Держдеп США відреагував на вимогу Путіна повернути Росії на Аляску

Заступник речника Державного департаменту США Ведант Пател

У Держдепартаменті США заявили, що президенту РФ Володимиру Путіну не вдасться визнати незаконним продаж Російською імперією регіону Аляски Сполученим Штатам у ХІХ сторіччі, тим паче не вдасться приєднати його до складу Росії. Про це у понеділок, 22 січня, заявив заступник речника Державного департаменту США Ведант Пател, передає Укрінформ.

Таким чином він відповів на питання журналістів щодо намірів Путіна визнати "незаконним" продаж Аляски.

"Думаю, я можу сказати від імені всіх нас в уряді США, заявивши, що він точно не поверне Аляску", - сказав Пател.

Як відомо, що з 1799 до 1867 року Аляска управлялася російсько-американською компанією - напівдержавною торговою колоніальною організацією Російської імперії. Аляску Росія вирішила продати після Кримської війни. Угоду про продаж Аляски США підписано у березні 1867 року у Вашингтоні за всіма тогочасними міжнародними стандартами.

Царському уряду Олександра III ще довелося довго вмовляти американців купити ці віддалені та суворі землі, непридатні ні для землеробства, ні традиційного вирощування великої рогатої худоби на пасовиськах. Єдину тамтешню користь десятиліттями складала пушнина, доки російські промислові мисливці не знищили практично вщент товарного звіра. А про величезні запаси золота та інших корисних копалин стало відомо лише кількома десятиліттями після продажу Аляски.

У Росії виникли проблеми з ракетами з КНДР - половина вибухнула у повітрі

четвер, 9 травень 2024, 6:48

Близько половини північнокорейських ракет, якими Росія вдарила по Україні, не долетіли до цілі. Відсоток несправності високий. Про це у коментарі Reuters розповіли в Офісі генерального прокурора України. За словами Офіса, всього прокурори вивчили уламк...

Хитрий хід: У Forbes дізналися, як українські надводні дрони стали вбивцями російських гелікоптерів

четвер, 9 травень 2024, 6:24

Триває повномасштабна війна в Україні, і стала відома важлива особливість українських безпілотних надводних апаратів - вони, схоже, мають власні ракети для протиповітряної оборони. Як пише Forbes, може йтися про радянську керовану Р-73 класу повітря-по...