Хіти тижня. Дякувати "слугам Зеленського" за "пільги" на карантин: "У нас вилучили мільярди на користь олігархів, а потім просять їх купити нам ШВЛ", - мери міст

Пільги для бізнесу на час карантину влада запровадила не з урядових резервів, а за рахунок місцевих бюджетів, на котрі і лягає основне навантаження по медичному обслуговуванню населення в умовах пандемії

В результаті ухвалення закону №3220 про підтримку підприємців на період карантину через коронавірус, депутати позбавили влади міста більшої частини доходів в їх бюджети. Про це заявили мери чотирьох міст – Києва, Одеси, Львова і Дніпра в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера”, зазначають Патріоти України.

«Мені інсайдери говорили, що пан Данило Гетманцев відповідав за економічний блок. Він щось там написав. В результаті того, що він там написав, у цьому законі і Верховна Рада ухвалила цей закон. У бюджеті Києва мінус мільярд, у бюджеті Дніпра – мінус 300, в бюджеті Кривого Рогу – мінус 250, в бюджеті Кам’янського – мінус 100. І при тому, що нам уряд не дав ні копійки на боротьбу з цією епідемією“, – заявив мер Дніпра Борис Філатов.

У зв’язку з такими діями уряду мер Дніпра поставив питання ініціатору цих податкових змін.

“От я б хотів поставити питання пану Гетманцеву, це правда чи ні? Коли вони придумували так звані пільги по оподаткуванню нібито для середнього і дрібного бізнесу, чи думали вони про те, що насправді ці пільги будуть поширюватися максимум на 10 найбільших платників податків. Зокрема, «Укрзалізницю», металургійні підприємства, гірничо-збагачувальні комбінати. Щоб ви розуміли, ГЗК у Кривому Розі, як землекористувачі, становлять близько 80 відсотків платежів земельного податку. Тобто фактично у того ж самого Кривого Рогу дохідна частина бюджету буде повністю зруйнована”, – підкреслив Філатов.

Міський голова поцікавився, яким чином міська влада повинна виплачувати заробітну плату працівникам комунальних служб та іншим.

“Тобто вийшло як: у нас з бюджетів вилучили на користь великого бізнесу мільярди гривень, а потім зібрали олігархів, яким фактично дали пільги, і просять їх купити нам ШВЛ. Хтось взагалі про це замислювався? Колеги, які знаходяться в студії, підтвердять мої слова”, – зазначив Філатов.

Думка Філатова підтвердив і мер Києва Віталій Кличко. За словами столичного голови, йому дзвонять мери малих міст і заявляють, що податок на землю і податок на нерухомість є ключовими складовими місцевих бюджетів, а на сьогодні вони залишилися “абсолютно голими”.

“Насправді ми, звичайно, розуміємо, що відбувається. Мери міст, які сьогодні присутні в студії, і ті, хто не зміг сьогодні брати участь. Підтримуємо сказане нашим колегою Борисом. Все абсолютно, це правда”, – зазначив мер Одеси Геннадій Труханов.

На думку львівського міського голови Андрія Садового, сьогодні на міста лягла левова частка відповідальності. Тому новий закон слід доопрацювати, бо в нинішній формі він шкідливий для всіх.

“По цифрах я готовий поговорити, цифри завищені. Якщо ми розрахуємо дійсно комерційну нерухомість, землю для господарських цілей, то там цифри скромніші. Проте дійсно, це математика, це фінанси, якщо ти комусь щось даєш, то ти де-то повинен це взяти. І логіка цього рішення була правильна. Тому що ми “пільгуємо” ваш бізнес, який працює у вас в регіонах, бізнес, який сплачує ПДФО до ваших бюджетів. В сім разів більше ви отримуєте податку з фізичних осіб, я про Дніпро кажу, що ви отримуєте податку на землю з юридичних осіб”, – відповів на звинувачення мерів народний депутат Данило Гетманцев.

За словами народного депутата, в Одесі цей показник в 10 разів більше, у Львові – в 11 разів.

“Це ті гроші, які ви отримуєте від працюючих людей, а якщо ці люди не будуть працювати, якщо ці люди не отримають зарплату, недоотримає бюджет. І не доотримає той бізнес, який зараз допомагає з цією напастю. Якщо ми з вами не підтримаємо бізнес, ми з вами програємо усе. І немає тут місцевих бюджетів”, – зазначив Гетманцев.

Політик визнав, що Рада не радилася з мерами міст, приймаючи цей скандальний законопроект. Нардеп додав, що радилися тільки з бізнесом.

У відповідь мер Дніпра заявив Гетманцеву: “Це називається: “Давайте спочатку покуримо ваші сигарети, а потім кожен свої”.

Зазначимо, багато лікарень в містах, які обрані як опорні по боротьбі з коронавірусом, фінансуються з місцевих бюджетів.

Як повідомлялося раніше, народні депутати ухвалили законопроект №3220 про підтримку платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення та поширення коронавірусної хвороби. 18 березня цей закон підписав президент України.

"Проблема у тому": Військовий експерт порадив, як врятувати Patriot і Himars від ударів РФ

четвер, 28 березень 2024, 15:56

Для того, щоб вберегти установки Patriot і Himars, треба швидко міняти їхню дислокацію після того, як поблизу фіксується ворожий дрон. Про це заявив фахівець зі зв'язку, радіоелектронної боротьби та розвідки Сергій Бескрестнов, більше відомий під псевд...

"Системи зношуються від запуску": Експерт оцінив, скільки ракет і як часто може запускати РФ по Україні

четвер, 28 березень 2024, 15:30

Російська окупаційна армія не відчуває особливого дефіциту ракет для атак по Україні. Загарбники потенційно здатні запустити дві-три хвилі по 70 ракет за добу. Про це в ефірі "Громадського радіо" розповів політичний аналітик, експерт із ракетного озбро...