Дуже цікавий збіг: Кілька топ-менеджерів російських газових компаній за останні тижні загинули за дивних обставин

Сергія Протосеню було знайдено повішеним на його віллі в Каталонії. Фото: Sergey Protosenya / Facebook.19 квітня колишній топ-менеджер російської газової компанії Новатек Сергій Протосеня, його дружина та дочка були знайдені мертвими на віллі в Іспанії. Поліція припускає, що трагедія сталася на тлі сімейного конфлікту, але не виключає, що сталося потрійне вбивство, а загибель глави сімейства було подано як суїцид. Це вже п’ятий випадок у 2022 році, коли персонажі, тісно пов’язані з російським газовим бізнесом, раптово йдуть з життя, зазначають Патріоти України.

На розкішну віллу в курортному містечку Льорет-де-Мар на каталонському узбережжі Коста-Брава поліція приїхала після дзвінка сина Сергія Протосені. Чоловік, який не поїхав із сім'єю на великодні канікули до Іспанії, був стурбований відсутністю зв'язку з батьками та сестрою.

Двері правоохоронцям відчинив сусід, якому господарі залишили запасний комплект ключів. У спальні виявили мертвими 53-річну Наталю та її доньку Варвару, вони лежали у своїх ліжках, на тілах були численні рубані та різані рани. Ймовірно, вони загинули уві сні. 55-річного Сергія Протосеню знайшли повішеним на перилах. Поряд лежали ніж та сокира, які, ймовірно, використав убивця.

Як з'ясувало видання El Punt Avui, слідчі вважають гіпотезою № 1 подвійне вбивство з подальшим суїцидом чоловіка. Однак у вічі кинулася низка дивних обставин.

- записка з зізнанням або поясненнями мотивів вбивства була відсутня;

- повідомлень про випадки жорстокого поводження від членів цієї сім'ї раніше не надходило;

- на місці злочину було багато крові, але на одязі повішеного — жодної плями;

- за словами експертів, убивця діяв у рукавичках, щоби не залишити відбитків пальців.

Поліція вилучила речові докази та досліджує записи камери спостереження, щоб з'ясувати, чи хтось заходив на віллу — таємно чи з дозволу росіян. Версія потрійного вбивства, замаскованого під акт сімейного насильства із подальшим самогубством, залишається робочою, поінформувала газета.

Чим був відомий Протосеня

Народився 1966 року. Здобув спеціальність «економіка та організація будівництва» в Московському інженерно-будівельному інституті. У 90-ті роки працював у московських банках, потім — у нафтогазовій компанії Ітера. 2002 року став головним бухгалтером Новатеку — приватної компанії з видобутку природного газу. У 2015 році був призначений заступником голови правління фірми з питань економіки та фінансів. До кінця 2015 року володів 0,0765% акцій.

У 2020-му Новатек вважалася другою компанією в Росії за обсягом видобутого газу.

У 2011 році особистий стан Протосені оцінювався в 13,4 млрд рублів (понад 400 млн доларів). У 2016 році він залишив Новатек, повідомляв канал RTVi.

Крім російського паспорта, мав кіпрський. «Частина активів Протосені була оформлена на кіпрську компанію Viladex Finance Limited, і буквально минулого тижня, 13 квітня, до реєстраційної палати Кіпру було подано заявку на розділ часток у компанії», — зазначав телеграм-канал Жаба и Гадюка.

За даними телеграм-каналу База, Сергій Протосеня до кінця листопада 2021 року був власником акцій АКБ Форбанк, який «кришувала ФСБ».

Підозрілий збіг

Іспанські детективи, які ведуть справу про вбивство в Льорет-де-Мар, звернули увагу на публікації, що з'явилися днем раніше, 18 квітня. У московських апартаментах колишнього віцепрезидента Газпромбанку Владислава Аваєва знайшли його тіло, а також тіла його дружини Олени та дочки Марії.

Причиною смерті трьох людей стали вогнепальні поранення. За попередньою версією Слідчого комітету Росії, Аваєв убив жінку й дівчинку, після чого наклав на себе руки. Вранці 18 квітня він зателефонував особистому водієві та попросив за ним заїхати, проте двері не відчинив. Старша дочка бізнесмена приїхала у квартиру після обіду та виявила тіла родичів. У руці Аваєва нібито лежав пістолет.

Владислав Аваєв (Фото: Регіональна громадська організація Динамо-33)Той же водій стверджував, що шеф напередодні був у чудовому настрої, дивацтв у поведінці він не помітив, повідомляв таблоїд StarHit.

Телеграм-канал 112 писав, що мотивом вбивства став тривалий конфлікт банкіра з дружиною. Мовляв, Владислав Аваєв дізнався, що дружина мала стосунки з іншим чоловіком і була вагітна.

