Як довго путінська Росія зможе фінансувати війну в Україні? Важлива умова для швидкої перемоги

"Війна триватиме доти, доки не буде прийнято нафтове ембарго проти РФ. Як відомо, Угорщина блокує нафтове ембарго, яке має стати ключовим елементом шостого пакета санкцій. І навіть якщо вдасться зняти вето, у пакеті санкцій йдеться про те, що постачання сирої нафти з Росії має припинитися протягом шести місяців, а нафтопродуктів — до кінця 2023 року. Ось вам і тимчасовий проміжок, протягом якого російська нафта спрямовуватиметься на європейські нафтоперегінні заводи. Тобто війна триватиме не три місяці і не шість. Це буде тривала історія", - пише керівник Інституту стратегічних чорноморських досліджень, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко, передають Патріоти України, та продовжує:

"Російська економіка залежить від експорту енергоносіїв. Не природний газ, а саме експорт нафти та нафтопродуктів дає РФ більше 70% від усіх енергетичних доходів. Якщо бути точним, то експорт природного газу приносить 22% усіх енергетичних доходів, вугілля — близько 7%, а 71% — експорт нафти і нафтопродуктів.

Значна частина нафти експортується через порти Азовського та Чорного моря. У той час, коли Україна втратила свій морський експорт та імпорт — близько 60%, РФ продовжує без жодної перерви експортувати нафтопродукти до країн ЄС, Африки та віддалених країн Азії — Індії, Китаю. Тільки у квітні з портів Чорного та Азовського морів РФ експортувала близько 11 млн тонн нафти. Усього протягом місяця через протоки Босфор та Дарданелли пройшло 182 танкери з російською нафтою та нафтопродуктами (десь 50 танкерів на тиждень).

Чому санкції проти судів під прапором РФ не спрацювали та не могли спрацювати? У санкціях були застереження: заборона не стосується імпорту енергетичних (нафта, дизельне паливо, мазут, бензин) та продовольчих товарів. Тому завдання знайти шляхи, щоб ЄС наклав ембарго не тільки на сиру нафту, а й на нафтопродукти, які становлять приблизно третину сирої нафти.

У Росії невеликий танкерний флот — це маленькі танкери місткістю від 4-х до 7-ми тисяч тонн нафти. Основну частину перевезень виконує танкерний флот Греції (їй належить один із найбільших танкерних флотів у світі: один танкер може перевезти близько 150 тис. тонн нафти). Греки відчутно чинитимуть опір нафтовому ембарго щодо російської нафти, тому що їм доведеться поставити на прикол свої десятки танкерів, звільнити людей, не отримати доходів. Тут треба або компенсувати збитки Греції, або знайти інше застосування танкерам, які перевозять російську нафту. Інакше у грецькій економіці виникнуть серйозні проблеми.

Із Новоросійська вивозять не лише російську нафту, а й казахстанську. Тому постає проблема при введенні санкцій: як зрозуміти, де чия нафта? Виникає питання: яку політику вибудовувати щодо Казахстану. З одного боку, влада Казахстану офіційно не підтримала агресію Росії проти України. З іншого боку, казахська труба — Каспійський трубопровідний консорціум (КТК) — прямує через територію РФ, це 1100 км із 1511 км труби. Він керується російською підсанкційною компанією Транснефть, вона має частку 24% у КТК, отримує дивіденди, крім того, РФ отримує до бюджету митні платежі від експорту цієї нафти.

Тепер про те, яка ситуація склалася навколо морських портів України. Відібрати українські порти та отримати вихід до моря — стратегічна мета РФ. І на сьогодні можна сказати, що мету відрізати Україну від моря досягнуто. Два порти захоплені в Азовському морі, третій порт — у Херсоні. Заблоковано роботу Миколаївського порту, а також простоюють усі порти на Одещині. Тож в Україні залишилися тільки річкові порти Дунаю — Рені та Ізмаїл.

Румунія вже розпочала відвантаження українського зерна, у Болгарії заявили, що готові експортувати українське зерно, але проблема в тому, що найближча залізнична колія в ці країни прямує мостом через Дністровський лиман, який Росія пошкоджує ракетами. Є ще один обхідний шлях — на північ від Дністровського лиману, який проходить територією Молдови поряд із Придністров'ям.

Українське зерно купувала, зокрема, продовольча організація ООН — Food and Agriculture Organization (FAO), яка розподіляла зерно країнам, що його потребують. Росія, як і Україна, — на одній сходинці у рейтингу найбільших експортерів зерна. І тому РФ вигідно, щоб український експорт зерна зупинився. Ця ситуація неминуче призведе до підвищення цін на зерно на світових ринках, і РФ, як один із найбільших експортерів зерна на цьому запрацює. Або вона зупинить експорт зерна та влаштує світові продовольчий шантаж.

Туреччина не підтримала запуск у Чорне море через протоку тральщиків НАТО для розмінування. Було б логічним запровадити постійну мінну групу НАТО у Чорне море із Середземного для розмінування моря та розблокування експорту українського зерна, але Туреччина не пропустила їх. Мотивувала це тим, що це може призвести до розгорання війни у Чорному морі. Ось таку ситуацію маємо сьогодні".

Джерело: НВ

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...