Інфляція в Україні може впасти нижче "бюджетних" 30%: Гетманцев назвав дві умови

У проєкті бюджету України на 2023 рік враховано інфляцію на рівні 30%. Проте фактичне зростання цін у країні може виявитися нижчим. Це реально за дотримання двох умов: великих надходжень міжнародної допомоги та зменшення обсягів "друку гривні", передають Патріоти України.

Такий прогноз озвучив голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, нардеп Данило Гетманцев ("Слуга народу") в інтерв'ю "Укрінформу".

За його словами, ризики високої інфляції є. Однак, наприклад, Національний банк України прогнозує на 2023 рік зростання споживчих цін не на 30%, а на 20,7%, що значно нижче.

"Сподіватимемося, що наступного року нам вдасться загальмувати інфляцію. А це багато в чому залежатиме від джерел фінансування дефіциту бюджету", – сказав Гетманцев.

Так, для уповільнення інфляції уряду потрібно буде залучити від партнерів $38 млрд. Це дозволить зменшити наповнення бюджету за рахунок емісії гривні, тобто скоротити "друк грошей".

"Тоді цілком можливо досягти цього показника в 20,7%, на який сподіваються в НБУ... Вища інфляція, безумовно, збільшує податкову базу та номінальний ВВП. Однак інфляція – це податок на бідніших, податок на тих, хто отримує доходи та має активи у гривні", – зазначив депутат.

Загалом він закликав не сприймати буквально макроекономічні показники, закладені до державного бюджету. Вони завжди є технічними розрахунками і часто не втілюються у життя. А тепер до цього додалася ще й загальна невизначеність ситуації через активні воєнні дії.

Росія не зупиниться: Зеленський назвав ГЕС, які були цілями РФ під час масованої нічної атаки

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:58

Вночі 29 березня під час масованого удару по Україні цілями агресорки Росії були Канівська та Дністровська ГЕС. Про це президент Володимир Зеленський повідомив за підсумками Ставки, за скликання якої відповідав новий секретар РНБО Олександр Литвиненко,...

Панічно бояться ЗСУ: Росія перекинула у Крим танковий батальйон, готується до оборони, - "Атеш"

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:44

Російські військові перекидають військову техніку, зокрема танки, у тимчасово окупований Крим для майбутньої оборони півострова Про це повідомляє партизанський рух "Атеш", передають Патріоти України. "Так за нашою інформацією до Євпаторії, нещодавно, п...