Капосний Мордор відкидає свою причетність. Перерізано підводний оптоволоконний кабель, що сполучає материкову Норвегію зі Шпіцбергеном

Найімовірніше це були дії російського підводного човна, або через нехлюйство ,чи пряма диверсія. Треба пам'ятати, що у 2021 році Москва звинувачувала Норвегію у прихованій мілітаризації Шпіцбергена, коли туди прибув норвезький військовий корабель.

Підводний оптоволоконний кабель, прокладений між материковою частиною Норвегії та архіпелагом Шпіцберген у Північному Льодовитому океані, був пошкоджений нез’ясованою стороною, повідомляють Патріоти України з посиланням на дані компанії Space Norway.

Росія може бути причетна до пошкодження норвезького підводного кабелю, заявили у профільному виданні The Drive.

Кабель підтримує роботу супутникової станції на Шпіцбергені, а також забезпечує доступ до широкосмугового інтернету на арктичному архіпелазі.

Державна компанія Space Norway, що входить до складу космічного агентства країни, використовує два кабелі для надання широкосмугових послуг на Шпіцберген.

Лінії кабелів які з'єднують Норвегію та архіпелаг

Кабелі мають вирішальне значення для з’єднання близько 100 наземних станцій на архіпелазі, якими управляє KSAT, що наполовину належить Space Norway.

Материк та архіпелаг з’єднують два кабелі, один з яких продовжує працювати. Для усунення пошкоджень потрібно задіяти кабелеукладальні кораблі.

Кабелі знаходяться в стратегічно важливому для Військово-морського флоту Росії районі Арктики, через який російські атомні субмарини виходять в Атлантичний океан.

Ця обставина може викликати підозри в причетності Росії до того, що сталося. Поки доказів ролі Росії в інциденті немає.

Фото з архіпелагу Шпіцберген

Підводний кабель міг бути пошкоджений і з іншої причини, наприклад, під час днопоглиблювальних робіт під час розвідки корисних копалин.

У листопаді 2021 року було повідомлено, що Росія може бути причетна до пошкодження підводних кабелів морської обсерваторії Лофотен-Вестеролен біля узбережжя Північної Норвегії, які можуть відстежувати переміщення субмарин. Під час попереднього інциденту частини кабелів знайшли досить далеко від місця, де вони мали розташовуватися. Причина ушкодження досі невідома, норвезька поліція продовжує розслідування інциденту.

Процес встановлення підводних оптоволоконних кабелів та зображення спеціального підводного датчика. Фото: Наукова обсерваторія Лофотен-Вестеролен

Для Кремля це значна втрата: Авіаексперт розповів, скільки в Росії лишилося Ту-22М3, після того, як один з них збила Україна

субота, 20 квітень 2024, 10:54

Заступник Генерального директора компанії із виробництва засобів радіоелектронної боротьби, експерт із авіації Анатолій Храпчинський розповів в інтерв'ю Radio NV, скільки в Росії залишилось бомбардувальників Ту-22М3, після того, як один з них збила Укр...

В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...