Якщо вірити НАБУ та САП, злочини вже доведені: Мільярдера Бахматюка звинувачують у мільярдному розкраданні з НБУ

Український мільярдер Олег Бахматюк ризикує отримати реальний термін у справі про розкрадання 1,2 млрд грн через VAB банк. У межах розслідування заочно заарештували колишнього топменеджера банку Бахматюка, котрий, як і сам мільярдер, ховається за кордоном. Поки Бахматюк продовжує давати інтерв'ю з Відня, розповідаючи про складну ситуацію в Україні, спеціальна антикорупційна прокуратура, здається, серйозно взялася за викриття схем латифундиста. Про те, в чому полягає "банківська справа" Бахматюка і де поділися 1,2 млрд грн, читайте у матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

Кредити із сумнівною заставою: як Бахматюк узяв гроші в НБУ та не повернув їх

Бахматюк для свого VAB Банку 2014-го отримав стабілізаційний кредит на 1,2 млрд грн. Гроші мали піти для того, щоб забезпечити стабільну роботу фінансової установи. За правилами НБУ мав переконатися, що гроші правильно будуть витрачені (затвердити план), а також отримати достатню заставу.

Заставу Бахматюк надав, як і особисті гарантії. Але того ж 2014-го VAB Банк закрили. Кредит від Нацбанку на цей момент уже встигли вивести, а застава, як стверджують у НАБУ, розміру кредиту не покриває. Вартість заставного майна завищили у 25 разів. Правоохоронці мають питання як до співробітника Нацбанку (як могли не помітити виведення коштів, видати кредит без достатньої застави), так і до самого Бахматюка та його менеджерів.

Справу відновили, і тепер колишній заступник голови НБУ Олександр Писарук, ексглава правління VAB Банку Денис Мальцев ризикують опинитися за ґратами. Загроза нависла і над самим Бахматюком, який за успішним збігом обставин перебуває за кордоном.

Зрозуміло, сам Бахматюк каже, що кредит збирався повернути, а в закритті банку неодноразово звинувачував ексглаву НБУ Валерію Гонтареву. І в цю версію можна було б повірити, якби гроші Нацбанку справді спрямували на стабілізацію ситуації в банку.

У матеріалах судової справи є інформація про те, як менеджери Бахматюка вивели 1,2 млрд грн із банку. Як тільки гроші надійшли, кіпрська компанія Quickom Limited зажадала достроково повернути їй кредит приблизно на 680 млн грн. Цю компанію, як стверджують у Нацбанку, контролює Олег Бахматюк.

Тобто, щойно мільярдер отримав гроші, він одразу ж вирішив перевести їх на рахунок своєї кіпрської компанії. Але це не все. Пов'язані з Бахматюком підприємства достроково (!) одержали свої депозити ("Тростянецький м'ясокомбінат", "Світанок"). Це ще близько 370 млн грн. І це в той час, як прості клієнти могли зняти не більше ніж тисячу гривень зі свого рахунку на добу.

Ще 681 млн грн – повернули підприємствам, пов'язаним із Бахматюком (нібито банки мали борги перед ними). Із цього випливає, що і гроші від Нацбанку, і гроші вкладників напередодні закриття VAB Банку перейшли пов'язаним із Бахматюком підприємствам.

Як можуть покарати Бахматюка і чому це лише крапля в морі

Бахматюк для своїх банків узяв у НБУ значно більше коштів. Наразі силовики сконцентрували свої зусилля навколо справи про 1,2 млрд грн, її вже фактично розслідувало НАБУ, проте зміни підслідності (кілька років тому справу без очевидної причини передали поліції), спроби закрити розслідування значно затягли фінальну розв'язку.

Якщо всі звинувачення доведуть, то Бахматюку можуть інкримінувати шахрайство. А це вже реальний термін. При цьому загальний борг мільярдера перед Нацбанком становить понад 8,6 млрд грн (цифру озвучили в НБУ вже після ліквідації двох банків Бахматюка).

Але, крім банківських справ, можливі злочини Бахматюка розслідують і в Україні, і в міжнародній юрисдикції. Наприклад, міжнародна компанія Gramercy Funds Management LLC звинуватила його у виведенні майже 1 млрд доларів активів з UkrLandFarming Plc. Унаслідок цього постраждали власники облігацій компанії, зокрема й сама компанія Gramercy.

Що ж до питання виведення коштів з НБУ: якщо вірити НАБУ та САП, ці злочини вже доведені. Упродовж багатьох років банки українських олігархів використовувалися для відмивання коштів, ухилення від сплати податків. Ба більше, ці ж банки отримували десятки мільярдів доларів із НБУ (фактично бюджетні гроші) нібито для стабілізації своєї діяльності. Однак у результаті банки закривалися з величезними дірками у бюджеті, а кредити так і не вдалося повернути.

Справа Бахматюка може стати показовою. А за ним постраждати можуть й інші олігархи, власники вже закритих банків.

Джерело: Обозреватель

Ще царський пароплав відігравав неабияку роль у підтримці боєздатност ЧФ: Знищення "Комуни" може завдати найбільшої шкоди флоту РФ - Forbes

середа, 24 квітень 2024, 4:42

Це був найстаріший діючий військовий корабель у світі, що виконує завдання на передовій лінії. Як пише Forbes, поки незрозуміло, наскільки серйозні пошкодження, але навіть помірна шкода може вивести судно з ладу на місяці або роки. "Це особливо поганий...

Українофобка Марджорі Тейлор Ґрін "торпедована в корму": Трамп неочікувано похвалив спікера Джонсона

середа, 24 квітень 2024, 3:25

Колишній президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп публічно похвалив спікера Палати представників Майка Джонсона після ухвалення законопроекту про допомогу Україні. . Як пише The Guardian, він нагадав, що республіканці мають у Палаті представн...