Геноцид у Сребрениці: Гаазький трибунал залишив сербського генерала Ратко Младича у в’язниці до кінця життя

Ратко МладичУ вівторок, 8 червня, Міжнародний кримінальний суд у Гаазі залишив у силі вирок про довічне ув'язнення для боснійсько-сербського генерала Ратко Младича за геноцид мусульман у Сребрениці та інші злочини. Апеляції у справі Младича розглянув так званий «Остаточний механізм» — судовий орган, який закінчує розгляд справ міжнародних трибуналів по колишній Югославії та щодо Руанди, зазначають Патріоти України.

Сам суд ООН по колишній Югославії (МТКЮ) пропрацював 24 роки та був закритий наприкінці 2017 року.

Судові слухання за апеляціями щодо вироку Младичу почалися 25 серпня 2020 року. Сам Младич так і не визнав себе винним. Він добивався на цьому процесі повного виправдання. «Віра змусила мене стати на захист своєї країни, яка була зруйнована зусиллями НАТО за допомогою Ватикану та міжнародної мафії», — заявив 78-річний Младич.

МТКЮ виніс вирок Ратко Младичу у листопаді 2017 року. Міжнародний трибунал визнав, що він був значною мірою причетний до військових злочинів, які було скоєно у Сребрениці, та особисто керував артобстрілом міста.

МТКЮ звинуватив його у геноциді, злочинах проти людяності, порушенні законів та звичаїв ведення війни, а також у терорі проти мирного населення. Зокрема, в обвинуваченні йдеться про вбивство 8 000 мусульманських чоловіків та хлопчиків у Сребрениці у 1995 році, а також про тисячі жертв, що загинули під час облоги Сараєва, яка тривала 44 місяці. Младича було визнано винним у знущаннях з людей у таборах для інтернованих, терорі щодо хорватів та мусульман у боснійських населених пунктах, взятті у заручники солдатів-миротворців ООН.

Під час громадянської війни у Боснії і Герцеговині у 1992—1995 роках Ратко Младич командував збройними силами боснійських сербів. Потім він багато років переховувався. Його заарештували у Сербії у 2011 році та видали МТКЮ.

Апеляцію подавали не тільки адвокати Младича, але й прокурор Лорел Бейг з Канади. Вона вимагала визнати геноцидом не тільки різанину у Сребрениці, а й масові вбивства в інших містах Боснії.

«Важко собі уявити більш недвозначне вираження намірів здійснити геноцид, ніж заява Младича: Моя турбота — щоб вони повністю зникли. Коли ми розглядаємо всі свідчення, коли оцінюємо його слова укупі з його діями, ми можемо зробити тільки один висновок: Младич мав намір фізично знищити громади боснійських мусульман у всіх цих муніципалітетах», — заявила Бейг. Однак «Остаточний механізм» відхилив її апеляцію.

У колишній Югославії багато хто досі вважає Ратко Младича героєм. Так колишній прем'єр-міністр та президент Боснії і Герцеговини, а нині голова Президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік заявив 8 червня: «Я вважаю Младича солдатом, а не військовим злочинцем».

Знищили зерно для Азії та Африки: РФ вдарила по порту Південний на Одещині

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:29

Балістичний удар, який 19 квітня російські окупанти завдали по морському порту "Південний" (Одеська обл.) знищив аграрну продукцію, яка призначалася для країн Азії та Африки, інформують Патріоти України. Як повідомили у Міністерстві відновлення України...

"Треба закінчити якомога швидше": Орбан цинічно висловився про війну в Україні та приголомшив заявою про західні війська

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:15

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що Захід – за крок до відправлення своїх солдатів до України. Про це пише видання Magyar Hang, передають Патріоти України. “Це не наша війна, а війна двох слов'янських народів, яку треба закінчити якомога ш...