"Герань" добре замаскувалася? Слідство не може сказати, чи іранські дрони застосовує Росія

Українське слідство поки що не визначило походження бойових безпілотників, які Росія з вересня використовує проти України і які вважаються іранськими. Про це розповів прокурор департаменту протидії злочинів в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора Іван Чижевський у коментарі для "Суспільне", передають Патріоти України.

"Сказати про те, що це – безпілотники іранського виробництва чи ні – ми поки не можемо. Нині триває досудове розслідування. Воно не буде швидким. Адже експертиза необхідна не проста, а за участі фахівців широкого масштабу, які зможуть з’ясувати що це за комплектуючих, їхнє походження. За експертизами можна буде встановити походження даних безпілотників та виробника компонентів.

Ми не можемо вказати про те, скільки будуть тривати експертизи, через те, що Російська Федерація активно обстрілює Україну", - сказав Іван Чижевський.

Прокурор пояснив, що слідство прагне встановити всі складові, пов’язані з атаками безпілотників. "Яким чином цей безпілотник з’явився в Збройних силах Російської Федерації, чому він називається "Герань" та "Герань-2", чому він так схожий на "Shahed-131", "Shahed-136" і "Mohajer-6"? Взагалі, де здійснюється будівництво даних безпілотників, які шляхи постачання, хто постачав? Дата і місце виготовлення, які контракти заключалися, хто їх укладав – це також є дуже важливим в ході досудового розслідування, в ході встановлення всіх схем", – сказав Чижевський.

Використовуючи дані розвідки та технології, слідство намагатиметься встановити операторів безпілотників, сказав прокурор. Однак росіяни намагаються заплутати українських слідчих та експертів.

"Є випадки, коли країна-агресор спеціально наносить маркування певної компанії з метою введення нас в оману. Або навпаки ми фіксували сліди знищення назв, маркування чи наліпок на виробах", – розповів Чижевський.

"Слідству належить встановити кожний компонент: країну походження, дату виготовлення і переконатися, що абревіатура чи назва компанії, яка виготовила не є підробкою", — додав він.

Україна буде позиватися до міжнародних судів через використання Росією дронів-камікадзе. "Насамперед має бути закінчено досудове розслідування – нашими органами, в нашій країні, за участю фахівців. Звісно, Україна буде позиватися до міжнародних судів через використання безпілотників. Але на даний момент стверджувати, в яку інстанцію, терміни – я думаю, це буде досить неправильно", – сказав Чижевський.

Прокурор додав, що українські експерти та правоохоронцям допомагають міжнародні партнери. До Ірану українське слідство поки не зверталось. За словами Чижевського, нині відкрито понад 50 кримінальних проваджень через застосування дронів-камікадзе. За необхідності справи можуть об’єднати.

Якщо НАТО розмістить ядерні об'єкти: У МЗС РФ пригрозили вдарити по Польщі

четвер, 25 квітень 2024, 20:29

У разі розміщення в Польщі ядерних об'єктів країн НАТО вони стануть "законною воєнною ціллю" для Росії. Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков, повідомляє пропагандистське агентство ТАСС, передають Патріоти України. За його...

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...