Чи зможе українська ППО збивати всі 100% ракет - експерт роз’яснив деталі

Українcька ППО зараз вже здатна збивати навіть 100% ворожих повітряних цілей, але ця тенденція не завжди може бути постійно стійкою, передають Патріоти України.

Нагадаємо, за сумарними даними військових та експертів, в перші дні повномасштабного вторгнення українські захисники збивали в середньому від 12% до 20% ворожих ракет. Кожного місяця цей показник зростав орієнтовно на 10-15% і вже у жовтні минулого року, коли окупанти розпочали знов масовані обстріли, ефективність роботи ППО перевищила 50% та стрімко дотягнула до показника у 80% збитих ворожих цілей. Йдеться не тільки про ракети, але й про дрони-камікадзе, які до осені росіяни використовували в значно менших об’ємах.

Як зміцнювався повітряний щит

Як захист України в повітрі зміцнів з 12% до майже 90% - про це в коментарі для ТСН.ua розповів військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко. За його словами, є факт, який декого може навіть здивувати.

"В Україні ППО на початок війни було однією з найкращих в Європі за кількістю боєздатних одиниць. Але у нашої ППО було багато мінусів. Один з найбільших недоліків – це те, що більшість була старого радянського виробництва, - каже Коваленко. - Стара радянська техніка не дозволяла збивати сучасні ракети та деякі радянські. Друга проблема полягала в тому, що росіяни на початку повномасштабного вторгнення використовували одночасно величезну кількість ракет різного базування. Це потребувало від нашої ППО використовувати різні алгоритми. Наприклад, алгоритм протидії ракеті Х-101 відрізняється від алгоритму протидії ракеті "Калібр". Станом на сьогодні можно говорити, що в перші місяці ми мали проблему через кількість ворожих ракет. Використовувалась велика номенклатура ракет, які проривали нашу ППО".

На початку вторгнення українськи захисники збивали менше 20% ракет

За словами експерта, зараз, коли Україна отримує сучасні комплекси від партнерів, ефективність значно підвищена та становить близько 90% збитих цілей ворога. На запитання про те, як Україна протрималась перші місяці під ворожими ударами без допомоги партнерів, експерт відповів нам так: "По-перше, росіяни недооцінили наші можливості. Вони переоцінювали можливості своєї авіації, заходили вглиб нашої території для здійснення бомбових та ракетних ударів. Ці літаки та гелікоптери знищувались".

До цього Коваленко додає: "Тобто мала місце переоцінка своїх та недооцінка наших можливостей. Наші оператори мали досвід завдяки тренуванням, дуже швидко отримали і бойовий досвід. Потенціал росіян дуже швидко закінчився, його не вистачило для того, щоб знищити нашу ППО. Саме за рахунок виснаження російського ракетного потенціалу ми змогли одночасно підвищувати ефективність протидії. Ворог не може кожного дня здійснювати по 100-150 ракетних ударів, зараз вони роблять це обмеженим боєкомплектом або з великими паузами. Це дозволило нам не тільки протриматись, а й компенсувати втрати, створити ще більш ефективну та надійну ППО з урахуванням нашого досвіду".

Крім цього, за словами Коваленка, Росія не може виробляти зараз таку кількість ракет, щоб забезпечувати постійні цілодобові обстріли нашої території.

"Росія себе виснажила після 10 жовтня, коли розпочали масовані системні обстріли нашої інфраструктури. А ми змогли збільшити кількість знищених російських ракет до 90%-95%. "Кинджал" виявився звичайною балістичною ракетою, при виробництві якої ворог використав радянську концепцію. Так, у "Кинджала" є гіперзвукова швидкість, але це не гіперзвукова ракета. А ЗРК Patriot створювався саме для знищення балістичних ракет. Нічого дивного", - каже Коваленко.

На запитання про те, чи можливо таке, що наша ППО буде знищувати 100% ворожих повітряних цілей, експерт повідомив: "Можливо і таке, що це буде не стабільно. Будь-яку сучасну систему можно прорвати. Одного дня можно збити 100% ракет, можна це зробити наступного дня, але через 2-3 тижні 2-3 ракети можуть прорватись. Це залежить від декількох чинників. На це вливають і погодні умови, і час доби, і тактика. На даний час росіяни вже випробували багато варіантів, але не всі. Вони ще будуть змінювати тактику, експериментувати, я в цьому впевнений. Зараз відсоток збиття ворожих повітряних цілей українською ППО – майже 90% та навіть більше".

Як змінять ситуацію нові літаки

Про військові літаки-винищувачі F-16, які може отримати Україна, Коваленко каже так: "Вони більш ефективні, ніж радянські МіГ-29 та Су-27. У F-16 набагато кращий радар, який може фіксувати та супроводжувати ціль на відстані 200-250 км. Це майже в 5 разів краще, ніж можливості Міг-29. Перехоплення крилатих ракет та дронів-камікадзе буде відбуватись більш ефективно та більш безпечно для пілотів".

В той же час, на думку Коваленка, ізраїльська система ППО себе виправдовує лише в Ізраїлі. "В Україні зовсім інша історія. Та система ППО створювалась для перехоплення реактивних снарядів, які виготовляють кустарно. Ця система проблематична з точки зору інтеграції в інші системи ППО. Наша система взагалі унікальна – це суміш радянської та західної систем ППО, тому інтегрувати «Залізний купол» буде дуже важко і ефект може бути сумнівним", - резюмував експерт

"Проблема у тому": Військовий експерт порадив, як врятувати Patriot і Himars від ударів РФ

четвер, 28 березень 2024, 15:56

Для того, щоб вберегти установки Patriot і Himars, треба швидко міняти їхню дислокацію після того, як поблизу фіксується ворожий дрон. Про це заявив фахівець зі зв'язку, радіоелектронної боротьби та розвідки Сергій Бескрестнов, більше відомий під псевд...

"Системи зношуються від запуску": Експерт оцінив, скільки ракет і як часто може запускати РФ по Україні

четвер, 28 березень 2024, 15:30

Російська окупаційна армія не відчуває особливого дефіциту ракет для атак по Україні. Загарбники потенційно здатні запустити дві-три хвилі по 70 ракет за добу. Про це в ефірі "Громадського радіо" розповів політичний аналітик, експерт із ракетного озбро...