Хіти тижня. Хто матиме реальний вплив та владу в Україні за президентства Володимира Зеленського, - політолог

Спекулюючи на недоліках правління Порошенка та наївності молоді й телеглядачів, Зеленський з Коломойським отримали неймовірний для європейської країни результат – критична маса українських виборців повірила та проголосувала за героя серіалу!

Зеленському скоро самому буде несмішно? Фото: Лівий берег.

"В багатьох громадян не виникає сумнівів, що саме актор Володимир Зеленський має найбільші шанси стати наступним українським президентом. Однак, зрозуміло, що тепер вже колишній комік не має ні достатніх політико-економічних знань, ні адміністративного досвіду, ні своєї повноцінної команди, якою потрібно заповнити сотні посад за президентською квотою у всіх відомствах та регіонах", - пише політолог Валерій Майданюк у своєму блозі, передають Патріоти України, та продовжує:

"Найбільш ймовірно, що значний вплив на президента Зеленського матиме його медіа-шеф, власник телеканалу «1+1», на якому працює актор, олігарх Ігор Коломойський та його бізнесова команда.

Рейдер-патріот
В буремному 2014 році влада Яценюка-Турчинова, в умовах фактичної анархії та політичних диверсій російських спецслужб, прагнула в будь-який спосіб утримати під контролем російськомовні регіони, засобом збереження цілісності держави стало призначення впливових олігархів губернаторами областей. Тоді найкраще себе проявив на посаді очільника Дніпропетровщини Ігор Коломойський, якому вдалося забезпечити стабільність та нейтралізувати сепаратизм у російськомовній області. Хоча, враховуючи відсутність спільного кордону області з РФ та менші за масштабами проросійські мітинги, роль Коломойського, як кризового менеджера, була більше розпіареною, аніж реальною.
Весною 2014 Ігоря Коломойського та його соратника Геннадія Корбана українці вважали справжніми патріотами, під управлінням яких Дніпропетровськ став форпостом боротьби проти російської агресії. Сформовані за їх фінансової підтримки перші добровольчі батальйони вселили надію та волю до боротьби мільйонам українців, деморалізованих паралічем центральної влади. Водночас, непрозоре минуле та сумнівна репутація керівників Дніпропетровщини, в той критичний час відступили на другий план перед важливішим завданням – оборони Батьківщини. Україні були потрібні захисники, а їхні минулі й теперішні незаконні оборудки були не на часі.
Але й обороняти Батьківщину захисники взялися не просто так і не лише «за спасибі». Створивши власні добровольчі батальйони та взявши під контроль область, олігарх Коломойський відчув свою всесильність в умовах слабкості київської влади. Використовуючи статус головного патріота країни та провівши низку псевдопатріотичних піар-акцій (продаж пального за завищеними цінами під виглядом «допомоги українській армії»), створивши в мас-медіа образ «рятівника» України, Коломойський починає приглядатися до стратегічних галузей промисловості.
Група політичних бізнесменів на чолі з Коломойським під брендом «Укроп» спробувала розширити межі свого впливу в масштабах країни. В руслі цього, захоплення державних підприємств, зокрема «Укртранснафти», рейдерські розбірки між олігархами, «віджим» чужого бізнесу та довільне використання народних пожертв для добровольчих батальйонів, прикривалися патріотичними гаслами у воєнний час. Однак президент та центральна влада не вважали заслуги Коломойського такими значними, щоб дозволяти йому брати настільки велику частку державного пирога.
Коломойський під ударом
Коли нова українська влада на чолі з президентом Порошенком зміцнила свої позиції та почала витісняти конкуруюче політико-олігархічне угруповання – з «колишніх патріотів та оборонців Вітчизни» було зірвано маски. В березні 2015 року Верховна Рада ухвалює поправки до закону про акціонерні товариства, які позбавили Коломойського контролю над державною компанією «Укрнафта» та усунули голову її правління, протеже Коломойського О. Лазорка. У відповідь, губернатор Дніпропетровщини, вночі з групою бійців у камуфляжах вривається в приміщення «Укртранснафти» і намагається взяти структуру під контроль. При цьому, олігарх заявляє, що в нього в Києві є дві тисячі бійців, які готові захищати «його підприємства». Суспільству стало очевидно, що, шукаючи порятунку від російської агресії та сепаратизму, українська влада потрапила в не менш небезпечну пастку. Запросивши олігархів на губернаторські посади, центральна влада вже не може їх контролювати.
Після скандального рейдерства державної нафтової компанії, президент Порошенко оголосив догану Коломойському «за порушення правил професійної етики, вчинок, який порочить його як державного службовця». А через кілька днів підписав указ про його звільнення з губернаторської посади, зазначивши: «Не я пана Коломойського призначав на цю посаду, але я його зняв. Тому, що його діяльність завдавала суттєвої шкоди інтересам держави, інтересам суспільства, інтересам народу», – заявив Порошенко.
