До дня народження Левка Лук’яненка на могилі великого українського діяча встановлено пам’ятник

Левко Лук’яненко народився 24 серпня 1928 року

24 серпня дисиденту і Герою України виповнилось би 92 роки... На День народження Левка Лук’яненка його дружина Надія встановила пам’ятник на могилу чоловіка, зазначають Патріоти України. Лук’яненко народився 24 серпня 1928 року, український дисидент, учасник правозахисного національно-визвольного руху, політичний діяч, дипломат.

«Мій подарунок на 92-й День народження. З другого боку хрест і напис: «Вірю в Бога і Україну» Левко Лук’яненко», – написала дружина Лук’яненка.

Левко Лук’яненко розробив стратегію виведення України з-під влади Москви та зі складу СРСР шляхом референдуму на основі конституцій СРСР і УРСР та норм міжнародного права.. 22 січня 1961 заарештований, у травні того ж року за звинуваченням у зраді батьківщини засуджений до розстрілу (72 доби провів у камері смертників), згодом заміненого на 15 років таборів суворого режиму.
Брав активну участь у боротьбі політв’язнів зі свавіллям адміністрації, писав і підписував різноманітні листи до радянських керівних органів і міжнародних організацій, зокрема 1969 разом із М. Горинем та І. Кандибою звернувся до Комісії з питань прав людини при ООН із протестом проти отруєння ув’язнених хімічними препаратами.
12 грудня 1977 заарештований удруге. Оголосив голодування, відмовився давати свідчення та від радянського громадянства. У червні 1978 як особливо небезпечний рецидивіст засуджений до 10-ти років позбавлення волі й 5-ти років заслання.
На початку 1989 повернувся в Україну з заслання, де продовжив громадську та правозахисну діяльність.

"Процес має йти": Кремль погрожує вбивати українців, навіть якщо настане перемир'я

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:53

Міністр закордонних справ країни-агресорки Сергій Лавров заявив, що Росія не збирається переривати бойові дії в Україні в разі початку переговорів щодо війни, яку розв'язала. Про це Лавров заявив в інтерв'ю росЗМІ, коментуючи домовленості, які нібито о...

Оце так: "Велика сімка" відклала питання передачі Україні російських активів до червня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 17:42

Міністри закордонних справ країн "Великої сімки" схвалили декларацію за підсумками зустрічі на Капрі в Італії. Питання передачі Україні російських активів на прохання лідерів країн G7 відклали до червня, передають Патріоти України. Глави МЗС Канади, Ф...