Інтриги "друга Реджепа" проти "друга Володимира"? Ким може бути група "шпигунів-кілерів" з українцем, затримана в Туреччині

"Дружній колектив з шістьох чеченців, які мали знищувати своїх земляків в Туреччині, заодно займаючись "політичним шпіонажем", виглядає настільки дивно, ніби його і справді сформував Рамзан Кадиров. Або в даний момент президенту Туреччини терміново знадобився шпигунський скандал з Москвою", - пише оглядач Роман Федюк у своїй статті, передають Патріоти України, та продовжує:

"Історія про шістьох чеченців — четверо з яких були громадянами Росії, один — України, а один — Узбекистану, яких два тижні тому затримали в Туреччині, а вчора — арештували, вийшла цікавою. І навіть при тому, що подробиць наразі відомо не так багато, навіть ті, що вже є — явно взаємосуперечливі.

Історія розпочалася 8 жовтня, коли турецькі правоохоронці та контррозвідники затримали шістьох неназваних на той момент іноземців в ході спецоперації, яка пройшла в Стамбулі й Анталії. Турецькі телеканали повідомили, що затримано росіян, і навіть опублікували паспорт одного з них. Тоді на запит журналістів прес-секретар Путіна Пєсков заявив, що "не в курсі" всієї історії, в якій слід "розібратися".

Після чого все затихло на два тижні. А сьогодні стало відомо, що було затримано громадян Росії Абдула Абдулаєва, Равшана Ахмедова, Біслана Расаєва, Асланбека Абдулмуслімова. А також громадянин України та Узбекистану Ігоря Єфрима та Аміра Юсупова. І що всі вони — чеченці. Хоча ім'я і прізвище громадянина України якось ніби випадає з цього припущення. При тому в зовнішньополітичних відомствах що Росії, що України сказати щось доладне про особи затриманих наразі не спромоглися.

Сьогодні ж всі затримані змінили свій статус на арештованих. Їм було висунуто звинувачення, ні багато ні мало, у військовому і політичному шпигунстві, а також у підготовці нападів на неназваних чеченських опозиціонерів.

І в цьому місці настає певний, скажімо так, когнітивний дисонанс. Оскільки шестеро суворих чеченців у Стамбулі в ролі кілерів уявити складно. Якось надто велика вже компанія для такої непублічної справи. Адже для ліквідації інших чеченців за кордоном — приміром, в серпні 2019-го року, коли в Берліні було вбито Зелмхана Хангошвілі — замах реалізував один ФСБ-шник, у якого, ймовірно, був один помічник.

Втім, можна припустити, що вбивство в Туреччині вимагало складної організації, і окрім виконавців, потрібні були люди, що забезпечували логістику, відхід, можливо — якісь відволікальні маневри. Все можливо.

Але важко уявити, що кілери при тому мали займатися ще й військовим, більше того — політичним шпигунством. Адже вбивці, з точки зору здорового глузду, мали б завдати удар — і швидко зникнути. А політичні шпигуни, навпаки, мали би довший час жити у ворожій країні, заводити знайомства, формувати агентурну мережу, і по крихті збирати цінні відомості. А не сидіти в готельному номері з російськими паспортами, товстими пачками євро і великими пістолетами з глушниками, як то було зображено у відеосюжетах про затримання.

Тому вся ця історія з чималенькою групою чеченських "кілерів-шпигунів", яких затримали турецькі поліцейські, викликає два найбільш ймовірні припущення. Перше із них — що за спинами шістьох затриманих ховається не Кремль, а Рамзан Кадиров. Який справді вирішив помститися за щось комусь із чеченців у Туреччині. І відправив туди піваулу відбірних бійців. Не зовсім зрозуміло, щоправда, для чого в цьому дружному колективі знадобилися два громадянина чужих держав — але то подробиці. Знаючи звичаї сьогоднішньої чеченської влади, і побоюючись за долю рідних і близьких, затримані будуть мовчати до кінця.

Натомість інше припущення полягає в тому, що "чудова шістка", затримана турецькими правоохоронцями, це більш чи менш тривіальні кримінальники. Які, можливо, й мали намір у Туреччині когось вбити — але без будь-якого "політичного шпигунства". Виключно з "бізнесових" міркувань. Але їхня доля склалася так, що президенту Туреччини для чогось був потрібен шпигунський скандал із Росією — і їх пов'язали. Ймовірно, пообіцявши райдужні перспективи за озвучення згоди зі "шпигунською" версією історії. Адже, якщо йдеться про сфабриковану справу, "розкрити" її турецькі правоохоронці повинні вже скоро.

Тож впродовж найближчих тижнів історія з таємничими "шпіонами-кілерами" мала би дійти до свого логічного фіналу. Чи то у формі довготривалих вироків для кадировських бойовиків (з можливим їх обміном на чеченських дисидентів). Чи то у формі інформаційної провокації, яку "друг Реджеп" готує для "друга Володимира".

Джерело: Depo.ua

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...

У Харкові затримали ремонтників, які "полювали" на мобільні вогневі групи та оборону міста (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:41

Двоє чоловіків готували серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей були фортифікаційні споруди, укріпрайони українських військ та мобільні вогневі групи. Для удару окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби, передають Па...