Дурний приклад надихнув: Після зустрічі з Путіним африканці вирішили переписати конституцію

Сьогодні, 30 липня, в Центральноафриканській Республіці проходить референдум про зміну конституції країни, інформують Патріоти України.

Як повідомляє Deutsche Welle, дана зміна дозволить президенту країни обиратися більше двох разів поспіль, за російським прикладом. Як йдеться в матеріалі, поправки до Конституції ЦАР знімають заборону займати пост президента більше двох термінів поспіль.

Якщо ця зміна буде підтримана, нинішній глава держави Фостен-Арканж Туадера зможе втретє виставити свою кандидатуру на виборах. Як йдеться в матеріалі, інші пропоновані зміни збільшують термін повноважень президента з п'яти до семи років і скасовують верхню палату парламенту країни (він стає однопалатним).

Національна опозиція вважає референдум і винесені на нього питання "антидемократичними" та "шахрайськими". Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch зазначає, що уряд ЦАР в період підготовки референдуму посилив тиск на політичну опозицію, громадянське суспільство та ЗМІ.

За даними посольства РФ, В ЦАР знаходяться не менше 1890 "військових консультантів" Вагнера, причому влада республіки заявляє, що зацікавлена в збільшенні їх кількості.

Відносини з Росією

Глава держави Фостен-Арканж Туадера вперше був обраний президентом ЦАР в 2016 році, переобрався на цей пост в 2020 році. Після приходу до влади він звернувся до Росії за допомогою в боротьбі з повстанцями, з 2017 року в країні діють найманці російського терористичного угруповання Вагнера.

Країни Африки зажадали від Росії повернутися до "зернової угоди". Російський диктатор Володимир Путін замість цього запропонував африканським країнам безкоштовні поставки російського продовольства, і зіткнувся з різкою реакцією Південно-Африканської Республіки (ПАР).

На зустрічі глав африканських делегацій з президентом РФ лідер ПАР Сиріл Рамафоса, коментуючи пропозицію Путіна, заявив, що Африка готова купувати зерно, і відновлення комерційних поставок залишається ключовою метою.

"Долар зараз дійсно дуже зміцнився": Професор економіки Гарварда дав прогноз, що буде з курсом у разі перемоги Трампа чи Гарріс

субота, 27 липень 2024, 20:45

Якщо колишній президент США Дональд Трамп повернеться до Білого дому 2025 року, йому, найімовірніше, пощастить із його планами на ослаблення долара, навіть якщо він нічого не робитиме. Таку думку висловив професор економіки Гарвардського університету, ...

Скоро в Україні? Британці вперше випробувували лазерну зброю проти безпілотників

субота, 27 липень 2024, 20:30

Цей зразок лазерної зброх вже здійснив понад 40 тисяч тестових годин і знищив понад 400 цілей. Британська оборонна компанія Raytheon вперше в історії країни випробувала проти безпілотників лазерну зброю, інтегровану в бронемашину, передають Патріоти Ук...