І що б сказали військові товариші Зеленського? Вийшов за хлібом - забрали до армії. Який "призов без мобілізації" хоче впровадити президент, - журналіст

Враховуючи протистояння Зе із праворадикалами, експерти припускають: у разі протестів президент просто оголосить військові збори і таким чином зупинить повстання.

Україна 18 травня відзначала день резервіста. Зеленський тоді заявив, що українська армія завжди розраховує на підтримку військовиків у запасі. І вже через 10 днів довів це не словом, а ділом: подав до Ради невідкладний законопроект, яким запропонував закликати резервістів на збори за власним рішенням на термін до півроку. Про те, навіщо Зеленському "виловлювання" призовників і чи конституційна ця ініціатива - в матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

Як і його попередник, президент хоче привести систему військового обліку і діяльності місцевих органів військового управління у відповідність зі стандартами НАТО. Новація може торкнутися понад 200 тисяч осіб по всій Україні. Якщо депутати підтримають ініціативу президента, ухильників законно будуть забирати у військкомати прямо з вулиці, а штрафи для них зростуть усемеро.

Півроку служби та перевірчі збори

Президент України, у відповідності з новою ініціативою, отримує право на формування ще однієї "армії" із резервістів. Фактично таку можливість головнокомандувача і сьогодні прописано в Конституції. Йдеться про призов, а не про мобілізацію. Якщо указ про мобілізацію має затвердити Верховна Рада, то указ про щорічний терміновий призов президент може підписати одноосібно.

Українці, які перебувають у резерві, періодично проходять тренувальні збори для актуалізації навичок і можуть бути призвані на службу. Пройшовши перепідготовку, вони можуть стати техніками, радистами, командирами взводів. У разі ухвалення законопроекту стануть можливими масштабні навчання. Служба буде тривати не два-три місяці, а до півроку.

Резервісти першої черги, тобто учасники АТО із задовільним станом здоров'я, в основному вже приписані до військових бригад. Якщо сержант, наприклад, командував відділенням і звільнився з армії, в ідеалі він обійме ту ж або схожу посаду. Але за бажанням головнокомандувача тепер цим сержантом зможуть укомплектувати не тільки ЗСУ, а й Нацгвардію. При цьому резервісти другої черги (в основному - випускники військових кафедр) поповнять лави тилових частин і територіальної оборони.

Призов буде можливим у будь-який момент, адже з 2014 року "особливий період" так і не було скасовано. Окрім того, за планом Генштабу резервістів зможуть залучати на перевірчі збори, щоб на практиці оцінити боєздатність нашої армії. Раніше офіцерів запасу так збирати не могли. Але в законопроекті є невелика поступка - людей відірвуть від роботи не на 15 днів, а на 5.

"Законопроект призначено для того, щоб врегулювати некомплект нашої армії. У разі, якщо буде загострення ситуації на сході країни, ми можемо через посилення мобілізаційної готовності зміцнити бойові підрозділи резервістами першої черги за 24 години. Це правильно. Якщо такого закону не буде, призовний склад буде виправдовуватися роботою та іншими справами і не з'явиться на службу. Навіть під час активної фази бойових дій ми провели 6 хвиль мобілізації і не змогли заповнити підрозділи. Захист батьківщини - священний обов'язок кожного громадянина. Тому в цілому позитивна ініціатива", - переконаний військовий експерт, полковник СБУ у відставці Олег Старіков.

З 4 тисяч осіб призовного віку, які живуть в одному районі, комісари часто не можуть призвати і 40 осіб, тому президенту доводиться продовжувати призови. Старіков окремо наголошує, що законопроект вирішить і фінансове питання. За його словами, буде виділено фінансування збройних сил і гроші за державними програмами, спрямовані на призови на 6 місяців.

