Держава-агресор зазнала історичної поразки: Міжнародний кримінальний суд у Гаазі прийняв доповідь про злочини РФ на Донбасі

Малгожата Госєвська. Фото: Укрінформ.

Доклад "Російські військові злочини в Україні в 2014 році", який віцемаршалок Сейму Польщі Малгожата Госєвська передала в МКС в Гаазі, прийнятий до уваги цією установою. Питання початку слідства у справі злочинів РФ в Україні, імовірно, незабаром вирішуватиме наступник чинного прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), заявила Госєвська, передають Патріоти України.

"Цю доповідь подано до МКС в Гаазі в 2016 році. Хочу поінформувати, що наприкінці 2020 року попереднє вивчення цієї справи завершено прокурором МКС Фату Бенсудою. Прокурор визнала, що існує обгрунтована імовірність, що у визначений період на території України скоювалися воєнні злочини і злочини проти людяності", - написала Госєвська.

Вона нагадала, що ці злочини було поділено на три категорії: скоєні під час збройних дій, під час затримань та арештів, а також у Криму. Віцемаршалок Сейму зазначила: МКС у Гаазі прийняв таке рішення враховуючи, що відповідні слідства вже ведуться в Україні та Росії.

Як зауважила Госєвська, прокурор МКС Бенсуда, оголошуючи у грудні минулого року свої аргументи на користь початку розгляду судової справи щодо злочинів РФ в Україні, усе ж не оголосила остаточного рішення. На думку польського політика, імовірно, це пов’язано із завершенням каденції Бенсуди на посаді прокурора суду в червні 2021 року. Тож вона, найпевніше, вирішила залишити прийняття цього рішення своєму наступнику.

"Я і надалі слідкуватиму за перебігом розгляду цієї справи й інформуватиму про це", - підсумувала віцемаршалок Сейму Польщі. Як повідомлялося, доповідь "Російські воєнні злочини в Україні в 2014 році" складено на базі понад 60 інтерв'ю, які польські та українські волонтери провели з полоненими. Колишні бранці розповіли, серед іншого, про фізичні і психічні тортури, вбивства, до яких були причетні росіяни.

У першій половині 2016 року відбулися презентації документа в Європарламенті, Верховній Раді України, Сеймі Польщі, на засіданні ОБСЄ. У квітні 2016 року Госєвська особисто передала доповідь до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Прокурор МКС Бенсуда 11 грудня 2020 року заявила: є вагомі підстави вважати, що широкий діапазон діянь, скоєних у контексті ситуації в Україні, становлять воєнні злочини та злочини проти людяності в межах юрисдикції Міжнародного кримінального суду. МКС завершив ознайомлення з матеріалами справ, які він отримував з України, зокрема від Офісу генерального прокурора й від неурядових організацій, котрі фіксували воєнні злочини та злочини проти людяності на окупованих Росією територіях. Таким чином, суд в Гаазі має прийняти рішення у справі про початок слідства.

Джерело: Укрінформ

Надійної техніки на полі бує стане більше: Канадський виробник броньовиків Roshel відкриє завод в Україні

субота, 11 травень 2024, 5:00

Канадська компанія Roshel, яка виробляє броньовані автомобілі Senator зокрема для потреб ЗСУ, планує частково локалізувати своє виробництво в Україні. . Броньовики Senator початково були створені для операцій правоохоронних органів Північної Америки, ...

Найбільший секрет Лукашенки, або Он де буде "білоруська Херасіма": Американці дізналися, де збудували таємну базу, куди Путін міг вже експортувати "Іскандери" з ядерними боєголовками

субота, 11 травень 2024, 4:15

Те, що у випадку навіть підготовки запуску тактичної ядерної зброї Білорусь за лічені хвилини може перетворитись на скопище руїн, ні для кого не секрет. Однак Путін сподівається, що росії побояться мстити тим самим чином. Стало відомо, де Мінськ планує...