Хіти тижня. "Давайте не перекручувати": Кучма пояснив скандальну ініціативу "не стріляти у відповідь"

Заява викликала бурю емоцій в українців, тому екс-президент вирішив конкретніше пояснити, що він мав на увазі.

Леонід Кучма. Фото: Delo.ua.

Другий президент України, глава української делегації в Тристоронній контактній групі Леонід Кучма за підсумками нещодавнього засідання в Мінську заявив, що обговорювався механізм впровадження "режиму тиші" на Донбасі, який передбачає заборону стріляти у відповідь. Ця заява викликала бурю емоцій в українців. Леонід Кучма на брифінгу сьогодні, 6 червня, пояснив своє пропозицію не стріляти у відповідь, передають Патріоти України.

За його словами, вона стосується випадків, коли бойовики ведуть обстріл українських позицій з населених пунктів. "Кожен раз, коли приймалося рішення про режим тиші, на новий рік чи Великдень ... ви добре знаєте, що жодного разу цей режим тиші не дотримувався. Тому ми вчора домовилися, що до 19 числа група безпеки за участю всіх і вся повинна підготувати документ із заходами, захисними механізмами - що потрібно робити, щоб цей режим був", - сказав він.
Глава ТКГ нагадав про провокаційні обстріли, коли бойовики обстрілюють українські позиції, перебуваючи при цьому на території дитячого садка або чийогось житла. "Скажіть, будь ласка, ми можемо ... давати відповідь? Відповідь завжди давати треба, коли йдуть бойові дії на відповідній території, де немає таких населених пунктів. Ми все-таки повинні дотримуватися в цьому плані - хоча слово "мораль" тут не дуже підходить. Але не дай бог, коли гинуть люди", - сказав він.
За словами Кучми, за п'ять років 2000 безвісти пропали і втрати серед цивільного населення становлять 13 000 осіб. "Так що давайте в цьому плані не перекручувати ситуацію. Я розумію, зараз передвиборча кампанія, і перш за все багатьом хочеться поставити владу в незручне становище, коли влада начебто говорить зрозумілі речі, але це комусь не подобається", - підсумував він.

ISW підрахував, скільки території окупанти захопили в Україні з початку зимового наступу

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:50

З початку 2024 року окупаційна армія РФ змогла просунутися в Україні майже на 100 квадратних кілометрів. Як повідомляє Інститут вивчення війни, з початку свого наступу, який стартував у жовтні 2023 року, загарбники захопили вже 505 квадратних кілометрі...

Дуже секретний об'єкт: Американським журналістам показали виробництво новітніх українських САУ “Богдана”

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:14

Привідкрита завіса над таємним українським військовим виробництвом найсучасніших артилерійських систем, у тому числі самохідної гаубиці стандарту НАТО «Богдана», яку продемонструвала компанія «Українська броня». У рідкісному проблиску секретного процес...