"Виділять фінансування на сповіщення призовників військкоматами. Це дорожче, ніж здається на перший погляд. До фонду Міністерства оборони буде закладено гроші на їхнє харчування, продовольче, речове, матеріально-технічне забезпечення. Також підготують гроші на зарплати при настанні "часу Ч", коли буде оголошена бойова тривога. Безкоштовно воювати ніхто не буде. Навіть німці під час Другої світової війни отримували зарплату", - підкреслює експерт.

За перебування в частині, на польових зборах або навчаннях резервіст сьогодні отримує добові, а також щорічне заохочення від 1600 до 3 100 гривень. Призовники можуть розраховувати на збереження місця роботи й окладу, а також не платити із зарплати ЄСВ. Але багато хто отримує зарплату в конверті, а отже, при мобілізації вони ризикують втратити свою роботу.

Якщо призовники визнають такі умови непривабливими, їх силоміць доправлять у військкомати. Це, мабуть, головний провокаційний аспект документа за авторством Зеленського.

Повернення облав і робота в "тіні"

Восени минулого року в спробі виконати план військові комісари незаконно забирали в армію хлопців навіть із медичними протипоказаннями. У Рівненській області, наприклад, військовики забирали призовників прямо із робочих місць. Поліція ж із року в рік відловлювала молодих людей біля клубів та гуртожитків. Але якщо раніше це вважалося незаконним, то тепер їй хочуть надати повне право на такі дії.

Ініціатива президента передбачає, що призовників візьмуть під жорсткий контроль. РАЦСи та інші органи повинні повідомляти військкомати не тільки про шлюби та розлучення, але і "про події та дії, які пов'язані із сім'єю резервіста". Зате ЖЕКи і господарі будинків більше не будуть зобов'язані доповідати про призовників. Цей обов'язок ляже на плечі поліції, керівництва підприємств і навчальних закладів.

Для того, щоб легально доправити людину проти її волі у військкомат, достатньо, щоб військовий комісар передав прізвище порушника в поліцію. Звичайно, немає нічого складного в тому, щоб передавати такі списки масово.

У самому військкоматі людину можуть змусити пройти медкомісію. Причому це стосується не тільки строковиків, але і резервістів. Передбачається, що між строковиками та резервістами взагалі не буде майже ніяких відмінностей ні в правах, ні в обов'язках.

Юристи говорять про те, що в законності такої ініціативи є сумніви. "У тому вигляді, в якому він запропонований, законопроект порушує частину конституційних, основоположних прав громадян на вільне переміщення, можливість відмовитися від військової служби. Нагадаю, що затримати людину можна тільки за рішенням суду. Повинно бути пред'явлення підозри, а також - надана правова допомога", - підкреслює адвокат Ростислав Кравець.

Якщо ж якимось чином призовник уникнув "доправлення" в комісаріат, він ризикує залишитися без офіційної роботи. Ініціатива президента передбачає необхідність пред'являти військовий квиток під час працевлаштування. Теоретично його за бажанням можуть вимагати і сьогодні, але після ухвалення законопроекту укласти трудовий договір без нього не вдасться.

Старіков вважає це нормальною практикою. "У Греції, наприклад, служать усі. А ті, хто цього не робить, наприклад, пацифісти, втрачають можливість піти на держслужбу, полетіти з країни. У таких громадян просто немає паспорта на купівлю авіаквитків. Тобто людину понижено у правах", - каже військовий експерт

Однак політтехнолог Руслан Бортник інакше оцінює таку ініціативу. "Нагадаю, 5 років тому стояло питання про створення професійної армії. Не знаю демократичної країни світу (я не кажу про країни Прибалтики із сумнівним рівнем демократії), де б настільки жорстко обмежувалися права чоловіків, як в Україні. Вже зараз без військового квитка не можна отримати прописку. Сумнівна і конституційність таких заходів", - підкреслює Бортник.

Кравець ж упевнений, що на сьогоднішній день ухвалення такого закону не на часі, адже він стане черговим поштовхом громадян у "тінь". Ухвалені зміни в Податковий кодекс і так підштовхують до "тіньового" заробітку. З військового обліку знімуть людей, які відбули на строк понад 3 місяці за кордон. Тому, ймовірно, новий законопроект буде підштовхувати українців до міграції за кордон.

