Хіти тижня. Інтерновані можуть оскаржувати рішення: В Україні хочуть дозволити примусове оселення росіян під час війни

Виявляти на території України громадян держави-агресора, які становлять загрозу національній безпеці нашої держави, та повідомляти про них Генштабу ЗСУ під час особливого періоду має СБУ.

Кабмін запропонував Верховній Раді України дозволити примусове оселення у визначених місцях громадян держави, яка загрожує нападом чи здійснює агресію проти України, які перебувають на території нашої країни. Відповідний законопроєкт №4327 зареєстрований на сайті парламенту, передають Патріоти України.

Документ визначає повноваження та завдання державних органів щодо поводження з військовополоненими та інтернованими особами в особливий період відповідно до вимог Женевських конвенцій та додаткових протоколів до них. "Під інтернованими особами слід розуміти осіб, яких піддано інтернуванню (примусовому оселенню у визначених місцях громадян держави, яка загрожує нападом чи здійснює агресію проти України, що перебувають на території України, якщо це є абсолютно необхідним для забезпечення національної безпеки України)", – йдеться у проєкті закону.

Згідно з документом, завдання із забезпечення збору, супроводження, охорони та утримання військовополонених покладатиметься на Генштаб Збройних сил України. При цьому аналогічні повноваження щодо інтернованих осіб покладатимуться на центральні органи виконавчої влади, окремі правоохоронні органи, місцеві державні адміністрації.

Виявляти на території України громадян держави-агресора, які становлять загрозу національній безпеці нашої держави, та повідомляти про них Генштабу ЗСУ під час особливого періоду має СБУ. Зі свого боку, Генштаб повинен ухвалювати рішення щодо інтернування таких осіб з урахуванням реальних та потенційних воєнних загроз нацбезпеці.

Інтернована особа може оскаржити рішення у порядку, передбаченому законодавством. Рішення про скасування інтернування приймається негайно після закінчення бойових дій та прийняття указу президента про скасування воєнного стану або за відсутності причин, що стали підставою для інтернування.

Перевезення інтернованих та полонених осіб в особливий період має здійснювати акціонерне товариство "Укрзалізниця", говориться в законопроєкті. Іноземці та особи без громадянства, яких було інтерновано, не будуть нести адмінвідповідальність за порушення встановленого строку перебування в Україні на час їхнього інтернування, уточнюється в проєкті документу.

У ворога за добу значно поменшало автотранспорту: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 19 квітня

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:03

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 19.04.24 орієнтовно склали:

"Вирішується доля війни": Туск закликав польських фермерів зупинити блокаду кордону України

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:48

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав польських фермерів припинити блокування кордону з Україною. Слова Туска після саміту Європейської ради в Брюсселі наводить "Польське радіо", передають Патріоти України. Глава уряду Польщі розповів, що Украї...