, вже на другому поверсі вона зіткнулась з Ларисою Білозір, яка теж входить до делегації. Ясько спитала, в який комітет вона хоче. Білозір відповіла, що могла б піти в комітет охорони здоров’я чи культури.

- Там три роки працювала моя свекруха, вона могла б мені пояснити, – зізналась депутатка.

- А, то ви родичка Білозір, – зраділа Ясько.

Тим часом Цензор.НЕТ спитав в одного зі старих делегатів в ПАРЄ, чи не завеликий ризик випускати на це поле дівчину-неофіта, хай і з оксфордською освітою.

- Проблема навіть не в ній чи її молодості, проблема в тому, що вони не можуть визначитись, як вони будуть поводитися в ПАРЄ. Вже краще б вони залишили стару делегацію, та взяла б на себе перший удар від Росії, а вони вмили б руки, але вони і старих не хочуть пускати, і самі не знають, що робити, – зізнався учасник попередньої делегації.

Страх щодо недосвідченості Ясько озвучив і один з представників ОПЗЖ.

- Я вже просто бачу, як Скабєєва радісно пакує валізу в очікуванні цієї нової жертви, – зізнався він.

Але чому "Слуга народу" висунула на посаду голови делегації саме Лізу Ясько? Про це ми спитали іншого нардепа від "СН", обраного головою делегації від Верховної Ради в Парламентській асамблеї ОБСЄ – Микиту Потураєва. Принагідно додавши:

- Цей вибір викликав багато негативних відгуків у соціальних мережах. Найввічливіші такі: "Вона ж не просто молода, а ще й недосвідчена! Чого чекати від неї у кулуарних інтригах ПАРЄ? Що ця дівчина вдіє проти таких зубрів російської делегації, як Пушков і Толстой? Чи відповідає вона взагалі необхідним вимогам в плані професійності?".

До цих питань ми додамо ще одне. Було наперед зрозуміло, що делегацію очолить депутат від "Слуги народу". Але чи не було у кадровому запасі фракції інших кандидатур, ніж ті дві, що ви їх запропонували?

- На мою думку, Ліза - це саме та людина, яка зможе там розкритися з несподіваного боку. Я її непогано знаю: у неї блискуча профільна освіта, за плечима - кілька освітніх програм, вона знає кілька мов; не пам‘ятаю, які саме, але англійською вона точно володіє вільно. Тобто, незважаючи на її молодий вік, вона є готовою до цієї місії. Це нікого не має бентежити. Бо в неї точно є хребет. І в неї є хватка.

- Тобто, у вас немає побоювань, що пані Ясько перетвориться на легку здобич для Скабєєвої і подібних до неї?

- Ні, ні. Я впевнений, що вона не дасть себе скривдити ані Скабєєвій, ані Толстому. Навпаки, нас можуть очікувати приємні сюрпризи.

- Але вони є досвідченими саме в сенсі роботи у ПАРЄ, добре знаються на регламенті, кулуарних інтригах..

- Всі наші хлопці і дівчата розберуться. До того ж, у делегації працюватимуть депутати не тільки з нашої фракції. Я ж оцінюю за складом. Наприклад, наша делегація у ОБСЄ - ну дуже досвічена. І я дуже задоволений тим, що разом зі мною працюватимуть Артур Герасимов, Григорій Немиря.

- Взагалі-то першим заступником пані Ясько обрано Сергія Соболєва з "Батьківщини".

- Ну, от, бачите. Оцінювати делегацію треба за її складом. І я, наприклад, не маю побоювань щодо присутності в українській делегації в ОбСЄ Нестора Шуфрича. Бо він один, а нас - багато. І ми точно не здамо інтереси країни.

Джерело: Цензор.НЕТ

Заява спікера парламенту Вірменії щодо України викликала істерику в Москві

четвер, 25 квітень 2024, 5:58

Спікер парламенту Вірменії Ален Симонян заявив про "рішучу підтримку Єреваном територіальної цілісності України, Молдови, Грузії, Кіпру та всіх країн". У Росії стверджують, що він "перейшов усі червоні лінії", повідомляють Verelq та APA. . Виступаючи ...

Втричі більше ніж зазвичай: США оголосили великий пакет військової допомоги Україні

четвер, 25 квітень 2024, 5:25

Міністерство оборони США 24 квітня оголосило про виділення пакета військової допомоги Україні загальною вартістю 1 мільярд доларів – першого відтоді, як Конгрес ухвалив додаткове фінансування для допомоги іноземним союзникам. "Це оголошення є 56 транше...