Генерал Романенко дав прогноз, що буде - швидкий крах армії Путіна чи затяжна війна

Західні аналітики оприлюднили п'ять сценаріїв розвитку подій у війні Росії проти України, починаючи з краху армії країни-агресора до краху армії нашої країни. Реалізація того чи іншого з них безпосередньо залежить від швидкості масового постачання озброєння в Україну та його обсягів, передають Патріоти України.

Якщо ці поставки будуть досить швидкими та великими, Збройні сили України зможуть швидко заблокувати ворога та не дозволити йому окопатися на тимчасово зайнятих територіях. Якщо ж цього не станеться, війна може набути затяжного характеру. Про це в ексклюзивному інтерв'ю "Обозревателю" розповів ексзаступник начальника Генерального штабу Збройних сил України генерал-лейтенант Ігор Романенко.

– Перший запропонований сценарій – крах Росії. Як ви оцінюєте такий варіант?

– У принципі, я вважаю це можливим, хоча чим більшим буде військовий успіх України, тим більшим буде тиск західних країн на Україну, таких як Франція, Німеччина, Італія, оскільки, на їхню думку, Росію необхідно зберегти, її обличчя, структуру.

Якщо в українців виходитиме, європейці підштовхуватимуть Україну до того, щоб вона зупинилася на рубежах 23 лютого. Вони не зацікавлені у повному звільненні наших територій, Криму та Донбасу.

Але тут дуже важливою є позиція США. На засіданні 46 міністрів оборони, яке пройшло на базі Rammstein, було вирішено, що підтримуватимуть до рівня ослаблення Росії, тобто до стану, коли вона не зможе здійснювати агресію.

– Ви вважаєте, що європейські країни, які ви назвали, влаштує варіант, коли російська армія буде ослаблена до такого рівня?

– Ні, насамперед, цього хочуть американці. Європейцям потрібне ослаблення Росії, але не настільки, бо частина еліт цих країн куплена Путіним на газові долари. І тепер він використовує їх, щоб урятуватися в цій ситуації. Але США хочуть зменшити потенціал Росії ще більше.

– Напевно, велику роль тут відіграє Велика Британія.

– Так, ціла низка країн – США, Велика Британія, Польща, Литва, Латвія.

– Тепер другий варіант – крах України.

– Якщо озброєння надаватиметься Україні несвоєчасно, Росія захопить великі території, і тоді нам доведеться погоджуватись на якийсь компромісний варіант. Але це малоймовірно, оскільки наміри наших союзників є дуже серйозними.

Тактично ЗСУ виглядають краще, але поки що є перевага у військовому потенціалі. Щойно західна зброя змінить це співвідношення, цей варіант – крах України – стане малоймовірним.

– Побоювання з приводу перетворення війни на затяжну озвучуються давно. Яким є ваш погляд на цей третій сценарій, озвучений аналітиками?

– Це можливо тоді, коли ефективність західної допомоги буде недостатня. Втрати у нас досить суттєві, і Україна не піде на нові втрати особового складу – а це можуть бути десятки тисяч людей. Тоді піде боротьба на виснаження, вона може перейти на наступний рік і зупинитися на рубежах, зайнятих влітку.

– Четвертий сценарій – наступ ЗСУ.

– Наразі головне завдання для Збройних сил України – встояти в обороні. Виходячи з військової теорії та практики, треба битися в оборонній операції, допоки противник не виснажиться, але не встигне ґрунтовно окопатися, не збудує оборонних споруд. Необхідно вдарити по ньому контрнаступом саме в цей момент.

Але в нас є затримки з надходженням західного озброєння, тож можливості для такого сценарію я поки що не бачу. Найімовірніше, противник обладнає оборонні позиції, переходитиме в оборону, а ми повільно нарощуватимемо свої резерви.

Тому що отримати зброю – ще не все. Чим сучасніша зброя, тим вона складніша і потребує більшого часу на освоєння. Причому нам необхідне суттєве озброєння – ракетне, ударні дрони, засоби ППО, літаки.

Тобто наступ росіян буде зупинено. Якщо українці наберуть гарний потенціал, тоді завдаватимуть ударів. Якщо потенціалу не наберуть, то буде позиційна війна практично без просування з успіхами місцевого значення.

– І останній варіант – ескалація, зокрема, із застосуванням тактичної ядерної та хімічної зброї.

– Така можливість є. Путін, у принципі, готовий на це йти, але боїться. Боїться сам, боїться за оточення. Оточення тисне на нього і не відкидає варіант його прибрати. Якщо він програє, його однозначно прибиратимуть.

– Прибиратимуть фізично чи політично?

– Щонайменше, політично, а то й фізично. Путін це розуміє і не хоче йти на це. Отже, підсумовуючи: найважливіше – це постачання та освоєння нашими військами західної зброї. Вкрай важливий фактор часу. Якщо це буде здійснено швидко, доки противник не закріпився на оборонних позиціях, Україна зможе наступати.

Якщо це затягнеться надовго, тоді на якихось ділянках українська сторона намагатиметься концентрувати свої сили та відбивати території. Але росіяни намагатимуться нарощувати сили за рахунок прихованої мобілізації та переходити у довгу війну.

Джерело: Обозреватель

Якщо НАТО розмістить ядерні об'єкти: У МЗС РФ пригрозили вдарити по Польщі

четвер, 25 квітень 2024, 20:29

У разі розміщення в Польщі ядерних об'єктів країн НАТО вони стануть "законною воєнною ціллю" для Росії. Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, повідомляє пропагандистське агентство ТАСС, передають Патріоти України. За його...

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...