Держава-агресор зазнала історичної поразки: Міжнародний кримінальний суд у Гаазі прийняв доповідь про злочини РФ на Донбасі

Малгожата Госєвська. Фото: Укрінформ.

Доклад "Російські військові злочини в Україні в 2014 році", який віцемаршалок Сейму Польщі Малгожата Госєвська передала в МКС в Гаазі, прийнятий до уваги цією установою. Питання початку слідства у справі злочинів РФ в Україні, імовірно, незабаром вирішуватиме наступник чинного прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС), заявила Госєвська, передають Патріоти України.

"Цю доповідь подано до МКС в Гаазі в 2016 році. Хочу поінформувати, що наприкінці 2020 року попереднє вивчення цієї справи завершено прокурором МКС Фату Бенсудою. Прокурор визнала, що існує обгрунтована імовірність, що у визначений період на території України скоювалися воєнні злочини і злочини проти людяності", - написала Госєвська.

Вона нагадала, що ці злочини було поділено на три категорії: скоєні під час збройних дій, під час затримань та арештів, а також у Криму. Віцемаршалок Сейму зазначила: МКС у Гаазі прийняв таке рішення враховуючи, що відповідні слідства вже ведуться в Україні та Росії.

Як зауважила Госєвська, прокурор МКС Бенсуда, оголошуючи у грудні минулого року свої аргументи на користь початку розгляду судової справи щодо злочинів РФ в Україні, усе ж не оголосила остаточного рішення. На думку польського політика, імовірно, це пов’язано із завершенням каденції Бенсуди на посаді прокурора суду в червні 2021 року. Тож вона, найпевніше, вирішила залишити прийняття цього рішення своєму наступнику.

"Я і надалі слідкуватиму за перебігом розгляду цієї справи й інформуватиму про це", - підсумувала віцемаршалок Сейму Польщі. Як повідомлялося, доповідь "Російські воєнні злочини в Україні в 2014 році" складено на базі понад 60 інтерв'ю, які польські та українські волонтери провели з полоненими. Колишні бранці розповіли, серед іншого, про фізичні і психічні тортури, вбивства, до яких були причетні росіяни.

У першій половині 2016 року відбулися презентації документа в Європарламенті, Верховній Раді України, Сеймі Польщі, на засіданні ОБСЄ. У квітні 2016 року Госєвська особисто передала доповідь до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Прокурор МКС Бенсуда 11 грудня 2020 року заявила: є вагомі підстави вважати, що широкий діапазон діянь, скоєних у контексті ситуації в Україні, становлять воєнні злочини та злочини проти людяності в межах юрисдикції Міжнародного кримінального суду. МКС завершив ознайомлення з матеріалами справ, які він отримував з України, зокрема від Офісу генерального прокурора й від неурядових організацій, котрі фіксували воєнні злочини та злочини проти людяності на окупованих Росією територіях. Таким чином, суд в Гаазі має прийняти рішення у справі про початок слідства.

Джерело: Укрінформ

"Для російської пропаганди зʼявиться чудовий козир": Експерт пояснив, як Росія бачить майбутню війну з Альянсом

вівторок, 19 березень 2024, 0:30

Експерт з міжнародної безпеки Фонду "Демократичні ініціативи" Тарас Жовтенко вважає, що Росія може готуватись до обмеженої гібридної операції на території однієї з країн НАТО. Таку думку він висловив у етері "Еспресо", передають Патріоти України. "Ще о...

Гарно зарекомендували себе у розвідці, та патрулюванні: Бельгія надасть Україні 300 штук італійських броньованих позашляховиків LMV, - ЗМІ

вівторок, 19 березень 2024, 0:04

Бельгія готує пакет військової допомоги для України, який міститиме 300 броньованих позашляховиків LMV, повідомляє видання Shephard Media. Компанія Iveco DV представила LMV 4x4 у 2001 році, як автомобіль із високим рівнем прохідності та захисту броні. ...