Із певними компромісами: Рада відновила відповідальність за брехню у деклараціях

Підтриманий законопроєкт передбачає штрафи та обмеження волі за брехню в е-деклараціях.

Верховна Рада ухвалила компромісний законопроєкт, яким відновлюється відповідальність за декларування недостовірної інформації. За документ №4460-д проголосували 289 народних депутатів, передають Патріоти України.

Законопроектом пропонується накладати адміністративні стягнення у разі, коли відомості в декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, будуть відрізнятися від достовірних на суму від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб.

Кримінальний кодекс України доповнюється новою ст.366-2 (декларування недостовірної інформації), яка встановлює кримінальну відповідальність у разі, якщо задекларовані відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 4 тис. прожиткових мінімумів для працездатних осіб у вигляді штрафу від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

У разі ж, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 4 тис. прожиткових мінімумів для працездатних осіб передбачена відповідальність у вигляді штрафу від 3000 до 5000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт від 150 до 240 годин, або обмеження волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Також КК України доповнюється ст.366-3, в якій встановлюється кримінальна відповідальність за умисне неподання декларації у вигляді штрафу від 2500 до 3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Крім того, зміни вносяться і до Кримінального процесуального кодексу України. Так, кримінальні провадження, передбачені ст.366-2 і 366-3 КК України, будуть підсудні Вищому антикорупційного суду, а досудове розслідування даних кримінальних правопорушень здійснюватимуть детективи Національного антикорупційного бюро України.

Є важливий момент: Командир пояснив, чим замінити демобілізацію в Україні, і чому вона не потрібна до завершення війни

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

Командир 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр" полковник Павло Паліса виступив проти демобілізації до кінця війни. Військовий вважає, що набагато важливіше отримати можливість частіше проводити ротації для відновлення боєздатності підрозділі...

Потрібний перекладач

п’ятниця, 26 квітень 2024, 6:59

З дипломатичної на офісно-президентську. Держдеп наголошує, що в України – проблеми зі свободою слова. Зокрема, марафон висвітлює урядову позицію…. Минулого року Держдеп наголошував на тому, що закриття трьох незалежних від влади каналів – це проблема....