Довгоочікуване рішення: Європа виграла суд проти "Північного потоку-2", - західні ЗМІ

Згідно з рішенням суду, видобувна компанія не може володіти трубопроводом, по якому доставляється її газ.

Вищий земельний суд Дюссельдорфа відмовив компанії Nord Stream AG у звільненні "Північного потоку-2" від вимог газової директиви ЄС. Суд виніс рішення за скаргою акціонерного товариства "Північний потік-2" на Федеральне мережеве агентство Bundesnetzagentur. Про це повідомило агентство Bloomberg, передають Патріоти України.

Як повідомляє агентство, мова йде про норми, які передбачають поділ діяльності з видобутку і транспортування газу. Згідно з рішенням суду, видобувна компанія не може володіти трубопроводом, по якому доставляється її газ.

Отже, згідно з рішенням суду, компанія-оператор "Північного потоку-2" має бути незалежною від Газпрому, а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників.

Як повідомляє Reuters, поданий торік операторами підтримуваного "Газпромом" проекту (GAZP.MM) з транспортування газу з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря. Вони стверджували, що правила ЄС у відносини "Північного потоку-2" були дискримінаційними.

Правила ЄС вимагають, щоб компанії, які виробляють, транспортують і розподіляють газ на території Європейського Союзу, були розділені та провели процедуру анбандлінгу. Це сприятиме забезпеченню чесної конкуренції на ринку і запобігання того, щоб компанії могли перешкоджати доступу конкурентів до інфраструктури.

Глава держкомпанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон на своїй сторінці в Facebook зазначив, що це рішення є довгоочікуваним і дуже важливим. "Дуже довгоочікуване і важливе рішення німецького суду щодо вимог до оператора "Північного Потоку-2"... Це саме те, на чому наполягає українська сторона в переговорах по ПП2", - написав він.

Суть позовної заяви:

Оператор "Північного потоку-2" оскаржив рішення регулятора не звільняти газопровід від норм газової директиви ЄС. Скарга була подана відносно пункту 28б закону про енергетичну економіку ФРН.

Серед основних положень директиви - поділ компаній, що постачають газ і компаній, які його транспортують.

Перші дві термінові партії вже прибули: ЗМІ дізнались, коли в Україну надійде зброя з великого пакету допомоги США, який завдасть нищівного удару по планам Кремля на перемогу

субота, 4 травень 2024, 1:45

Йдеться про артилерію, бронетехніку, системи ППО, катери та іншу громіздку техніку та засоби з оголошених пакетів допомоги США та Європи, складні та чутливі в транспортуванні. Перші партії зброї з нового пакету допомоги США надійшли до України наприкін...

"До Великодня готувалися. Вікна мили": Безугла знову обурена роботою комітету, у соцмережі відреагували

п’ятниця, 3 травень 2024, 23:54

“За весь тиждень Комітет ВРУ з питань національної безпеки, оборони та розвідки не провів жодного засідання, жодного заходу, жодної міжнародної зустрічі, жодного спільного виїзду. Жодної активності не було. Тільки тиша і пусті коридори. Що це?” – напис...