Хіти тижня. Екс-офіцер ФСБ розповів інтригуючі подробиці про агентів спецслужб РФ у Європі

За запитом російських спецслужб, зі складів міграційної служби паспорти списують не окремо, а цілою партією по 1000 одиниць.

Хоч як намагався президент РФ Володимир Путін тримати обличчя в Парижі, але два пункти таки вивели його з себе. На це звернули увагу фізіогномісти. Зокрема, російський лідер забув про свою розслаблену позу, коли йому поставили запитання про допінг і позбавлення права Росії виступати на двох наступних Олімпіадах, а також після питання, яке стало величезним скандалом в Німеччині, щодо політичного вбивства в урядовому кварталі і прямі звинувачення на адресу Москви в організації цього вбивства, передають Патріоти України.

Біда в тому, що журналістське розслідування французької "Ле Монд" довело: це - лише один із елементів великої шпигунської війни, яку Росія веде на території Європи. Логістична база російських шпигунів і кілерів розташовувалася серед фешенебельних гірськолижних курортів у регіоні Верхня Савойя у французьких Альпах. Російські агенти, найманці, вбивці та диверсанти, як стверджує газета “Ле Монд”, зупинялись у містах Мегев, Аннемасс, Шамоні та Евіан. Сюди вони прибували з Лондона, Москви, Іспанії, але найчастіше, з Женеви, до якої можна дійти пішки. Цю інформацію французький журналіст виклав у статті, яку нині цитують усі світові видання: “Верхня Савойя – це базовий табір для російських шпигунів, які спеціалізуються на вбивствах. Результат полювання - 15 офіцерів військової розвідки”.
Так, у цьому гірськолижному раю французи ідентифікували 15 російських агентів. Серед них – сумнозвісні “Петров і Боширов” - Олександр Мішкін та Анатолій Чепига. Їх звинувачують в отруєнні Сергія Скрипаля та його доньки в британському Солсбері.
Людей із російської військової частини 29155 вважають причетними до спроби державного перевороту в Чорногорії восени 2016-го з метою не дати країні вступити до НАТО. У їхніх паспортах вказали вигадані прізвища.

"Наприклад, Широков Едуард використовував ім'я Шишмаков Едуард, і під тим ім'ям він на початку 2010-х працював у посольстві Росії в Польщі як заступник військового аташе", - стверджує Саша Чадженович, спеціальний державний прокурор Чорногорії.

У листопаді 2019-го поліція острова Гернсі закрила справу щодо загибелі волонтера Мікуса Альпса, який допомагав українським добровольцям і був спалений у своїй машині. Поліцейські знайшли сліди пострілу на обгорілих кістках, проте, так і не відповіли на запитання, хто стріляв. Близький друг загиблого, майстер тату Пол Вайт, сказав, що дуже боїться за себе і натякнув, що за злочином стоять росіяни.
Для полювання на тих, кого російські спецслужби вважають своїми ворогами, винаймають і звичайний кримінал усередині країни. У травні 2018-го контррозвідка СБУ зупинила спробу викрадення в Україні перебіжчика з ФСБ, який активно допомагав українським силовикам. Контррозвідники розпочали активні дії тільки-но побачили, що до співробітника ФБС, який живе в умовах конспірації, проявляє інтерес криміналітет. Перебіжчика вдалося врятувати. У таких випадках виконавець замаху розуміє – якщо він розкриє замовника, то наступною жертвою може стати він сам.
У серпні 2019-го в Берліні вбивця на велосипеді випустив кілька смертельних куль в учасника другої чеченської війни, громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі. За словами дружини вбитого, спочатку був один постріл, а потім він наблизився і зробив в голову два постріли.

Стрільця впіймала поліція. У нього - російський паспорт на ім’я Вадима Соколова, що є вигадкою. Справжнє ім'я кілера - Вадим Красиков, колишній офіцер-спецпризначенець, фігурант кількох резонансних убивств. На чиє замовлення кілер скоїв убивство Хангошвілі, Володимир Путін, схоже, навіть не намагається приховати. "Ви сказали про вбивство грузина. Це не зовсім так. Ця людина брала активну участь в бойових діях. Він не грузин за національністю. Ця людина перебувала у нас в розшуку. Це бойовик. Причому, дуже жорсткий і кривавий. Російська сторона неодноразово ставила питання перед французькими колегами про видачу цього бандита, вбивці. На жаль, ми не знайшли взаєморозуміння", - заявив президент Росії.

Зухвала відповідь кремлівського очільника дає зрозуміти Європі: "Якщо ви нам не віддасте наших ворогів, ми самі їх дістанемо". Проте є ще одна людина, на яку Кремль полює давно – це колишній високопоставлений офіцер ФСБ, який втік із Росії і зараз приховує свою особистість. Він багато років є мішенню для "підрозділу кілерів".
Він погодився зустрітися, щоби розкрити принцип, за яким діє система видачі паспортів у російських спецслужбах. За запитом російських спецслужб, зі складів міграційної служби паспорти списують не окремо, а цілою партією по 1000 одиниць. Цифри в серії йдуть поспіль і до п'ятого знака збігаються. Саме такі збіги були в паспортах підозрюваних в отруєнні в Британії Боширова з Петровим та причетного до заколоту в Чорногорії Широкова. На одному з бланків анкети Петрова видно напис від руки "Есть письмо с.с.". Це означає - "совершенно секретно". Для російського паспортиста це сигнал просто віддати чистий бланк паспорта і не цікавитися справжнім іменем його власника.

Колишній офіцер ФСБ стверджує, що на анкеті штамп - "сведений не давать" - с цифрами 195-79-66. Штамп свідчить, що бланки не заповнювались у Федеральній Міграційній Службі Росії.

За словами офіцера, який понад два десятки років прослужив у російській спецслужбі, цифри - це телефонний номер підрозділу внутрішньої безпеки або відділу кадрів. Якщо хтось починає цікавитись особою власника паспорта, міграційна служба повідомляє про це за цим номером. Це означає, агент засвітився. Але засвітились і його роботодавці.
Розслідування “Нової Газети” виявило - завдяки штампу з номером можна вирахувати і військову частину. Телефонна станція з першими цифрами 195 - це Хорошевський район Москви. Тут розташовано багато об'єктів Міністерства Оборони Росії, зокрема, й Головного розвідувального управління.
Перебіжчик переконує, телефон встановлений у цій будівлі на перетині вулиць Гризодубова та Маргелова. Непримітна споруда за бетонним парканом належить російській військовій розвідці. Імовірно, це і є військова частина 29155. Сліди російських диверсантів, кілерів і терористів ведуть до Росії, де коло замикається.

Утім, не варто сподіватися, що це викриття змінить стратегію Росії. Традиційна відповідь “Нас там нет” - це єдине, що досі Європа чула з Кремля. Утім, ефекту останньої краплі ніхто не скасовував. А чашу терпіння західна контррозвідка останнім часом наповнює дуже швидко. Ймовірно, навіть швидше, ніж хотілося би Емануелю Макрону та Ангелі Меркель.

Джерело: ТСН.ua

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...

Третя штурмова бригада ЗСУ заявила про прорив обороги противника під Авдіївкою не зважаючи на шалений опір окупантів

четвер, 28 березень 2024, 23:15

Третя окрема штурмова бригада зявила про прорив в Орлівку й інтенсивний бій у залишках селища. "Штурмова група прорвалася на вулиці селища та розпочала інтенсивний бій впритул до будинку, у якому засів противник. Ворог відстрілювався гранатами, випуска...