Як таких карати? Настоятель храму УПЦ МП із-під Сєвєродонецька давав вказівки окупантам, кого із священників ПЦУ треба вбити

Настоятель храму московського патріархату в Лисичанську на Донеччині Андрій Павленко, коли РФ напала на Україну, перейшов на співпрацю з ворогом. Він активно працював над убивством окупантами українських солдатів й активістів у районі Сєвєродонецька, зокрема священника "конкуруючої" ПЦУ в його місті, передають Патріоти України.

Про цей випадок нагадали у статтіThe New York Times, вказуючи на небезпеку діяльності УПЦ МП в країні, що воює з агресором. Журналісти зазначили, що священнослужитель виконував "безкорисливу духовну місію": він залишився зі своєю паствою й навіть відвідав госпіталь, щоб помолитися з пораненими військовими ЗСУ, за спиною у яких працював на окупантів (щоб переглянути фото, доскрольте новину до кінця).

"На півночі їх близько 500, з мінометним взводом, п'ятьма бронетранспортерами й трьома танками", – писав про українські позиції Павленко російському офіцеру в березні 2022-го, коли війська РФ обстрілювали Сєвєродонецьк і райони навколо нього артилерією.

"Його треба вбити", – вказав він на священника Православної церкви України, якого вважав своїм суперником. Все це випливає із доказів, поданих щодо Андрія Павленка в українському суді. Документи показують, що він надіслав російським окупантам списки людей, яких "потрібно заарештувати після того, як Сєвєродонецьк буде захоплено".

У грудні 2022-го священника було засуджено як шпигуна до 12 років позбавлення волі. А потім у межах обміну полоненими його відправили до РФ, обмінявши на громадянина США Мурекезі Суеді.

"Його навряд чи можна було назвати поодиноким випадком. За останній час в Україні заарештували або публічно визнали підозрюваними понад 30 священнослужителів і черниць Російської православної церкви", – йдеться в матеріалі NYT.

Там зазначили, що для українських спецслужб проросійська церква є унікальною підривною загрозою – це інститут, який користується великою довірою, є не тільки інкубатором проросійських настроїв, але й пройнятий священниками, ченцями, які допомагали Росії у війні.

Що ще відомо про священника-зрадника України?

Протоієрей Андрій Павленко був настоятелем Лисичанського Свято-Тихвинського храму УПЦ МП. Він передавав військовим РФ інформацію про бойові позиції українських Сил оборони на території міста, а також у районі Сєвєродонецька. Крім того, інформував кураторів про місцевих патріотів, які потенційно могли чинити опір окупантам.

Служба безпеки України затримала зловмисника у квітні 2022 року. Слідство встановило, що священника завербували співробітники ФСБ ще в 2014 році під час його поїздки до Росії.

"Перевертень у рясі від початку окупації Росією частини Луганщини регулярно їздив на захоплену територію, має пристрасть до антикваріату: колекціонував дороге церковне начиння, старовинні православні реліквії та мощі. Останні, заінформацією парафіян, вивозив без благословення вищого ієрарха на територію РФ", – йшлося про нього в повідомленні ІА "Вчасно".Суд погодився із доводами прокурора та визнав настоятеля винним, призначивши йому покарання у вигляді 12 років позбавлення волі.

Зі свого боку пропагандистські росЗМІ написали про те, що "отця Андрія викрали СБУ за підозрою в шпигунстві на користь Росії", але потім окупантам "вдалося обміняти" свого приспішника.

Загрожує 20 років в'язниці: ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 16:52

У Північній Осетії затримали громадянина України за підозрою в передачі українським спецслужбам інформації про розташування російських військових. Про це повідомляє місцеве видання "15-регіон" з посиланням на пресслужбу прикордонного управління ФСБ Рос...

"Українці не усвідомлюють загрозу": Нардеп-"слуга" виступив за воєнну цензуру у соцмережах

субота, 20 квітень 2024, 14:30

В Україні потрібно запроваджувати воєнну цензуру. Йдеться про обмеження додатку Телеграм та платформи Тік-Ток. Таку думку висловив народний депутат від "Слуги народу" і голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Мик...