Як Ленін вперше намагався захопити Україну: Війська УНР розгромили російсько-більшовицький заколот у Києві

Юрій Капкан разом зі своїми козаками рішучими діями не дали захопити Київ
Українські військові попередили заплановане більшовиками повстання в Києві в ніч на 12 грудня 1917 року. Роззброїли солдатів-заколотників та відправили їх потягами до Росії.

Повстання проти Центральної Ради та УНР більшовики готували після Жовтневого перевороту. У столиці діяв військово-революційний комітет, що спирався на збільшовизовані військові частини, зазначають Патріоти України. Його представники навіть надсилали українському уряду ультиматум із вимогою передати владу без спротиву.

Довідавшись про підготовку повстання, уряд та українські командири виявили в місті усі осередки лояльних до комітету військових. Уночі, 11 грудня, 1-ша українська сердюцька дивізія під командуванням Юрія Капкана оточила, а до 4:00 роззброїла усі повстанські частини. Росіян вислали за межі України, а українців-заколотників демобілізували. Подібні успішні операції проходили у Білій Церкві, Рівно, Шепетівці та інших поселеннях.

Незадовго до того у напрямку Києва рухалися частини пробільшовицького 2-го гвардійського корпусу, що базувався на Поділлі. На підтримку заколоту солдатів загітувала представниця київського комітету Євгенія Бош. Щоб зупинити їх Генеральний Секретаріат наказав блокувати залізничні станції та роззброювати підозрілі частини. Такий же наказ отримав особисто від генерального секретаря військових справ Симона Петлюри та командувача фронту Дмитра Щербачова командир 1-го українського корпусу Павло Скоропадський. Попри попередні накази йти на фронт, офіцер вирішив захистити Київ.

Його військові блискавично оточили 6 ешалонів заколотників на залізничній лінії в напрямку до Козятина, а згодом й інші групи гвардійського полку. Роззброїти їх вдалося без жодного пострілу. Згодом "червоних" вояків також посадили у товарні вагони і відправили до Росії.

"Мав можливість споглядати потворні сцени серед цього контингенту. Порядок не порушували лише на станції, зайнятій моїми частинами, але варто було відійти, щоб мати можливість переконатися до чого російський солдат, при всіх його позитивних якостях, може втрачати людське обличчя, коли відчуває, що все що б він не вчиняв проходить для нього безкарно", - згадував Скоропадський.

Окрім роззброєння задурених військових, рішучих кроків щодо самих організаторів заколоту Центральна Рада не зробила. Попри це її успіхи не залишились непоміченими в Радянській Росії. За 5 діб ЦР отримає від Раднаркому ультиматум, а відмова його виконувати спричинить першу радянсько-українську війну.


"Давно вже час": Депутат Держдуми закликав завдати ядерного удару по Україні

вівторок, 7 травень 2024, 23:45

Один з російських депутатів Держдуми заявив, що якщо в Україні буде помічено літаки F-16, по них “потрібно” буде завдати ядерного удару. Про це з посиланням на депутата пише телеграм-канал “Кривава бариня”, передають Патріоти України. Як зазначається, ...

Справа не тільки у ЗСУ: Плетенчук пояснив, чому росіяни бояться зараз використовувати Кримський міст

вівторок, 7 травень 2024, 21:02

Росіяни не використовують у повному обсязі Кримський міст для військової логістики, адже бояться, що конструкція може не витримати через пошкодження. Про це заявив начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня Дмитро Плетенчук у вівторок...