"Є дефолт чи ні - їм все одно буде гаплик": Мінфін і центробанк РФ передбачають фінансову катастрофу

"Спостерігаємо за падінням російської економіки в реальному часі", - пише керівник активами "Конкорд Кепітал" Артем Щербина у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"1. Поки в Україні мережі автозаправок виборюють собі підвищення цін на пальне, «роснєфть» не може знайти покупців на всі марки сирої нафти: Urals, Siberian Light, Sokol чи ESPO Blend. Ніхто не хоче укладати контракти ні на травень, ні на червень. Ба більше, за інформацією самої компанії, азійські покупці просять ціну на $50 нижчу за марку Brent Crude (зараз дисконт Urals досягає $38). І це ще ЄС не наклало офіційно ембарго на енергоносії з рф.

Нідерландська Shell, яка намагалася обійти санкції та «бадяжити» російську нафту зі своїми залишками у Балтії, все ж таки вирішила цього не робити і перестала брати участь в аукціонах у росії.

Індійська Oil and Natural Gas Corp (ONGC) не може вивести з рф вже придбану нафту. Причина — немає перевізника танкерів, який би погодився без страхування (бо санкції) та ще й по льоду (порти на півночі рф) надати своє судно для цієї операції.

І тепер найсолодше. До Іспанії, Нідерландів, а потім до Німеччини приплив супертанкер Solana з американською нафтою. До цього Європа отримала зріджений газ з американського узбережжя. Вважаю, що США показали своїм партнерам готовність і спроможність забезпечити Старий світ енергоносіями. Тож, ембарго — питання тижня, гадаю.

2. Ельвіра Набіулліна дала нові прогнози. Очікує суми відтоку капіталу з рф на рівні $151 млрд (раніше цифра була $75 млрд), інфляцію у 23% та падіння ВВП на -8−10% (підглянули у МВФ?). То все мішура. А цікаве голова центробанку чомусь не озвучила — певно, розум досі виграє битву з ТБ.

А головне — ось яке. Центробанк поступово переходить до золотого стандарту. Підтримка банків уже здійснюється лише через операції з купівлі золота. Екс-фсбшник, а тепер секретар ради безпеки рф Патрушев (гнида та дуже вагома фігура у війні з Україною) вважає зміну валютної системи на прив’язку до золота та інших валютних цінностей — запорукою безпеки національної економіки. Це вже навіть не 90-ті. Це більшовицька росія.

3. Дефолту не буде. Десь від розпачу хтось заплакав. Та я дам надію. По-перше, росіяни таки знайшли спосіб перевести долари на виплату за єврооблігаціями 2022 року (погашення) та 2042 року (купон) за рахунок отриманого виторгу від експортної діяльності. Це ще раз нагадування нашим партнерам, де їхнє місце у цій війні. По-друге, рф використала для цього нікому невідомий банк «Дом рф», який не підпав під санкції (може саме через те, що ніхто про нього не знав). По-третє, гроші ще не виплачені самим інвесторам, оскільки надходження проходять комплаєнс у контрагентів (Citi), а отже, ще є надія на дефолт 4 травня.

Взагалі, є дефолт чи ні — їм все одно буде гаплик.

4. Мінфін рф передбачає повну фінансову катастрофу. О, ні-ні, вони про це, звісно, не кажуть. Але це зчитується між рядками. Так, міністр фінансів Силуанов підтримує ідею підвищення податку на доходи заможних громадян. Для доходів вище 10 млн рубле-папірців ставка 20%, а для вкрай багатих — 40−50%. На сьогодні в країні втраченого майбутнього вже діє прогресивна шкала оподаткування доходів фізичних осіб: до 5 млн рублів — 13%, вище 5 млн рублів — 15%.

З одного боку, акт розкуркулення багатих для росії може навіть бути корисним. З іншого — через півроку-рік таких доходів узагалі не буде, бо весь бізнес стане замертво".

Джерело: НВ

З подачі Москви? Лукашенко заявив, що Заходу варто "зіграти з Росією внічию", і заговорив про "зникнення" України

четвер, 25 квітень 2024, 15:56

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував Заходу "зіграти внічию з Росією". Він пригрозив, що в іншому разі війна може закінчитися "припиненням існування України", передають Патріоти України. Про це білоруський диктатор заяви...

Під ударом буде і Шойгу? Військове відомство Росії склолихув найгучніший скандал за 10 років, - британська розвідка

четвер, 25 квітень 2024, 15:26

Слідчий комітет Росії затримав на два місяці заступника міністра оборони Тимура. Як зазначається у зведенні, Іванову пред'явлено звинувачення у скоєнні злочину, передбаченого частиною 6 статті 290 КК РФ, а саме в отриманні хабаря у великому розмірі. Де...