Можливо, державі варто було би зосередитися на тому, щоб насамперед дати людям можливість забезпечувати себе на гідному рівні. Окрім того, коли президент декларує курс на "країну в смартфоні", впроваджує систему "Дія", використовувати паперовий військовий квиток, який вже став анахронізмом, - саме собою дивне рішення.

Щоправда, поки незрозуміло, чи запрацює ця норма на практиці, адже поки немає роз'яснень щодо того, чи зможуть застосовувати до роботодавців-порушників штрафи. Якщо ні, то теоретично вони зможуть спокійно закривати очі на цю норму.

На скільки планують штрафувати ухильників

Резервіст не може розірвати контракт до завершення "особливого періоду". Коли він завершиться - невідомо. Але навряд чи це буде найближчим часом.

Не з'явитися до військкомату дозволено у разі стихійного лиха, смерті близького родича або якщо до кінця граничного строку перебування у резерві менше часу, ніж термін призову. Також будуть звільнені від служби ті, хто менше, ніж рік тому, вже служили в "особливий період". Якщо у людини не менше трьох неповнолітніх дітей або вона самостійно виховує хоча б одного неповнолітнього, а також у разі інвалідності у його дитини (до 18 або 23 років у залежності від ступеня інвалідності) батько теж не призивається.

Не призовуть тих, у кого родич загинув у районі АТО або хто вже служив у гарячих точках АТО, а також тих, хто отримує вищу освіту на денному відділенні, та працівників освітньої сфери (з деякими обмеженнями). Перешкодою може стати хвороба резервіста. Тому можна чекати посилення корупції у виписці лікарняних листків.

За неявку до військкомату за повісткою, несвоєчасне реєстрування, порушення порядку зборів для резервістів, втрату військових документів або їхнє псування раніше могли оштрафувати на 5-7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. У разі ж ухвалення законопроекту це буде вже 30-50 мінімумів. Один такий мінімум становить 17 гривень. Тобто за перше порушення штраф буде складати вже не 85-119 гривень, а 510-850.

Але, оскільки зараз діє "особливий період", штрафи зростають до 50-100 мінімумів, тобто до 850-1700 гривень (зараз вони складають 170-255). На ті ж штрафи ухильникам варто розраховувати і за повторне порушення.

За ухилення від мобілізації оштрафують на 1 700-3 400 гривень (до 5 100 гривень при повторному порушенні), для посадових осіб - на 3400–5100 (до 8 500 гривень - повторно).

До речі, деякі ЗМІ вирахували обсяг штрафів на основі використання податкової соціальної пільги розміром в 1 051 гривню, а не з мінімуму в 17 гривень. За таких розрахунків порушників могли б чекати штрафи і до півмільйона гривень. Втім, юристи стверджують: виходячи з практики стягнень, яка застосовується сьогодні, громадянам не варто побоюватися таких драконівських заходів.

Набагато критичніший той факт, що за "злісне ухилення в особливий період" чоловікові загрожуватиме вже не 2 роки в'язниці, як раніше, а термін від 3 до 5 років. Це показує, що насамперед владі важливо не наповнити бюджет, а виконати норму за призовом, залякавши українців. Чи спрацює це - складне питання.

Штрафувати українців будуть військові комісари. До речі, вони стануть співробітниками не військкоматів, а "територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки". "Реєстр військовозобов'язаних" теж перейменують на "реєстр призовників, військовозобов'язаних і резервістів".

Перейменувати комісаріати давно хотіли, щоб покласти на них функції соціального захисту ветеранів. Але на сьогодні це лише зміна назви, яка не змінює логіки і суті установ. Експерти дивуються, для чого знадобилася зміна вивісок.

