"Дякувати "Зе-Свинарчукам": Оприлюднено схему, як отримує сировину завод Фірташа в окупованому Криму

Раніше поставками займалася німецька ITS, але вона привернула увагу преси і громадськості, і після низки скандалів її вирішили замінити.

Поставки українського ільменіту - сировини для виробництва титану - в окупований Крим поновилися. Незаконні схеми постійно змінюються. Все робиться для того, щоб заплутати прикордонників і митників, яким надають неправдиві документи на вантаж. Раніше такі поставки йшли з Одеського порту, але зараз сировину відправляють з порту Чорноморськ, повідомляють Патріоти України.

У суботу, 12 грудня, з гавані Чорноморська вийшов рудовоз Bogdan, завантажений 11,5 тис. тонн ільменіту. Судно прийшло в Чорноморськ ще 27 листопада, але навантаженню довго перешкоджала СБУ. "Піти йому вдалося тільки після втручання керівництва Фонду держмайна, яке таким чином відстоює інтереси державної ж "Об'єднаної гірничо-хімічної компанії" (ОГХК), що видобуває ільменіт", - зазначається у матеріалі.

Остання 13 жовтня цього року уклала контракт з чеською компанією Belanto trade s.r.o., зобов'язавшись поставити в жовтні-грудні 50 тис. тонн ільменіту, який видобувається і збагачується в Іршанську Житомирської області.

"Belanto trade s.r.o. - це посередник, через який сировину отримує підприємство "Кримський титан", розташоване на загарбаному півострові і належить олігархові Дмитру Фірташу", - пише Думксая.net.

За даними поінформованих джерел, сума контракту становить близько 6,5 млн євро. Раніше поставками займалася німецька ITS, але вона привернула увагу преси і громадськості, і після низки скандалів її вирішили замінити.

Своєю чергою Bogdan заявив в якості порту призначення турецьке місто Самсун, але в дійсності попрямував до болгарської Варну, в чому легко переконатися за допомогою відповідних онлайн-сервісів, що надають інформацію про місцезнаходження цивільних судів. У Болгарії на нього чекає інший суховантаж - Souria. Руду перенавантажуватимуть на його борт, після чого Souria піде до берегів Криму.

За відкритими даними, з серпня цього року завод Фірташа отримав приблизно 35 тис. тонн українського ільменіту. Постачала його все та ж Souria, яка ходить під сирійським прапором.

Джерело: Думская

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...