Гетьман пояснив, у чому унікальність найсучасніших ракет до F-16, які Україна отримає від ЄС

Майор запасу НГУ, ветеран російсько-української війни Олексій Гетьман розповів про найсучасніші ракети, якими США оснастять F-16 для України від ЄС. Про це він сказав у етері телеканалу "Еспресо", передають Патріоти України.

"Нам будуть постачати три види ракет. Перші — сучасні ракети "повітря-повітря", які мають дальність до 180 км. Вони сучасні, тому що добре можуть влучити у ворожий літак, зокрема, той, що несе російські КАБи та ФАБи. Ці ракети керуються безпосередньо з комп’ютера літака, і пілот вже не бере участі в їхньому польоті. Це те, що називається "вистрілив і забув". Тобто побачив, захопив ціль бортовим радаром літака, який є радіолокаційною станцією. Цей радар бачить далі, ніж бортовий радар російських літаків, тому раніше може побачити F-16, запустити цю ракету і знищити ворожу ціль", - повідомив Гетьман.

Другий вид — плануючі бомби, які наводяться на прикінцевій ділянці польоту. Їхнє кругове ймовірне відхилення, точність, становить не більше 5 м: "Це доволі високоточна зброя. Це стосується зброї "повітря-земля", - розповів майор запасу НГУ.

За його словами, третій вид — найсучасніші протирадіолокаційні ракети. Вони не тільки рухаються за електромагнітним випромінюванням, яке створює ворожий радар, але й запам’ятовують координати цієї станції.

"Якщо росіяни встигнуть вимкнути радар, ракета все одно запам’ятає координати і точно влучить у ціль. Ймовірно, йдеться саме про ці ракети класу "повітря-повітря" з дальністю до 180 км, зокрема AIM-120D. Також є ракети для зенітно-ракетних комплексів, які стріляють на відстань 70-80 км. Тут важлива не стільки дальність, скільки точність. Але для того, щоб ракета полетіла за радіолокаційним сигналом, літак має зайти в зону, де цей сигнал його бачить, що створює певну небезпеку. Плануючі розумні бомби також належать до цих трьох видів зброї", - додав він.

З'явилися детальні зображення одного зі знищених на літовищі Морозовська Су-34

середа, 7 серпень 2024, 8:59

За уточненими даними та повітряна атака, що знищила один з найбільших складів КАБів та ФАБів Росії на цьому аеродромі Ростовської області, рознесла вщент два Су-34 і важко пошкодила ще два. У соцмережі з’явилися кадри зі знищеним російським винищувачем...

Друг України в протистоянні російській агресії з особливими зв'язками у Чернігові: Хто такий Тім Волз, котрого Камала Харріс обрала собі у віце-президенти

середа, 7 серпень 2024, 8:50

Камала Харріс обрала Тіма Волза, губернатора штату Міннесота, як свого напарника на президентських виборах у США, який у разі її перемоги обійме посаду віце-президента. Президентська гонка в США поступово виходить на фінішну пряму. Останнє опитування, ...