Кадри вже дозволяють робити прогнози щодо політики: Хто в адміністрації Байдена відповідатиме за Україну

З огляду на те, хто входить до наближеного кола експертів, які консультують команду Джо Байдена, слід очікувати більш жорсткої політичної лінії щодо Росії.

Обраний 46-й президент США Джо Байден потроху формує свою зовнішньополітичну команду. На посаду держсекретаря він вже номінував Ентоні Блінкена — колишнього заступника глави Держдепу за часів Обами, який пліч-о-пліч з Байденом вже понад 20 років. Радником з питань нацбезпеки новообраного президента США стане Джейк Салліван — колишній радник Байдена і один із найближчих помічників Гілларі Клінтон. Послом США в ООН призначили Лінду Томас-Грінфілд — колишню помічницю держсекретаря у справах Африки за часів Обами, повідомляють Патріоти України.

За декілька останніх тижнів кандидатури на зовнішньополітичному напрямку у Байдена дещо перетасували, бо раніше ЗМІ озвучували зовсім інші прізвища. Частково це пов’язано з недостатністю голосів за їхнє призначення, бо багатьох критикували республіканці, й небажанням дестабілізувати Сенат, адже деякі кандидати були саме з числа сенаторів-демократів. Хай там як, але й Київ зненацька вирішив змінити свого посла в США на колишню міністерку фінансів Оксану Маркарову.

Кадри Обами
За останній тиждень чимало американських ЗМІ та аналітичних центрів написали статті про те, якою ж буде зовнішня політика Адміністрації Джо Байдена. Отож, побоюватися нового "перезавантаження" відносин між Росією та США, як це було у 2009 році одразу після російської військової агресії проти Грузії, не варто. Не буде й швидких і пафосних самітів Джо Байдена з Володимиром Путіним, яких так прагнув Дональд Трамп. Проте за повільний діалог з росіянами Байдена і його команду ніхто сварити не буде, підозрюючи в змові з Кремлем.
Та чи стане український кейс для адміністрації Джо Байдена і нього особисто ключовим? Зауважимо, що саме у 2024 році, під кінець чотирирічної каденції Джо Байдена, буде рівно 10 років від початку військової агресії Росії проти України. До того ж, у 2024 році закінчиться п’ятирічна каденція Володимира Зеленського і чергова шестирічка Володимира Путіна. Враховуючи все це, чи схоче адміністрація Байдена задіяти додатковий ресурс, щоб зробити український кейс щодо Донбасу та Криму для себе історією успіху? Наразі це питання відкрите, але кадрове наповнення адміністрації Байдена може цьому допомогти.

Ентоні Блінкен як очільник Держдепу для України куди більш вигідний, ніж попередні кандидатури, прізвища яких "гуляли" в різних ЗМІ. ТСН.ua писав, що The New York Times називав одразу трьох претендентів на заміну Майку Помпео: помічницю з питань нацбезпеки при Обамі й постпреда США при ООН С'юзан Райс; колишнього посла США в Росії Вільяма Бернса і давнього друга Байдена, сенатора-демократа Кріса Кунса. Проте всіх трьох в Києві сприймали з деяким скепсисом.

На їхньому тлі Ентоні Блінкен вигідно вирізняється. Восени 2017-го, через пів року після інавгурації Трампа, в своїй статті для The New York Times він написав, що треба нарешті озброїти Україну: "Останній шматок пазлу — це дипломатія. Іронія тут в тому, щоб використати ООН для реалізації останнього блефу Путіна — миротворчих сил для сходу України на вигідних Москві умовах. Джиу-джитсу (японське бойове мистецтво. — Авт.) для Адміністрації США: дайте миротворцям взяти під контроль всю окуповану територію, поставте все важке озброєння під замок, поверніть Україні контроль над своїм кордоном, і ми (з Росією. — Авт.) домовились".
Джейк Салліван став наймолодшим радником з нацбезпеки за останні 70 років. Цікаво, що його дружина була помічницею нині покійного республіканця і великого друга України Джона Маккейна. Салліван і Блінкен давно знайомі та добре знають один одного за роботою в Білому домі й Держдепі на різних посадах.
Що думають експерти
З огляду на те, хто входить до наближеного кола експертів, які консультують команду Джо Байдена, слід очікувати більш жорсткої політичної лінії щодо Росії. І перше, що стоятиме перед новою американською адміністрацією, це доля "Північного потоку-2". За інформацією ЗМІ, Вашингтон вже склав список компаній і приватних осіб, які можуть потрапити під нові санкції, якщо продовжать співпрацювати з РФ.
А от Україні треба готуватися до ще більшої роботи над домашнім завданням, насамперед на треку антикорупції і судової реформи. "Обох кандидатів на високі зовнішньополітичні посади — Тоні Блінкена та Джейка Салівана — об’єднує відсутність ілюзій щодо путінської Росії і розуміння загроз, які вона становить. Вони обоє підтримували надання Україні летального оборонного озброєння, що було не властиво іншим поважним представникам адміністрації Обами. Що стосується підтримки України, то є підстави вважати, що вони належать до числа прихильників ідеї, що серйозна підтримка України має відбуватись на підставі серйозних реформ. "Допоможіть нам допомогти вам" — такий підхід, швидше за все, домінуватиме з їхнього боку", — каже у коментарі директорка Центру "Нова Європа" Альона Гетьманчук.
Український кейс для американської політики багатогранний. Тому очікувати, що ним буде опікуватися одна людина, навряд чи можна. Це було б скоріше негативно для самої України. Для самого Байдена питання антикорупції є важливими. Тому на Україну треба дивитися не тільки через портфоліо тих, хто буде займатися безпекою. Проте, навіть крім цих ключових посад, є ще декілька, за якими варто стежити.

"Перша — це, звичайно, посол США до України. Від нього багато залежатиме: комунікація і та інформація, яка буде надходити до Вашингтона. З одного боку ми чуємо, що демократів може влаштувати Кіт Дейтон (генерал-лейтенант, вже номінований на посаду, але ще не пройшов затвердження Сенатом. — Авт.). З іншого боку, я чула останніми днями, що є певні сумніви, бо все ж таки він сприймається, як політичний призначенець, хоча й є достатньо нейтральним. Друга — чи буде новий спецпредставник у справах України замість Курта Волкера. Ті ж, з ким я зараз не розмовляю, не мають однозначності щодо цього. Україна, звісно, намагається просувати цю ідею, деякі американські експерти про це говорять. Але поки що я бачу, що це питання (для адміністрації Байдена. — Авт.) не першої десятки. Третя — хто в Держдепі стане опікуватися східноєвропейським напрямом і нашим портфелем, чи будуть тут зміни і хто це буде", — сказала ТСН.ua членкиня правління Зовнішньої політики "Українська призма" Ганна Шелест.

Джерело: ТСН.ua

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - Фурса

четвер, 28 березень 2024, 16:50

"Мене вражає, як багато дорослих українців починають вживати дитячу лексику, реагуючи на небажання Польщі бути втягнутою у війну", - пише у своєму блозі Сергій Фурса, передають Патріоти України, і продовжує:. "Абсолютно природне небажання. Яке розум...

"Вони володіють українською мовою або суржиком": У Раді резервістів ЗСУ назвали ймовірні завдання російських ДРГ у разі появи на Київщині

четвер, 28 березень 2024, 16:39

Проникнення розвідувально-диверсійних груп ворога в столицю може вплинути на рівень застосування Росією масованих атак, це надзвичайно серйозно. Про це повідомив військовослужбовець ЗСУ, голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в етер...