"Істерика як симуляція бурхливої діяльності": Політичний психолог - про останні заяви членів Зе-команди

Лідер парламентської фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, після заяв про необхідність переймати досвід Китаю в управлінні Україною, не менше резонансно прокоментував Будапештський меморандум. Той самий, після підписання якого в 1994 році Україна залишилася без ядерного озброєння під, як виявилося, сумнівні гарантії нашої територіальної цілісності. Арахамія в ефірі програми "Хард з Влащенко" на телеканалі "Україна 24" сказав, що позбавлення ядерної зброї було фатальною помилкою. На його думку, маючи ядерну зброю, "ми могли б шантажувати весь світ, і нам би давали гроші на обслуговування, як зараз це відбувається в багатьох інших країнах". Арахамія фактично погрожує, що Зеленський, візит якого в США намічений на 30 серпня, буде розмовляти з Байденом на підвищених тонах. Соціально-політичний психолог, експерт з питань невербальної комунікації Валентин Кім розповів, про що говорять подібні заяви-звинувачення на адресу західних партнерів, передають Патріоти України.

"Якщо звучать погрозливі заяви, то це може говорити про два ключові типи поведінки. Перший - це дійсно погроза, якщо ми володіємо якоюсь силою, потенціалом. Погрожуємо комусь, але при цьому не прагнемо завдати шкоди. Погрозлива поведінка, гучні висловлювання в побутових конфліктах, міжособові конфлікти, носять саме такий характер.
Другий тип поведінки - маніпуляції. Коли у нас немає ніяких внутрішніх сил, ресурсів, але ми використовуємо погрозливі інтонації, висловлювання, тим самим намагаючись маніпулювати опонентом, ситуацією. намагаючись обдурити, - пояснює експерт. - Я не думаю, що у Давида Арахамії зокрема і правлячої партії в цілому є ресурси, підстави, щоб тиснути на Захід і Білий дім, вимагати чогось. Швидше за все - це демонстративна поведінка, яка пов'язана з бажанням привернути увагу - до себе, до свого вислову".
Валентин Кім нагадує, що "Слуга народу" - партія однієї людини. Вона створена під Зеленського, лише завдяки йому всі партійці СН потрапили у велику політику. І саме він є системоутворюючим центром. І тому заяви Арахамії - так чи інакше - від Зеленського і про Зеленського.

"Все роблять в ім'я нього, заради нього. Тому що якщо не буде Зеленського - не буде і партії. В Україні практично всі партії - вождистського типу. Орієнтовані на одну людину, створені завдяки їй. І якщо ця людина зникає як політик - зникає і сама партія, - підкреслює психолог. - Черговий доказ тому - ситуація з партією "Голос". Вакарчук пішов з політики - і ми бачимо системне руйнування партії, позбавленої якоїсь серйозної ідеології, крім ідеології представництва власного лідера. Раніше так було з "Самопоміччю". У майбутньому може статися зі "Слугою народу". Виходячи з цього, гучні заяви Арахамії - це заяви людини, орієнтованої на партійного лідера, що намагається створити йому якесь реноме, привернути увагу до його персони".

Експерт пов'язує почастішання резонансних висловлювань від функціонерів СН і самого президента з наростаючими проблемами, до яких Зе-команда або причетна, або - нічого з ними вдіяти не може. "Це і "справа вагнерівців", і дивне викрадення судді Чауса з Молдови, і підписання між США і ФРН угоди по "Північному потоку-2".
Як наслідок - резонансних заяв стало більше. То ми йдемо в Китай і хвалимо китайську модель управління, то погрожуємо Європі, що можемо від неї відірватися, то ставимо якісь умови Білому дому, обіцяючи говорити на підвищених тонах... Все це свідчить про негативну психологічну обстановку всередині Зе-табору. Люди нервують, переживають. І завдяки таким маніпулятивним, почасти істеричним заявам намагаються, з одного боку, створити видимість діяльності, з іншого - якось згладити свій нестабільний емоційний стан. Головний висновок: психологічна обстановка усередині правлячого табору негативна. Істерики і подібні заяви - зайве тому свідчення", - резюмує Валентин Кім.
Джерело: Телеграф

Приборкання Шольця: США після надання Україні далекобійних ATACMS підштовхне Берлін до позитивного рішення щодо Taurus, - ЗМІ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:22

США хочуть, щоб передача ATACMS Україні, спонукала Німеччину надати Києву Taurus. Про це повідомляє "Європейська правда". Зазначається, що про це заявив неназваний високопосадовець оборонного відомства США. Він також зазначив, що рішення про надання Ta...

Останнє попередження китайцям: Блінкен за підсумками зустрічі з Сі Цзіньпіном пригрозив КНР новими санкціями за допомогу РФ

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:56

Ставки піднято дуже високо. Китаю потрібна фінансова та технологічна допомога Заходу для подолання кризи. Вашингтон ув'язкє це питання з приборканням російської агресії проти України. Головною метою візиту Блінкена було спроба попередити КНР не підтрим...