"Для росіян це буде найстрашніше": Олещук пояснив, що означав би для Росії вступ України в НАТО

Запрошення України до НАТО є частиною плану перемоги президента Володимира Зеленського, заявив керівник ОП Андрій Єрмак. Що дасть вступ України до Північноатлантичного альянсу та чи досі Захід боїться погроз Росії щодо цього рішення? Про це в ефірі Radio NV розповів політолог Петро Олещук, передають Патріоти України.

"Це [рішення] є ключовим, важливим. Знову ж таки, росіяни вміють маніпулювати західною суспільною думкою. Як, наприклад, вони подають питання НАТО для Заходу? «Дивіться, ми так сильно перелякані, що НАТО наближається до наших кордонів, і ми не можемо припустити, щоб Україна була членом НАТО».

Фінляндія та Естонія — члени НАТО. Вони разом блокують вихід Росії до Балтійського моря. Кордон з НАТО суттєво виріс. Санкт-Петербург буквально в досяжності артилерії НАТО. Про що ви нам розказуєте? Який страх НАТО?

Це маніпуляція, сенс якої полягає в наступному. Просто росіяни прекрасно розуміють, що вступ України в НАТО означає закриття ідеї про анексію України. Закриття ідеї про анексію України означає закриття російського імперського проєкту. Тому що найтупіший росіянин розуміє, що без України ніякої російської імперії немає. І тоді настає найстрашніше: прийняття росіянами думки, що імперією вони вже ніколи не будуть, а значить доведеться працювати та щось робити з власною державою. Тобто не просто розв'язувати всі проблеми шляхом експансії, анексії, війни, масових вбивств, геноциду, а щось, можливо, навіть і робити.

У принципі, позиція Росії щодо НАТО абсолютно прозора й зрозуміла. Тут не зрозуміла позиція Заходу, який свого часу сказав: дивіться, ми визнаємо своєю частиною, наприклад, Польщу, Словаччину, Румунію, Литву, Латвію, Естонію, ми їх будемо захищати, а Україну — ні. Україна буде сірою зоною між нами та Росією.

І досі розказують абсолютно смішні анекдоти про те, чому Україна не в НАТО. Як, наприклад, Вікторія Нуланд, яка розказувала, що 2008 року Україну не прийняли в НАТО через конфлікт Віктора Ющенка і Юлії Тимошенко, тому що Ющенко був «за», а Тимошенко — «проти».

То що вам завадило за цей час розв'язати питання членства України в НАТО? Тим більше за цей час підтримка членства України в НАТО зросла в рази, зараз абсолютна більшість громадян України хоче цього членства. І не можна більше використовувати цей маніпулятивний аргумент, що українське суспільство якесь розколоте чи не готове. Ні.

Значить, ви просто хочете залишити якісь можливості для домовленостей з Росією, хочете щодо цього вести якісь переговори. І, по суті, знову ж таки, так само піддаєтеся на цю примітивну російську маніпуляцію.

Хоча одне рішення про членство України в НАТО, по-перше, б зупинило цю війну. По-друге, зупинило б війну назавжди. І, по-третє, зробило б подальші війни в Європі не те щоб неможливими, але суттєво малоймовірними.

Тому що єдина причина, чому росіяни здійснили свою агресію проти України полягає в тому, що Україна на момент цієї агресії не була членом НАТО. І те, що Україну не взяли в НАТО, а всіх довкола взяли, це був виклик для Росії. Таким чином їй сказали: дивіться, є прекрасна територія для війни, будь ласка, йдіть, воюйте", - розповів Олещук.

"Путін заявив: ще трошки і буде ядерний удар": Денисенко пояснив, що це означає

п’ятниця, 27 вересень 2024, 6:00

"Путін заявив: іще трошки і буде ядерний удар. Що це означає: 1. В Росії прискорюють процес переговорів. 2. Росія піднімає ставки перед виборами в США, розуміючи, що ніяких переговорів поки не передбачено", - про це у Фейсбуці пише Вадим Денисенко, пе...

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...