Дуже бояться? Місце, де розташовані дачі Путіна і Кабаєвої, раптово закрили для відвідування через "екологію"

Частину берега і самого озера Валдай (Новгородська область РФ), на якому розташовані будинки, які, за інформацією ЗМІ, належать російському диктатору Володимиру Путіну і його коханці Аліні Кабаєвій, раптово закрили для росіян нібито через погіршення екологічного стану, передають Патріоти України.

Як пише "Медуза", половина Валдая виявилася повністю закритою для човнів і відпочивальників. Чиновники пояснили, що за наказом Міністерства природних ресурсів і екології Росії частину озера зарахували до території Валдайського національного парку, і вона стала зоною особливо охоронюваної природної території (ООПТ).

ООПТ - це один з видів територій разом із заповідною та рекреаційною зонами (перша передбачає заборону перебування всім, крім співробітників заповідника, друга - дозволяє туризм, риболовлю та полювання).

Зона ООПТ, статус якої отримала місцевість біля путінських дач, передбачає, що на території можна перебувати хіба що з метою "пізнавального туризму" (туристичний маршрут строго обмежений). За порушення правил відвідування таких зон передбачена і адміністративна, і кримінальна відповідальність. Однак жодних офіційних маршрутів до озера національний парк не пропонує і навіть заявляє, що в цій частині озера повністю заборонено перебування громадян.

Повністю закрити зону для відвідування, всупереч її статусу, як заявили в нацпарку, знадобилося через "погіршення екологічного стану" та з метою зниження темпів його евтрофування (через цей процес "цвіте вода"). Ситуація викликала обурення місцевих жителів і для більшої переконливості адміністрація парку опублікувала "наукове обґрунтування". Ним став лист члена-кореспондента Російської академії наук Аркадія Тишкова, який довгі роки заявляє про екологічні проблеми на озері. "Медуза" зазначає, що цьому питанню присвячена і монографія групи російських вчених.

Дивує, що "екологічні проблеми" виявили тільки на одній частини водойми - на Довгобородському плесу, де журналісти раніше виявили нерухомість сім'ї Путіна. Попередження і дослідження вчених, які були присвячені забрудненню озера (наприклад, стічними водами), стосувалися всієї акваторії, оскільки його частини поєднані.

Крім того, місцеві кажуть, що візуально змін стану озера - цвітіння води, вимирання риби або інших екологічних проблем - не спостерігають. Однак кажуть, що відчуття, що поруч є "секретні об'єкти", а також "люди в камуфляжі", що стежать за пересуваннями відпочивальників, були тут і раніше.

Примітно і те, що наказ про зміну статусу зазначеної ділянки озера датований листопадом 2022 року, а офіційна його публікація відбулася тільки через два місяці. Сам же парк оголосив про нову заборону лише 3 березня - через місяці після зміни статусу території і через кілька днів після того, як журналісти показали розташовану тут "дачу Путіна".

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...

Коли Україна дозріє до таких моральних стандартів? Глава МЗС Латвії йде у відставку через журналістське розслідування

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:05

За інформацією журналістів, Кріш'яніс Каріньш нібито витратив до 1,3 мільйона євро на оренду приватного літака для офіційних поїздок. Кріш'яніс Каріньш, міністр закордонних справ Латвії, у четвер, 28 березня, заявив, що піде у відставку після скандалу,...