"Як змінився потенціал морського флоту РФ у Чорному морі після загибелі "Москви", - експерт

"Станом на 10 травня в Середземному морі перебуває те саме угруповання кораблів, яке було на 7 лютого цього року. Тобто жодних змін за ці три місяці не сталося. Це 13 кораблів та 5 допоміжних суден чотирьох флотів РФ, у тому числі 9 ударних ракетних кораблів. Ця ситуація склалася, зокрема, внаслідок рішення Туреччини, члена НАТО, яке було оголошено 27 лютого, про заборону проходу протоками будь-яких військових кораблів, включаючи кораблі нечорноморських країн НАТО", - пише керівник Інституту стратегічних чорноморських досліджень, головний редактор BlackSeaNews Андрій Клименко у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Наприкінці 2021 і на початку 2022 року РФ перебазувала із Середземного моря до Чорного 20 військових кораблів, у тому числі 14 кораблів Чорноморського флоту, а також 6 (по 3) — із Північного та Балтійського флоту.

Формування у лютому цього року величезної Середземноморської ескадри ВМФ РФ за рахунок кораблів Північного, Балтійського та Тихоокеанського флотів РФ дозволило Чорноморському флоту повернути велику кількість кораблів до Чорного моря за кілька тижнів до дня нападу на Україну. Крім того, РФ перебазувала із Середземного до Чорного моря 7 десантних кораблів, включаючи 6 великих десантних кораблів Північного та Балтійського флотів.

Загалом у Чорному морі на 24 лютого було 13 великих десантних кораблів, у строю — 12, один — у ремонті. Після 24 березня, коли ЗСУ знищили 1 та пошкодили ще 2 ВДК, у строю залишилося 9.

Через те що РФ бракує кораблів вогневої підтримки десанту, вона не може провести велику десантну операцію в Одеській області. Тільки локальну десантну авантюру, наприклад, у районі Дністровського лиману.

На сьогодні в Чорному морі знаходяться два ракетні фрегати та три корвети, на борту кожного по 8 ракет, всього 40. На борту запасу ракет немає, треба прямувати в порт. Є ще 4 підводні човни, на кожному з них по 4 ракети. Разом у залпі — 56 ракет.

Після знищення крейсера Москва ударний потенціал РФ для обстрілу України крилатими ракетами не змінився. Ракети крейсера Москва (всього 16 ракет) були призначені для обстрілу суші, лише по кораблях. А ракети Калібр, які є на інших кораблях, можуть застосовуватися, як по кораблях, так і по наземних цілях. У чому тоді був сенс затоплення Москви? Він виконував роль крейсера протиповітряної та протиракетної оборон. На ньому було 64 ракети С300 — це дуже великий щит, який прикривав їх із повітря. І тепер, коли немає цього щита, свої надводні кораблі РФ тримає подалі від берегів. При цьому РФ намагається перекласти ці завдання на підводні човни, що можуть стріляти з глибини 30−40 метрів.

Окупований Крим РФ активно використовує у війні проти України, зокрема кримський міст, і використовуватиме доти, доки він функціонуватиме. Це стратегічно важливий об'єкт. Чому? Наприклад, порівняйте, скільки часу потрібно, щоб перевезти по залізничному мосту танковий полк (кілька ешелонів по 50 вагонів)? І скільки днів, щоб перевезти таку кількість поромом, що бере 10 вагонів?

Ракета Нептун — єдина, яка у нас є, і може завдати шкоди мосту. Вона стріляє на дистанцію 280−300 км. Щоб влучити, треба здійснити залп, наприклад із району Запоріжжя, з лінії фронту, що не дуже реально. Поки так. Буде інше озброєння вищої дальності, то вже інша річ".

Джерело: НВ

Там якраз стояв потяг із пасажирами: Окупанти вдарили ракетою по залізничному вокзалу в Балаклії

четвер, 25 квітень 2024, 19:14

У четвер 25 квітня російські окупанти обстріляли місто Балаклія в Ізюмському районі. Вибухи почали лунати о 16:47. За інформацією начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, ворог поцілив по території біля залізничного во...

Ситуація лишається складною: Українці відповіли, що робитимуть у разі загострення або затягування війни

четвер, 25 квітень 2024, 16:56

Українці відповіли на питання про свої плани на випадок загострення або затягування війни. Переважає готовність тим чи іншим чином долучатися до боротьби з російськими загарбниками, передають Патріоти України з посиланням на дані опитування фонду "Демо...