"Канцлер не відповів на запитання чітко та конкретно": Депутати коаліції вийшли із зали Бундестагу під час виступу Шольца щодо України

Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив на засіданні Комітету з оборони німецького Бундестагу, присвяченому війні в Україні. Під час його виступу кілька членів комітету від Вільної демократичної партії, котра входить до коаліції, залишили зустріч. Зустріч із Шольцем проходила на вимогу Бундестагу, який раніше підтримав посилення військової допомоги Україні. Про подробиці скандалу пише німецьке видання Spiegel, передають Патріоти України.

За даними видання, передчасно зустріч з Шольцем залишили четверо депутатів СДП, серед яких був спікер фракції з питань безпекової політики Маркус Фабер. За гарячими слідами Фабер у своєму Twitter написав, що у федерального канцлера була можливість порозумітися з комітетом, але Шольц цією можливістю повною мірою не скористався. "На жаль, багато відповідей не було дано. Я сподіваюся, що ми зможемо надолужити втрачене", – написав Фабер.

Згодом "демарш" депутат прокоментував дещо інакше. Він заявив, що передчасний відхід групи депутатів із засідання не є протестом проти чогось, а обумовлений "наступними зустрічами". При цьому Фабер подякував Шольцу за "конструктивний обмін думками".

Також Фабер заявив про відсутність розбіжностей між Бундестагом та федеральним канцлером щодо постачання Україні важкого озброєння. "Сьогодні вкотре стало зрозуміло, що у рішенні про постачання важких озброєнь Україні ми єдині. Зараз ми швидко реалізуємо те, що ми ініціювали у Бундестазі", – зазначив він.

Про "конструктивну розмову" під час зустрічі заявила також голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерман. Раніше вона різко критикувала Шольца за нерішучість у питанні постачання важкого озброєння Україні. Дії колег, що покинули зустріч до її завершення, вона назвала "незвичайними", але зазначила, що навіть не помітила їхнього відходу, оскільки саме в цей момент ставила Шольцу питання про вступ Фінляндії та Швеції до НАТО. На подальше існування коаліції тим часом, на думку Штрак-Циммерман, інцидент ніяк не вплине, тому закликала журналістів "не робити з мухи слона".

Не зрозуміли "демаршу" чотирьох членів комітету і депутати від Соціал-демократичної партії, яку представляє Шольц. "Не було абсолютно жодної причини виходити трохи засмученими. Канцлер відповів на всі запитання дуже об'єктивно. І було б актом ввічливості залишитися на п'ять хвилин до кінця, тим більше, що весь сеанс пройшов дуже спокійно", – сказав однопартієць Шольца, член оборонного комітету Джо Вайнгартен.

Водночас експерт Християнського демократичного союзу Флоріан Хан різко розкритикував Шольца після зустрічі з комітетом. Канцлер, за його словами, "загалом не відповів на всі центральні питання щодо постачання зброї в Україну або відповів поверхнево".

Посилаючись на Фабера, Хан сказав, що підтримка канцлера в коаліції була явно "крихкою". "Зараз нам потрібне відкрите та чітке повідомлення канцлера про те, коли він поїде в Україну і коли, наприклад, танки "Мардер" та "Гепард" будуть доставлені в Україну. Ми не можемо більше витрачати час на оголошений поворотний момент", – цитує слова Фабера щодо "українського питання" видання.

Росія не зупиниться: Зеленський назвав ГЕС, які були цілями РФ під час масованої нічної атаки

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:58

Вночі 29 березня під час масованого удару по Україні цілями агресорки Росії були Канівська та Дністровська ГЕС. Про це президент Володимир Зеленський повідомив за підсумками Ставки, за скликання якої відповідав новий секретар РНБО Олександр Литвиненко,...

Панічно бояться ЗСУ: Росія перекинула у Крим танковий батальйон, готується до оборони, - "Атеш"

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:44

Російські військові перекидають військову техніку, зокрема танки, у тимчасово окупований Крим для майбутньої оборони півострова Про це повідомляє партизанський рух "Атеш", передають Патріоти України. "Так за нашою інформацією до Євпаторії, нещодавно, п...