Для Бацьки готують потужний удар: Країни Балтії домовилися не торгувати електроенергією із Білоруссю

Латвія, Литва й Естонія досягли згоди щодо того, як відбуватиметься торгівля електроенергією із третіми країнами після запуску нової білоруської АЕС в Островці Як зазначає естонський ERR, про це напередодні домовилися профільні міністри трьох країн, передають Патріоти України.

Згідно з угодою, країни припинять торгівлю електроенергією з Білоруссю після запуску АЕС. Для контролю запровадять систему сертифікатів щодо походження електроенергії.

У скороченому обсязі торгівля продовжиться на російсько-латвійському напрямку. Для цього використовуватимуть залишкові потужності від внутрішньої торгівлі між країнами Балтії.

Торгівля електроенергією між Литвою та російським Калінінградом продовжиться у поточному обсязі. Загалом обсяги торгівлі електроенергією між країнами Балтії та третіми країнами можуть скоротитися удвічі.

Також домовилися про запровадження тарифу на використання спільної інфраструктури. Це має відбутися наприкінці першого кварталу 2021-го - до того часу Латвія та Литва мають прийняти необхідне законодавство (в Естонії воно вже чинне).

Нові домовленості діятимуть до кінця 2025 року, коли запланована синхронізація енергомереж балтійських країн із Центральною Європою.

У лютому 2020-го країни Балтії зобов'язалися підписати декларацію про наміри не купувати електроенергію з Островецької АЕС, спорудження якої зараз на завершальному етапі.

Позиція Литви полягає в тому, що нова білоруська АЕС розташована за 50 км від Вільнюса, є небезпечною, а Кремль може послуговуватися нею як інструментом політичного тиску й на Білорусь, і на країни Балтії.

Латвія певний час не погоджувалася з повною відмовою, що призвело до певної напруги у відносинах з Литвою, але в серпні також заявила, що не торгуватиме електроенергією з Білоруссю після запуску АЕС.

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...