"Є приклади, які показують": Прокурор МКС розповів про перспективи справи Путіна - чи опиниться диктатор у Гаазі

Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан розповів про перспективи очільника Росії Володимира Путіна постати перед судом, згадавши при цьому трибунал щодо колишньої Югославії: "Є приклади, які показують, що якщо хтось робить, що заманеться, користуючись владою, не обмеженою вищою відповідальністю, його простір для маневру звужується", передають Патріоти України з посиланням на BBC

За словами прокурора, українська сторона просила його провести розслідування щодо дій Росії ще 2021 року, коли він зустрічався з генпрокурором України.

Але на той момент, розповів Хан, у МКС не було на це ресурсів, а в нього самого була маса інших обов'язків, оскільки незадовго до поїздки в Україну він тільки вступив на посаду. Крім того, сказав прокурор, він не вірив, що Путін зважиться вторгнутися в Україну.

Пряма мова: "Але коли вони це зробили, я вирішив, що все абсолютно очевидно, і ми повинні почати розслідування. Я побував на місці подій, і коли ти чуєш історії, свідчення, бачиш руйнування, чуєш висловлювання різних людей, включно з висловлюваннями Володимира Путіна і [Марії] Львової-Бєлової, застосувати всю суворість закону було нескладно.

Це так сумно. Постійний член Радбезу Росія - велика країна. Література, музика, одна з країн-засновниць ООН, яка відіграла важливу роль у перемозі над фашизмом, тож мені це не принесло жодної радості, це був сумний день, коли стосовно президента країни - важливого члена Радбезу ООН - надійшла заявка на видачу ордера на арешт".

Цього тижня російський президент здійснив візит до Монголії, де його мали заарештувати, але зустріли червоною килимовою доріжкою.

Карім Хан запевнив, що Монголії доведеться пояснити, чому вона проігнорувала ордер МКС: "Переговорний процес на рівні суду ведеться. Судді можуть дати свої рекомендації на випадок, якщо буде виявлено відсутність співпраці, але я не хочу нічого передбачати, тому що зараз це питання вирішується між суддями та урядом Монголії".

На запитання про те, чи вірить він, що Путін коли-небудь опиниться на лаві підсудних у Гаазі, Хан відповів, навівши приклад колишньої Югославії: "Люди сміялися, коли трибунал щодо колишньої Югославії домагався ордерів на арешт Караджича і Младича, не кажучи вже про Мілошевича, коли Спеціальний суд щодо Сьєрра-Леоне видавав ордер на арешт колишнього президента Чарльза Тейлора, але, як показала історія, ці люди, що володіли в минулому великою владою в своїй країні та регіоні, у підсумку опинилися на лаві підсудних, - каже Карім Хан. - Є приклади, які показують, що якщо хтось робить, що заманеться, користуючись владою, не обмеженою вищою відповідальністю, його простір для маневру звужується".

Москва постаралась? Трамп пообіцяв Маску посаду в разі перемоги на виборах

субота, 7 вересень 2024, 0:30

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Дональд Трамп стверджує, що в разі перемоги на виборах він створить комісію із ефективності уряду на чолі із мільярдером Ілоном Маском. Про це повідомляє Reuters із посиланням на промову колишнього ...

"Ми стикаємося з відсутністю достатньої кількості систем ППО": Експерти пояснили, чому РФ "засипає" Київ ракетами і скільки це може тривати

п’ятниця, 6 вересень 2024, 23:58

Російська Федерація вранці 2 вересня завдала масованого удару балістикою та крилатими ракетами по Києву. Уламки впали в різних районах, повідомляється про не менше трьох постраждалих, передають Патріоти України. РБК-Україна з'ясовувало, чому росіяни ви...