Хіти тижня. Горбатюк розповів про роль Портнова у злочинах проти Майдану і долю розслідування

Сергій Горбатюк очолює управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури.

Сергій Горбатюк

Протягом останнього місяця його слідчі займалися двома гучними історіями: плівками з кабінету голови Окружного адміністративного суду Києва (ОАСК) і справою заступника міністра з питань окупованих територій Юрія Гримчака. Обидві справи з'явилися у процесі розслідування злочинів проти учасників Євромайдану, за які відповідає Горбатюк. Що чекає на нього самого та на його управління вже цієї осені — невідомо. У найближчі тижні влада планує змінити голову ГПУ, а 20 листопада, згідно з реформою, управління Горбатюка більше не зможе займатися слідством і має передати всі свої справи іншим органам. Що далі, які відомі прізвища є на плівках ОАСК і чому призупинили слідство щодо відомого учасника Майдану Івана Бубенчика — в інтерв'ю Горбатюка theБабелю, передають Патріоти України.

- Кому і які саме справи ви віддасте у листопаді?

- Більша частина наших проваджень переходить до ДБР — це практично всі справи Майдану. Майже за кожним епізодом ми вже направили обвинувальні акти до суду, але розслідування триває. Найголовніше — завершити і направити до суду обвинувачення стосовно організаторів. Йдеться про колишнього президента [Віктора Януковича] та керівників правоохоронних органів. Особливо важко зараз рухаються провадження щодо незаконних затримань та арештів протестувальників, де фігурують прокурори, слідчі й судді.

- Чому?

- Основні сили [прокуратури] кидалися на особливо тяжкі злочини, а на ці справи бракувало слідчих та прокурорів. А друге і головне — це системна протидія судів. Часто вони відмовляються задовольняти наші клопотання про вилучення та обшуки. Іноді це виглядає як суддівська змова. І керівництво Генпрокуратури за останній рік з надуманих причин відмовилося погодити з десяток проєктів підозр суддям. А цей напрямок важливий, тому що в ньому чітко проглядається виконання судами вказівок представників влади в інтересах президента.

- Що буде з вашим відділом після переходу слідства до ДБР?

- Два роки, [до реформи правоохоронних органів,] поки [у ГПУ] був такий департамент [що займався особливо важливими розслідуваннями], я очолював і слідство, і прокурорів [які представляли обвинувачення у судах]. Але після його [департаменту] ліквідації Луценком, у мене лишилося тільки слідче управління [яке розслідувало справи Майдану]. Зараз нам важливо зберегти слідчих, їх у мене 35. Один варіант — їх перехід у ДБР, але більшість вакансій там заповнені.

Як альтернативу ми запропонували створити [у ГПУ] Управління процесуального керівництва і поступово переводити наших слідчих туди. Керівництво ГПУ ідею погодило, але дій не було. У червні [2019 року], після нашого другого подання, генпрокурор таки створив це управління, але через п’ять днів скасував свій наказ. А потім уже був наказ № 39, у якому це управління створюють, швиденько призначають своє керівництво і ліквідовують у нас відділ криміналістичного супроводження.

- Але ж Луценко показав ЗМІ ваше подання про ліквідацію цього криміналістичного відділу.

- Це маніпуляція. Ми писали про що? Ліквідувати його [відділ] у слідстві й утворити в новому Управлінні процесуального керівництва. Вони управління створили, а відділ криміналістичного супроводу просто ліквідували. Вони зараз наче зрозуміли помилку, запевняють, що відновлять. Але ще мав бути відділ з нагляду за розслідуванням майданівських проваджень в областях, проте його не створили, а там ситуація критична — закрили близько 100 проваджень.

- Ви вже мали зустріч, розмову з кимось із нової влади?

- Зустрічався з президентом Зеленським і [заступником голови ОП Русланом] Рябошапкою. Вони вислухали мене, розпитали про розслідування справ Майдану, про проблеми і яка потрібна допомога.

0 Гучні справи останнього місяця — і щодо Окружного адмінсуду Києва, і щодо заступника міністра з питань окупованих територій Юрія Гримчака ви ведете разом з СБУ. Як вам працюється з [в. о. голови СБУ] Іваном Бакановим?