Наступний ударом президента по олігарху, який втратив почуття міри, стала націоналізація «ПриватБанку», що належав Коломойському. Виведення керівництвом банку мільярдів доларів з цієї установи могли зачепити понад 20 млн громадян України, які мало не втратили свої внески. Сума збитків, встановлена в провадженнях НАБУ, становила понад 150 млрд гривень.
Після цього Коломойський не з’являється в Україні з грудня 2016 року, перебуваючи то в Женеві, то в Ізраїлі, позаяк в Україні проти нього порушені кримінальні справи щодо виведення десятків мільярдів гривень з «ПриватБанку» перед його націоналізацією. В Лондоні досі триває судовий процес за позовом української держави проти олігарха. Лондонський суд навіть взяв під облік кошти Коломойського і заборонив олігархові витрачати більше ніж 20 тисяч фунтів на тиждень.
Центральна влада розгромила й угрупування з оточення Коломойського, яке виступало його партнерами та спільниками у фінансово-політичних справах. В жовтні 2015 року спецпідрозділи СБУ затримують одного із найближчих соратників І. Коломойського, екс-заступника голови Дніпропетровської ОДА, голову партії «Укроп» Геннадія Корбана. Інкриміновані правоохоронцями кримінальні статті вражають: розкрадання майна та викрадення людей, створення та керівництво організованою злочинною організацією, фактично – приватною армією.
Підозрюваний разом зі спільниками планував рейдерське захоплення об’єктів ДТЕК у Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській області. З цією метою були дані вказівки про передислокацію підрозділів «Правого сектору» з зони АТО до Дніпропетровська. У серпні 2014 року підконтрольна Корбану бригада з батальйону «Дніпро-1» викрала голову Держземагентства Сергія Рудика, змусивши його написати заяву про звільнення з посади. Корбан також звинувачувався у нецільовому використанні пожертв для добровольчих батальйонів, які йшли на фінансування «приватних армій». Після скандального арешту Корбана, йому, зрештою, дозволили виїхати в Ізраїль нібито на «лікування».
Тріумф олігарха
Здавалося б, влада остаточно розгромила «дніпропетровський клан», більшість представників якого опинилися на еміграції в Ізраїлі. Однак навіть на «святій землі» олігархи не полишили спроб повернути втрачені багатства та вплив в Україні. Їхнім інструментом для повернення до влади став... комедійний серіал. Можливо, цю технологію підказав олігарху хтось з ізраїльських політтехнологів, а, можливо, лише за співпадінням українці виявилися настільки наївними, але результати явно виявилися неочікуваними навіть для режисерів та замовників фільму.
Серіал про чесного, простого вчителя з народу, який стає президентом, бореться з олігархами, став настільки популярним серед зневірених у політиках виборців, що виконавець головної ролі серіалу балотується в президенти, переконуючи виборців, що він буде таким самим, як герой з телеекрану. Спекулюючи на недоліках правління Порошенка та наївності молоді й телеглядачів, Зеленський з Коломойським отримали неймовірний для європейської країни результат – критична маса українських виборців повірила та проголосувала за героя серіалу!
Це створило грунт для повернення олігарха в Україну, причому в ролі господаря ситуації. Коли новим українським президентом стане підлеглий Коломойського з телеканалу «1+1» – актор Зеленський, олігарх візьме реванш і поверне собі втрачене майно та владу, розширивши її до масштабу країни. Не виключено, що за нового президента, преса навіть визнає Коломойського найвпливовішою людиною в країні. Разом з ним на визначальні державні посади повернуться його соратники з так званого «дніпропетровського клану» та з групи «Приват», зокрема Геннадій Корбан. Між іншим, Коломойський вже заявив, що має намір повернути з українського бюджету 2 млрд доларів за «незаконну націоналізацію» «ПриватБанку».

Де-факто, Україна на наступні п’ять років може опинитися під контролем олігарха Коломойського, який стоятиме за кулісами комедії президентства Зеленського та виконуватиме роль директора цирку. Тільки тоді вже нікому не буде смішно, і навіть Володимиру Зеленському".

Джерело: ZIK

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...

"Нех*й шастать": Турецькій авіакомпанії заборонили літати до однієї з країн Європи через зв’язки з Росією

четвер, 28 березень 2024, 21:17

Фінське агентство транспорту та комунікацій Traficom заборонило польоти турецької авіакомпанії Southwind Airlines до Фінляндії через зв'язки з Росією. Про це повідомляє Avianews, передають Патріоти України. "Наша загальна оцінка показує, що значна част...