Дошкульно обережна політика Байдена в епіцентрі критики світових ЗМІ: Україна втратила рідкісний шанс знищити десятки російських Су-34 через політику США, - Forbes

Історикам ще доведеться дати оцінку ефективності політики стримування адміністрацією Байдена експансії московської недоімперії зла і тим додатковим жертвам, котрі через це понесла Україна в ході війни на виснаження.

Су-34

Україна мала шанс одночасно знищити десятки російських літаків Су-34, але через заборону США застосовувати далекобійну зброю по РФ ЗСУ не змогли ним скористатися, а тепер стало занадто пізно, зазначають Патріоти України.

Як пише Forbes, протягом кількох місяців Україна просила іноземних союзників дозволити використовувати потужні балістичні ракети - для нанесення ударів по російських військових літаках, що паркуються на аеродромах у Росії недалеко від кордону.

Оскільки союзники відмовлялися, Україна посилила свої атаки на найбільш вразливі російські аеродроми, застосовуючи власну зброю. Так, у суботу українські безпілотники завдали удару по авіабазі в Морозовську на півдні Росії, за 200 миль від лінії фронту, знищивши винищувач-бомбардувальник Су-34 ВПС Росії і склад боєприпасів та пошкодивши ще два Су-34.

Завдаючи ударів по аеродромах поблизу російсько-українського кордону, Україна сподівається знищити винищувачі-бомбардувальники Су-34, оскільки КАБи стали вирішальним фактором практично всіх недавніх перемог Росії на всій лінії фронту.

Однак, як зазначає видання, подібні нальоти стає дедалі важче проводити, оскільки росіяни перекидають свої військові літаки на менш уразливі бази.

"Рідкісна можливість завдати серйозного удару по інфраструктурі КАБ випала цього літа, коли 47-й гвардійський бомбардувальний авіаційний полк ВПС Росії припаркував десятки Су-34 з приблизно 100 наявних на озброєнні на відкритій авіабазі Воронеж-Мальшево на півдні Росії за 100 миль від кордону з Україною", - пише Forbes.

Як зазначає видання, Воронеж-Мальшево - досить добре захищена база, тому українці попросили дозволу випустити по ній ракети ATACMS, які практично неможливо перехопити. Але адміністрація президента США Джо Байдена відповіла відмовою.

Самі ж росіяни, спостерігаючи за переговорами з приводу АТАСMS, ухвалили рідкісне для них упереджувальне рішення вивести Су-34 з воронезького Мальшево та інших прикордонних аеродромів.

"Сьогодні багато Су-34 перебувають на базах за сотні миль від кордону. Вони не невразливі для українських безпілотників - найдальші моделі літають на відстані понад 1 000 миль. Але вони захищені від більшості українських безпілотників, а також від ATACMS, найпотужніші з яких мають дальність лише 190 миль. Якщо Білий дім коли-небудь дасть дозвіл на нальоти ATACMS на російські бази, може бути вже занадто пізно. Найцінніші цілі можуть опинитися занадто далеко", - зазначає Forbes.

Звичайно, деякі Су-34, а також деякі запаси бомб КАБ, залишаються на прикордонних аеродромах, таких як Морозівськ. Але щоб припинити кампанію бомбардувань, Україні потрібно знищити десятки Су-34, а не один або кілька. А більш розумна передислокація російських військ робить це завдання дедалі складнішим, підсумовує видання.

Удар по аеродрому Морозовськ - як це було

3 серпня Генеральний штаб ЗСУ повідомив про успішне ураження ворожого аеродрому "Морозівськ" та інших військових цілей у Росії. Зазначалося, що внаслідок ураження було зафіксовано влучання у склади з боєприпасами, де зберігалися, зокрема, й керовані авіаційні бомби.

Пізніше в ГУР підтвердили, що внаслідок удару по "Морозовську" в Ростовській області 3 серпня 2024 року знищено винищувач-бомбардувальник Су-34. Зазначається, що ще два російські літаки такого самого типу ймовірно пошкоджено уламками - поряд із бортами зафіксовано воронки від вибухів. Також повністю знищено ворожий склад авіаційного озброєння.

Росія тисне на п'яти напрямках на сході: Селезньов розповів про небезпеку на фронті

середа, 7 серпень 2024, 6:56

Збройні сили Російської Федерації спробують посилити тиск на декількох напрямках на фронті. Зокрема, основний осередок бойових дій - схід України. Про це повідомив колишній речник Генштабу ЗСУ, полковник Владислав Селезньов в ефірі FREEДОМ, передають П...

"Не будуть підтримувати всю лінію боєзіткнення": Експерт розповів про перші цілі для українських F-16

середа, 7 серпень 2024, 6:22

Літаки F-16, які напередодні отримала Україна від союзників, будуть допомагати засобам ППО знищувати ворожі ракети, повідомив в ефірі телемарафону військовий експерт Олександр Коваленко, передають Патріоти України. "Але не всю номенклатуру. У тій кільк...