- Ми з ним контактували у справі Гримчака та співпрацювали зі слідством СБУ щодо ОАСК. Слідчі працювали багато, але в розслідуванні справ Майдану оперативно нас практично не підтримувало МВС. І від керівництва СБУ жодної підтримки не було. Нове керівництво Служби визначило людину, яка організовує підтримку у цих справах та інших епізодах. Якщо є бажання працювати, результат однозначно буде.

- Поговорімо про справу Окружного адмінсуду Києва. Раніше Луценко говорив, що Генпрокуратура проситиме Вищу раду правосуддя відсторонити підозрюваних суддів і дати дозвіл на арешт. Але в клопотанні, яке подали [до Вищої ради правосуддя], йдеться лише про відсторонення. Щось змінилося?

- Зараз я як керівник слідчих прокуратури маю менше доступу до цих проваджень. Повинне бути окреме клопотання до Вищої ради правосуддя про надання дозволу на запобіжний захід [— тримання під вартою, або домашній арешт, або інші]. Як на мене, варто ставити питання про тримання під вартою, але що буде в клопотаннях, не знаю, — можливо, домашній арешт. Клопотання точно готувалося. Цим займається практично та сама група прокурорів, що й Гримчаком. Можливо, виникла накладка і вони просто фізично не змогли того зробити.

- Чи розробляються нові епізоди стосовно плівок ОАСК?

- Без сумніву робота триває. Але це не швидкий процес, бо їх дуже багато. Частина записів ще не розсекречена, тому вони не потрапили безпосередньо в провадження. Є частина зареєстрованих додаткових епізодів, які виявили під час опрацювання записів.

- Про що вони?

- Як мінімум, зареєстроване провадження про створення злочинної організації. Є підстави підозрювати, що фактично люди дають вказівки суддям про те, які рішення ухвалювати в більшості проваджень. І це координується і організовується керівництвом суду, але це ще не підозра. Прокурори тільки фіксують наявні ознаки, реєструють провадження для того, щоб здійснювати їх розслідування.

- За нашою інформацією, на плівках може бути згадка про голову ОП Андрія Богдана або запис розмови з ним. Чи відомо вам щось про це?

- Наразі не знаю. Я записів не бачив, мені наші слідчі не доповідали.

- Згідно з даними НАБУ, на плівках ОАСК зафіксовано, що якийсь ексчиновник часів Януковича «впливав на зміни в керівництві органів судової влади». Про кого йдеться?

- Фігурує прізвище [колишнього заступника голови АП Віктора Януковича і керівника Головного управління з питань судоустрою АП Андрія] Портнова.

- На якій стадії це розслідування?

- Мали зареєструвати провадження. Наявні ознаки злочину: втручання в діяльність судових керівників. Але слідчі управління вже не мають права реєструвати, це повинні робити прокурори.

- За цим епізодом, де ви згадуєте Портнова, проводились якісь слідчі дії?

- Не знаю. Там дуже багато епізодів. Усе буде робитися. Водночас усний вплив на суддів, держчиновників важко доводити. Наприклад, у нас зафіксовані дзвінки з Адміністрації президента в суди під час Майдану, коли були арешти активістів, позбавлення їх водійських прав. Це був багатоканальний мобільний номер, який використовувала Адміністрація. Дзвінки були з Управління з питань судоустрою Адміністрації президента, яким керував Портнов. Але, на жаль, ні працівники управління, ні голови судів не дають свідчень про те, хто конкретно дзвонив і про що говорив — або «забувають», або називають якісь сміхотворні причини дзвінків. Проте робота триває.

- Судді ОАСК Павло Вовк, Ігор Погрібніченко, Євген Аблов і суддя Суворовського районного суду Одеси Іван Шепітко, який також фігурує у плівках, дають свідчення?

- Вони, наскільки я знаю, відмовляються свідчити, посилаються на Конституцію. Але я не знаю деталей.

- Поговорімо про справу Гримчака. Прокурор у клопотанні про обрання запобіжного заходу неправильно вказав його по батькові, а суддя повторила помилку в рішенні. Адвокат заявила, що до Гримчака це рішення не має жодного стосунку. Це просто помилка чи її зробили навмисно?

