"Дуже правильно якраз те, що немає жодних політичних заяв": Чалий пояснив поведінку української влади і реакцію західних партнерів України на події в Курській області РФ

В умовах ведення війни і самооборони так буває, що влада і військове керівництво можуть не розголошувати і не коментувати певних подій. Зберігати тишу щодо подій у Курській області Росії є правильним кроком від української влади - політичних заяв немає, однак є конкретні дії, передають Патріоти України.

Таку думку в ефірі OBOZ.Talk висловив дипломат, колишній посол України в США Валерій Чалий. Пізніше оцінку буде надано, але зараз не обов'язково вдаватися у пояснення і розкривати плани.

"Я вважаю, що якраз дуже чітко все сформульовано, виходячи з того, що офіційно повідомлення з України не було. Рано чи пізно оцінка буде даватися, але у війні таке буває, що не одразу даються пояснення чи плани. Це нормально. Дуже правильно якраз те, що немає жодних політичних заяв, а є конкретні дії Збройних сил України з оборони держави", – сказа експерт.

Дипломат звернув увагу на істерію представника РФ у США Анатолія Антонова, який видав, що операція у Курській області є "терористичною атакою ЗСУ", і накинувся на Вашингтон зі звинуваченнями у передачі Україні зброї.

Чалий наголосив, що Антонов вперто не помітив, як Росія зухвало порушила Статут ООН, а зараз намагається прикриватися міжнародним правом.

"Він сказав про українців як про головорізів при тому, що є факти і кримінальні провадження про відтинання частин тіла вбитим українцям з боку росіян. Якщо говорити про головорізів, то очевидно, що Антонов прикриває своїх. А його звернення до Вашингтона взагалі неадекватне. З одного боку є Статут ООН, який Росія брутально порушила як член Радбезу, а з іншого боку РФ намагається кожен раз пояснювати усе Статутом ООН. Так от 51 стаття дає право країні, проти якої здійснена агресія, на самооборону. Як на індивідуальну, так і на колективну. Зараз у нас індивідуальна самооборона. Факт, який призвів до цього, – це агресія Росії, окупація частини українських територій", – сказав Чалий.

Він зауважив, що Україна як держава, проти якої здійснюється збройна агресія, має право на оборону, зокрема й на території агресора.

"Чи має право країна, проти якої здійснена агресія, на те, щоб діяти в обороні в тому числі на території агресора? Має право. Чи має права країна застосовувати техніку, яка була їй передана партнерами? Має право. Єдине, що завжди всі закликають діяти в рамках гуманітарного міжнародного права – не застосовувати заборонені способи ведення війни, наприклад, хімічну зброю, як росіяни робили проти нас. Ну і мінімізувати наслідки для цивільних", – зазначив дипломат.

Чалий також додав, що сьогодні російські окупанти завдали ракетного удару по місту Костянтинівка на Донеччині, убивши 14 людей. Росіяни це зробили нібито як помсту за події у Курській області. Однак вони не згадали, що з території Курської області щоденно обстрілювали громади на Сумщині – росіяни вбивали місцевих жителів просто на їхніх городах.

"З Курської області вони гатили безперервно по Україні, по Сумській області. Я це знаю дуже достеменно, до нюансів. Доходило до того, що вбивали людей на городах. Тих, які там намагалися залишатись. У Білопіллі, у Рижівці. По городах били мінометами. Просто вбивали людей, а тепер раптом кинулись до міжнародних правил. Міжнародні правила не на їхньому боці", – додав він.

Ефект від операції на Курщині у військовому плані поки спрогнозувати складно, але вже точно є ефект у політичному плані.

"Бачимо, що Путін не контролює ситуацію повністю, що він не захистив громадян. Видно розгубленість, брехню про ці події. Спочатку вони не знали, що робити – применшити це все чи, навпаки, роздути. І на четвертий день досі не вирішили. І на міжнародній арені така ситуація – ніхто не сказав, що це ескалація. Навпаки, сказали, що ескалації немає. Є оборона, і це в міжнародних відносинах звичайне право – озброєна оборона. Тобто немає там жодної агресії. Ця операція визначається як здійснення права на самооборону. Причому глибина задіяння військ України проти Росії, якщо вони задіяні чи будуть задіяні, нічим не обмежується. Тільки потребами самооборони", – підсумував дипломат.


Подалі від війни: Очільниця Мінреінтеграції Ірина Верещук запропонувала населенню Курщини евакуацію до України

четвер, 15 серпень 2024, 0:30

Мінреінтеграції відкрило цілодобову гарячу лінію для мешканців Курської області, які потребують гуманітарної допомоги або ж хочуть евакуюватися в Україну. Про це оголосила віцепрем'єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірин...

Генпрокурор ФРН видав ордер на арешт українця за підрив "Північного потоку" – німецькі ЗМІ

середа, 14 серпень 2024, 23:45

Генеральний прокурор Німеччини Єнс Роммель видав перший ордер на арешт головного підозрюваного у підривах на газопроводі "Північний потік" у Балтійському морі, що сталися два роки тому. Ним є українець Володимир С., який донедавна проживав у Польщі. Пр...