Аваєв довго працював у Газпромбанку — потужній універсальній фінустанові РФ, повністю підконтрольній Газпрому (нині перебуває під санкціями США та ЄС). Про його обов'язки та рід діяльності в банку майже нічого не відомо. Телеграм-канал paradox_friends стверджує, що «Аваєв не настільки був близьким до центрів прийняття рішень». Проте сама посада віцепрезидента передбачає високий рівень обізнаності.

Також один час він був заступником директора департаменту управління справами уряду РФ, а останніми роками очолював компанію Карбонікс, яка виробляє костезаміщуючі вуглецеві імпланти. Партнером фірми є корпорація Ростех, інформував сайт msk1.ru.

І це ще не все

Крім Аваєва та Протосені, ще троє топ-менеджерів, пов'язаних із російським газовим бізнесом, пішли з життя незадовго до вторгнення агресора в Україну або одразу після нього.

29 січня в особняку у котеджному селищі Ленінський Виборзького району Ленінградської області (це селище відоме як "гніздо Газпрому") було знайдено тіло 60-річного керівника транспортної служби компанії Газпром-Інвест Леоніда Шульмана. Закривавлене тіло з глибокими різаними ранами лежало на підлозі у ванній, на бортику ванни знаходився будівельний ніж. Поліцейські виявили записку, в якій Шульман скаржився на нестерпний біль, повідомляло видання "Грани". Чоловік перебував на лікарняному після травми, на нозі у нього був апарат Ілізарова. Новая газета писала, що слідчі сумнівалися у справжності передсмертної записки.

25 лютого у тому ж селищі знайшли тіло 61-річного Олександра Тюлякова — заступника гендиректора Єдиного розрахункового центру Газпрому ("казначейства" головного газового монополіста РФ). Він висів у петлі, а поруч лежала передсмертна записка (її зміст не розголошується). Коли на місці смерті Тюлякова працювали криміналісти, до будинку під'їхали співробітники служби безпеки Газпрому, оточили територію та прогнали співробітників Слідкому та поліцейських. За даними "Нової газети", напередодні смерті його бачили сильно побитим.

3 березня 66-річний Михайло Вотфорд (він же Михайло Толстошея) був знайдений повішеним у своєму особняку в графстві Суррей (Англія). Поліція не вважала його смерть такою, що «викликає підозри», але й мотиву суїциду пояснити не могла, повідомляла Daily Mail. Друг колишнього російського магната заявив, що «його загибель викликає питання, особливо після всіх цих підозрілих смертей російських громадян [у Британії]». Вотфорд заробив капітал на видобутку нафти та газу в Росії. На початку 2000-х емігрував до Великої Британії, змінив прізвище та зайнявся нерухомістю. До списку підсанкційних російських олігархів, опублікованого британським урядом після початку війни в Україні, він не увійшов.

Бродіння «еліт»

Колишній опозиційний депутат Держдуми, полковник ФСБ у відставці Геннадій Гудков не виключає, що ці загадкові смерті є формою зведення рахунків з топами держкомпаній, які володіють якимись знаннями. "Для них (ФСБ і Кремля — ред.) зараз дуже важливо не допустити втечі щурів з корабля в надто великій кількості, бо ці щури багато чого знають і можуть почати говорити. Це конспірологічна версія, але мене дуже збентежив збіг до деталей [смертей Аваєва та Протосені]. Адже такий збіг — це почерк, серійні вбивці так це називають», — сказав він в інтерв'ю Ходорковський.live.

Bild зауважив, що кілька близьких соратників диктатора Володимира Путіна майже одночасно загадково «зникли» після початку війни проти України. У московській в'язниці Лефортово від початку квітня перебуває глава 5-ї служби ФСБ Сергій Беседа. Офіційна версія — "за підозрою в розкраданні державних коштів". Неофіційно це звинувачення традиційно висувають у Росії лише тоді, коли прихильники Путіна впадають у немилість, пише Bild.

ЗМІ зазначали, що надовго «зникав із радарів» міністр оборони Сергій Шойгу, це збіглося з низкою серйозних невдач російської армії в Україні. Пішов з усіх посад і емігрував багаторічний голова Роснано Сергій Чубайс, покинув Росію заступник гендиректора Аерофлоту Андрій Панов, за даними ЗМІ, репресії загрожують колишньому заступнику голови уряду РФ, президенту Міжнародної шахової федерації Аркадію Дворковичу.

Гудков передбачає, що випадків «самовбивств» побільшає. «Ми йдемо до розколу еліт, йдемо швидко. Але поки що це жорстокість гризні кланів під Путіним. Клани зчепилися у смертельній сутичці. Чи то чують, що кінець настає Акелі, чи ще щось», — припустив він.

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...