Хіти тижня. Бої в Ідлібі: Турецька армія втратила десятки бійців через повітряний удар російсько-асадівських сил, Анкара жорстко мститься (оновлено)

28 лютого президент, уряд та парламент Туреччини запровадять додаткові заходи у відповідь, лунають заяви про можливість оголошення війни Асаду та його союзним силам.

У четвер, 27 лютого, внаслідок авіаудару по Ідлібу загинули десятки турецьких військових. Уточнюється, що кількість загиблих бійців збільшилася до 33 осіб, ще 36 отримали поранення, повідомляють Патріоти України з посиланням на Anadolu.

Як заявив губернатор прикордонної з Сирією турецької провінції Хатай Рахмі Доган, загрози життю поранених в результаті удару немає.

В результаті удару ВКС Росії знищений посадковий майданчик армійської авіації Туреччини на даху двоповерхового пункту управління, повідомляє глава програми по боротьби з екстремізмом і тероризмом американського Інституту Близького Сходу Чарльз Лістер. Щонайменше 29 турецьких солдатів і кілька джихадистів були вбиті в результаті ракетно-бомбового удару російськими ВКС.

«Після цієї атаки всі об'єкти режиму [Асада] тепер є ворожими для Турецької Республіки. Ми розглядаємо цей інцидент як напад режиму на міжнародне співтовариство. Завтра вранці ми запустимо процес консультацій з НАТО. Атака на Туреччину також є атакою на НАТО. Північноатлантичний альянс повинен підтримати Туреччину», - представник правлячої партії Омер Челік. На відео потрапили кадри з турецькими військовими, які ховаються в притулок якраз під час бомбардування.

Москва та Дамаск сподівались, що важкі втрати людей та техніки змусять Туреччину переглянути свої плани і повернути війська на свою території, залишивши своїх союзників на поталу кривавому режиму Асада. Глава департаменту комунікацій при апараті президента Туреччини Фахреттін Алтун повідомив, що у відповідь на удар в Ідлібі турецькі війська завдали наземні і повітряні удари "по всіх відомих" цілях сирійського режиму.

"На дії нелегітимною сирійського режиму, який повернув зброю проти турецьких солдатів, буде дана багаторазова відповідь", - зокрема заявив пан Алтун.

Таке рішення було прийнято на екстреній нараді з питань безпеки, яке пройшло в президентському палаці в Анкарі під головуванням глави держави Реджепа Тайїпа Ердогана. Президент Туреччини Ердоган звернеться з екстреним заявою до народу та світу. Також турецька сторона запросила консультації з НАТО щодо ситуації в Ідлібі.

Командування авіабази Хмеймім (фактично - Москва, адже наразі це основна база російського військового контингенту в Сирії.- ред.), за словами Чарльза Листера, сьогодні заборонило туркам використовувати повітряний простір Ідліб, поранених доводиться евакуювати по землі. Однак незважаючи на погрози режиму, вертольоти Туреччини порушили заборону і увійшли в повітряний простір для евакуації.

Через деякий час після бомбардувань, турецька влада екстрено скликали Раду національної безпеки і оборони, після якого з'явилася інформація про те, що Туреччина має намір оголосити військовий стан. У ЗМІ повідомляють, що офіційне оголошення війни режиму Сирії та її союзників буде опубліковано рішенням парламенту вже 28 лютого.

США вже висловили підтримку Туреччині у цій ситуації. Посол США при НАТО Кей Бейлі Гатчісон на пресконференції у Вашингтоні нагадала, що Туреччина є союзницею США. Крім того, американська сторона висловила стурбованість атаками сирійського режиму на мирне населення в Ідлібі.

Тим часом Анкара, щоб спонукати пацифічну Європу до дієвого втручання, перестала стримувати сирійських біженців на шляху до ЄС.

Вже відомо, що турецька бойова авіація всю ніч бомбардувала позиції сил Асада в Ідлібі, демонструючи повну перевагу у регіоні над військами диктатора та його союзників.

Російські військовослужбовці показово увійшли на авіабазу США в Нігері, котрі вояки Пентагона вимушені залишити за вимогою місцевої хунти - Reuters

п’ятниця, 3 травень 2024, 9:14

Російські військовослужбовці увійшли на авіабазу в Нігері, де дислокуються американські війська. Про це у четвер, 2 травня, повідомляє Reuters з посиланням на анонімного високопоставленого представника американського оборонного відомства. За його слова...

"Може бути пауза, але на цьому наступ росіян закінчиться": Експерт сказав, що потрібно, аби зупинити ворога

п’ятниця, 3 травень 2024, 9:05

Російські окупанти зараз атакують не лише в напрямку Часового Яру Донецької області. Ворог намагається діяти на кількох напрямках одночасно, заявив військовий експерт Михайло Самусь, передають Патріоти України. "В принципі росіяни будуть намагатися мак...