Голова МАГАТЕ зробив заяву щодо безпеки на ЗАЕС

Підписання письмової угоди щодо безпеки Запорізької АЕС на даний момент неможливе, оскільки між сторонами не досягнуто миру. Про це заявив генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі на брифінгу за підсумками відвідин станції, передають Патріоти України.

«У нас є політична угода, яка була сформульована на Раді Безпеки ООН. Досягнення письмової угоди було б нереалістичним на даному етапі, тому що, як ми знаємо, немає переговорів про мир або припинення вогню між сторонами. Але ми змогли досягти твердої політичної угоди», – сказав він.

Гроссі наголосив, що МАГАТЕ – це «не військова поліція», але агентство може фіксувати всі порушення та інформувати про це міжнародне співтовариство, завдяки присутності інспекторів на станції.

Він також зазначив, що його пропозиції отримали підтримку у Раді безпеки ООН. «Моя зустріч у Раді безпеки ООН була дуже важливою, завдання полягає в тому, щоб привернути увагу всіх членів Ради безпеки, щоб світова спільнота знала про небезпеку»,– додав він.

Раніше Гроссі запропонував Раді безпеки ООН підтримати п'ять принципів забезпечення безпеки Запорізької АЕС: не допускати атак по станції або з її території, не розміщувати на станції важкі озброєння та військових, які можуть бути використані для атаки. Також не наражати на небезпеку енергопостачання станції, забезпечити захист усіх структур і систем, що відповідають за безпечну роботу станції, не вживати жодних дій, що підривають ці принципи.

Торгівля рублем подвоїлась: Стало відомо, як Казахстан допомагає Кремлю обходити санкції

четвер, 26 вересень 2024, 23:40

Через санкції США проти Росії значно зросли обсяги торгівлі юанем і рублем у Казахстані, оскільки російські банки використовують казахські фінансові ринки для валютних операцій з Китаєм. Обсяги торгівлі юанем і рублем подвоїлися, а Казахстан стає важли...

Чи застосує Росія ядерну зброю? Путін намагається викликати нову хвилю паніки, - аналітики

четвер, 26 вересень 2024, 22:55

Росія навряд застосує ядерну зброю, а президент РФ Володимир Путін намагається викликати нову хвилю паніки у західних лідерів внесенням змін до ядерної доктрини. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW), передають Патріоти У...