Як Росія катує українських військовополонених

Представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Петро Яценко розповів, що понад 90% українських полонених зазнають від росіян катувань і негуманного поводження. А ще українці в полоні позбавлені інформації. Про це він розповів в інтерв'ю Суспільному.

Інформаційна ізоляція полонених ЗСУ

Посадовець говорить, що українських бійців, які потрапили в полон, тримають в інформаційному вакуумі. Ті, хто повернувся, говорять, що їм розповідають, ніби України вже нема, інші держави поділили між собою територію, а полоненими ніхто в Києві не цікавиться.

"Іде такий наратив: мовляв, вас усі покинули, ви нікому не потрібні, і це постійно абсолютно масово і системно в усіх місцях утримання українських військовослужбовців така політика проводиться", — каже Яценко.

Умови російських військовополонених в Україні

На відміну від Росії, Україна дозволяє російським військовополоненим телефонувати додому. Росіяни можуть дати свій персональний рахунок для того, щоб їхні сім'ї переказали їм гроші. Бранці можуть купити собі солодощі — чого їм не надають у таборі, хоча харчування, за словами Яценка, цілком достойне і достатнє порівняно з тим, що отримують українські військовослужбовці в полоні.

Катування українських військовослужбовців у полоні

Окрім позбавлення інформації та психологічного тиску на бійців, у Координаційному штабі відомо про позбавлення медичної допомоги, наприклад, від хронічних чи стоматологічних хвороб. Ненадання такої допомоги — теж катування, каже Яценко.

Українським бійцям не видають знеболювальних, інсуліну тощо.

А ще штаб розповідає про недостатню кількість їжі для людей у російському полоні, перебування в холодному неопалювальному приміщенні. Полоненим бракує вітамінів, вони втрачають вагу. Усе це — види тортур й негуманного поводження, додає представник штабу.

"Ми знаємо, що були випадки, коли давали дуже обмежений час на прийом їжі і давали окріп. Там десь плавав у тому окропі листочок капусти, і давали хвилину на те, щоби з'їсти цей окріп — і за цей час потрібно було не тільки це зробити, а й віднести посуд", — розказує Петро Яценко.

Полонених змушують пересуватися по табору по місцях утримання в Росії або на тимчасово окупованих територіях у дуже незручній позі. Або ж бранці мусять стояти по 17 годин на ногах, після цього виникають набряки кінцівок.

Усі вищезгадані випадки є порушенням Женевських конвенцій і міжнародного гуманітарного права, наголошує українська влада. Координаційний штаб просить міжнародну спільноту тиснути на РФ, щоби змусити її дотримуватися міжнародного права.

"Треба розуміти, що негуманне ставлення до військовополонених — це державна російська політика. Про це прямо йшлося у звіті міжнародних організацій, які досліджували цю тему. Росія традиційно як країна недемократична має традиції дуже негуманного ставлення — як до власних кримінальних ув'язнених, так і жодних поблажок не роблять українським військовополоненим", — підсумовує Яценко.

Етапування українських військовополонених

Представник Координаційного штабу каже, що в різних місцях російського утримання є відмінності в умовах. В України є свідчення, що в одному місці значно гірше ставлення, більше катують та годують. А в місцях, де більш усталений режим, є краще харчування і дещо кращі умови.

"Але треба розуміти, що військовополонені часто не перебувають лише в одному місці, куди вони потрапили, є практика переведення, етапування з місця на місце військовополоненого. І якщо йому в одному місці було не дуже погано, то в іншому він може зазнавати негуманного ставлення. Тому ми завжди наголошуємо, зокрема, для рідних: якщо вам стало відомо місце утримання вашої близької людини, старайтесь його не оприлюднювати. Ви маєте спілкуватися з офіційними органами — з координаційним штабом, наприклад", — радить Петро Яценко.

Можна рятувати сотні, якщо не тисячі життів на місяць: Україна запустила в серійне виробництво робота Ratel Н для евакуації поранених з поля бою

субота, 27 липень 2024, 15:00

Робот Ratel Н розробки Brave1 може транспортувати одразу двох поранених, він уже пройшов польові випробування та запущений у серійне виробництво. Про це розповів міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, передають Патріоти України. "Ratel Н розро...

Шалені підйомні вже не ваблять потенційних 200-х: Росія має серйозні проблеми з набором нових контрактників - ГУР

субота, 27 липень 2024, 14:15

Росія нині має серйозні труднощі з виконанням плану набору нових контрактників. Про це заявив речник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону Єдині новини, передають Патріоти України. Таким чином розвідник про...