Особисті інтереси Зеленського

Старіков вважає, що у країні, яка воює, мають служити всі: і депутати, і президент. Однак нардепів, згідно із законопроектом, призивати все ж не стануть. У світлі нової ініціативи виникає питання до самого Зеленського про справедливість і єдині стандарти. Частина суспільства звинувачує його в тому, що він не служив. Адже перед виборами гарант підкреслював: кожен із нас - президент.

Якщо військовик виступає за посилення покарання для ухильників, це піддається логіці, але в разі Зеленського ситуація парадоксальна. Ще бувши кандидатом, він обіцяв "професійну, добровільну та вмотивовану армію". Для багатьох виборців Зеленського це стало вирішальним фактором. Та й міністр оборони Андрій Загороднюк після перемоги Зе заявляв, що строкову службу потрібно скасувати. Однак спершу мінімальний призовний вік знизили із 20 до 18 років, а тепер президент ще більше посилює вимоги до строкової служби та резервістів.

З одного боку, сьогодні ми не можемо собі дозволити повністю контрактну армію, як обіцяв Зеленський. Для цього військовий бюджет країни потрібно буде збільшити приблизно вдвічі. А це означає, що менше грошей піде на соцвиплати. Особливо це складно для країни, яка перебуває в посткарантинній депресії, в умовах можливості другої хвилі епідемії коронавірусу. Однак, якщо контрактної армії і не буде, для громадян можна було би застосовувати не батіг, а калач.

"При тих витратах, які є зараз на армію, ми повинні відмовитися від примусових тоталітарних моделей. Якщо би просто стимулювали чоловіків: наприклад, за перебування в резерві додали до відпустки кілька днів або хоча б виділили у розмірі мінімальної зарплати гроші на купівлю форми, то у військкомати стояла би черга. А так це виглядає як дурна спроба посилити свободу пересувань для чоловіків, яка призведе лише до масового їх виїзду за кордон і до підвищення соціальної напруги", - підкреслює Бортник.

Чому ж президент пропонує законопроект, який може викликати юридичний колапс і падіння його рейтингу? Експерти припускають, що в ініціативи є політичне підґрунтя.

"Схоже на те, що радикальне крило в оточенні президента просуває свою ідеологію і закручує гайки, хоча різьби на шворенях давно немає. В країні немає довіри до державного інституту. Спостерігаємо пожвавлення у сфері: згадати навіть нещодавню ініціативу Василевської-Смаглюк (депутат "Слуги народу", - ред.) про приватні армії. На Донбасі воювало до півмільйона осіб. Цей політичний потенціал хочуть якомога швидше "освоїти" та використовувати в своїх цілях", - переконаний Руслан Бортник.

Враховуючи протистояння Зе із праворадикалами, експерти припускають: у разі протестів президент просто оголосить військові збори і таким чином зупинить повстання. Причому "гасити" локальні осередки можуть направити самих резервістів.

Якщо ця підозра правильна, то Зеленський знову вирішує свої особисті проблеми за допомогою не найгуманніших законодавчих ініціатив. Українцям же залишається писати петиції із проханням відкликати законопроект. Одну з них вже зареєстровано на сайті президента. Чи вдасться достукатися до гаранта - покаже час".

Джерело: 112 Україна

"Головна помилка Зеленського, те що він залишив демократію", - "слуга народу" Богуцька вимагає закрити українцям рота

п’ятниця, 26 квітень 2024, 2:35

"Знаєте, про що я насправді шкодую? Про те, що з прийняттям Воєнного стану не було введено воєнну цензуру. Володимир Зеленський (чи справді, чи з подачі європейських партнерів) залишив демократію під час війни. Це була помилка!!!" - написала Богуцька. ...

Вибори недійсні. Х*ло - узурпатор: Європарламент не визнав легітимність Путіна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 1:45

Країни-члени Євросоюзу та міжнародна спільнота не повинні визнавати результати "виборів" 15-17 березня у Росії, за результатами яких "переможцем" оголосили Володимира Путіна. Відповідну резолюцію прийняв Європарламент у четвер, 25 квітня. Документ підт...