Додон "пролетів": На виборах президента Молдови перемагає Майя Санду (фото)

На президентських виборах в Молдові більшість голосів виборців набирає колишній прем'єр-міністр Молдови, голова опозиційної партії "Дія і солідарність" Майя Санду. Про це свідчать дані, розміщені ЦВК країни, передають Патріоти України.

Після підрахунку протоколів з 99,63% виборчих дільниць, Санду отримала 57.52% голосів виборців, її опонент, чинний президент Ігор Додон - 42.48%.

Триває підрахунок голосів на закордонних виборчих дільницях, але розрив тільки виросте, адже молдавська діаспора переважно голосує за Санду. За кордоном у виборах брали участь понад 260 тисяч виборців, з них за Санду проголосували понад 80%.

Разом з тим Додон отримав 85,8% голосів виборців в Придністров'ї, однак це не вплинуло на загальну картину.

Майя Санду подякувала своїм виборцям. Вона обіцяла об'єднати розколоте в ході виборів суспільство і вирішувати економічні проблеми. Вона також заявила про намір домагатися розпуску парламенту і дострокових парламентських виборів, підкресливши готовність співпрацювати в цьому питанні з іншими політичними силами.

Діючий президент Молдови Ігор Додон поки свою поразку не визнав. Він анонсував брифінг після засідання вищого керівництва країни в понеділок о 11:00.

У 2016 році Додон здобув перемогу над Санду з різницею в 4%. Мандат чинного президента Молдови закінчується 23 грудня. Інавгурація нового глави держави відбудеться відразу після цієї дати.

Майя Санду (молд. Maia Sandu) народилася 24 травня 1972 року в Молдові. Навчалася в Академії економічної освіти Молдови і Академії державного управління при президенті Молдови. У 2010 році закінчила Гарвардський інститут державного управління ім. Джона Ф. Кеннеді.

Була кандидатом на пост президента Молдови на виборах 2016 року. У 2010-2012 роках Майя Санду була радником виконавчого директора Світового банку у Вашингтоні, округ Колумбія, США. У 2012 Санду була призначена міністром освіти. З 8 червня 2019 року по 12 листопада 2019 року була премьер-міністром Республіки Молдова.

22 грудня 2015 року Санду оголосила про створення партії Дії і солідарності. У жовтні 2016 отримала друге місце в першому турі виборів президента Молдови, набравши 38% голосів. Її опонент Ігор Додон, лідер соцпартії, тоді набрав 48% голосів. Другий тур виборів відбувся 13 листопада, Санду набрала майже 48% голосів і програла Додону (52%). Санду - проєвропейський політик, вона бачить майбутнє Молдови в зближенні з Європою. Не заміжня, дітей немає.

"За Росію вже серйозно взялись": Експерт дав прогноз щодо руйнування режиму у РФ та ставку Заходу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:56

На Заході роблять ставку на поступове руйнування путінського режиму. Поки що немає ознак того, що серед наших союзників мають намір не визнавати легітимність Путіна. Таку думку в ефірі "Еспресо" висловив політичний експерт Максим Розумний, передають Па...

"Коли ти сидиш, скажімо, в Петербурзі": Буданов спрогнозував новий наступ росіян та назвав умову закінчення війни в Україні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 7:45

Вже у червні Росія може почати великий наступ, щоб спробувати захопити всю територію Донецької та Луганської областей. Після цього росіяни зосередяться на президентських виборах у Сполучених Штатах Америки та їхніх наслідках. Так вважає очільник Головн...