- Вважаю, що це була помилка, можливо, через втому. У судовому засіданні дані підозрюваного встановили правильно. Суддя ж у будь-якому разі просить: «Встаньте, назвіть себе». Цю помилку виправили, а ніч Гримчак провів в ІТТ [ізоляторі тимчасового тримання].

- За словами [журналіста Юрія] Бутусова, Гримчак використовував свої зв’язки з керівництвом управління охорони культурної спадщини Мінкульту. Нібито це управління відоме торгівлею дозволами на будівництво в історичній частині Києва. Чи будуть проводитися слідчі дії у Мінкульті і чи будуть у справі інші підозри?

- Звичайно, що гроші беруться під когось. Там не тільки це відомство обговорюється, є й інші, куди треба передати гроші.

- У повідомленні НАБУ в контексті справи Гримчака згадували заступника генпрокурора Анжелу Стрижевську, яка нібито мала вплинути на голову Касаційного цивільного суду...

- Про заступника генпрокурора говорили, так. Щоб сказати, чи справді це було посередництво, хабарництво або шахрайство, треба розслідувати. Але зараз це виглядає як шахрайство, і саме у вчиненні цього злочину повідомлено про підозру. Остаточні висновки можна робити за результатами розслідування.

- Заступника генпрокурора допитають у цій справі?

- Не знаю. Якщо фігурує, то мають. Це рішення приймає прокурор або слідчий СБУ чи НАБУ. Наші слідчі не можуть проводити такі слідчі дії.

- 16 серпня стало відомо, що прокуратура призупинила розслідування проти учасника Євромайдану Івана Бубенчика. За його ж словами, 20 лютого 2014 року він стріляв у силовиків. Чому прийняли таке рішення?

- Підстави — виконання міжнародно-правового доручення у цьому провадженні. Ми призупинили розслідування, щоб перевірити інформацію про групу грузинів, яка дає свідчення про події 20 лютого 2014 року. Тоді вони нібито застосовували зброю, у тому числі з Консерваторії на Майдані. Грузини на наше прохання дати свідчення повідомляли, що вони у Вірменії. Суд направив туди клопотання і зʼясувалося, що їх там немає. Потім вони заявили, що начебто в Білорусі — і ми направили запит у Білорусь.

Ще одна причина — є іноземний журналіст, який був на тому місці, де була стрілянина. Ми сподіваємося, що він надасть додаткові фото і відео. Поки чекаємо відповіді на запити, розслідування призупинено. Хочу підкреслити, що після того, як у квітні 2018 року генпрокурор змінив старшого групи прокурорів і поставив на його місце Стрижевську, саме вона вирішує питання щодо завершення розслідування.

- Де ви себе бачите в майбутньому, коли зміниться генеральний прокурор і у вас заберуть слідство?

- Я хочу працювати і приносити користь. Для цього треба мати більше повноважень, які є в генерального прокурора чи його заступника. На якому місці я буду — залежатиме від нового керівника. Мені було б цікаво підтягнути досвід роботи в судових засіданнях — його в мене мало. Можна займатися процесуальним керівництвом. Якщо тут [у ГПУ] не буде перспектив, можна спробувати і в інших слідчих органах. На керівника ДБР я вже пробував (посміхається), але прокуратура мені більше до душі.

Поштовх для стрімкого розвитку вітчизняного ВПК: ЄC купуватиме українську зброю для ЗСУ на мільярди євро

середа, 8 травень 2024, 7:15

Українському ВПК прогнозували 2024 року шостикратне зростання. Однак держбюджет не в змозі викупити повністю обсяги виготовленої продукції навіть на рівні виробництва 2023 року. Держави-члени Євросоюзу купуватимуть озброєння для потреб ЗСУ від українс...

Боєприпаси для України: В Чехії відповіли, скільки наразі зібрано коштів на снаряди для ЗСУ і скільки ще прагнуть зібрати цьогоріч

середа, 8 травень 2024, 4:15

До ініціативи Чехії щодо снарядів приєднались вже два десятки країн з Європейського союзу й НАТО. Кошти на близько 500 тисяч артилерійських снарядів для України вже зібрані нині в межах чеської ініціативи. Про це розповів міністр закордонних справ Чехі...