Хіти тижня. "На злодії шапка горить"? Авіаексперт розповів, що може означати заява Ірану про відмову передачі "чорних скриньок" українській стороні

Відмова Ірана передати МАУ "чорні скринькі" підсилює підозри у збитті літака засобами ППО Ісламської держави

Відмова Ірану від передачі чорних скриньок компанії Boeing може трактуватися як неправомірні дії. Про це в коментарі InfoResist повідомив авіаексперт Василь Шевченко, зазначають Патріоти України.

За його словами, розслідування авіакатастрофи проводить спеціальна комісія, на чолі якої стоїть країна, де сталася ця подія. Шевченко зазначив, що в цю комісію можуть увійти представники сторін, чиї громадяни загинули або травмовані, представники країни-виробника авіаційного судна і фактично інші організації, передбачені регламентом ООН.

В першу чергу, каже експерт, розслідується технічний стан повітряного судна. Після цього комісія вивчає рівень підготовки пілотів і все, що пов’язано з аеропортом господарювання та авіаційним супроводом.

“Потім якщо комісія в процесі розслідування в максимально короткий строк, як тільки вона виявляє, що є загроза продовження польотів, ще якихось дій, які знаходяться під загрозою, вона проводить своє засідання, публікує інформацію і зупиняє, наприклад, рух літаків. Другий напрямок – це вона проводить у встановлений строк і дає попередню інформацію у 10-денний строк і потім дає інформацію про причини авіакатастрофи, вони можуть самі встановлює ці часові рамки. Таким чином все це фіксується з метою недопущення авіаційних подій у майбутньому в світі”, – говорить він.

Шевченко також звернув увагу на те, що рішення про передачу чорних ящиків приймає вищевказана комісія, а не окрема країна, на території якої сталася катастрофа. До розслідування також можуть бути підключені інші країни.

Експерт підкреслив, що розшифровку чорних скриньок повинен здійснювати завод виробник, де спеціальна структура – National Transport Security долучає свою комісію та виконавчий орган.

Серед іншого авіаексперт прокоментував інформацію про те, що Іран відмовляється передавати чорні скриньки літака МАУ компанії Boeing.

“В даному випадку є політична складова та експертна складова. І от якщо ми говоримо про те, що це комісія, то вона розслідує в межах своєї комісії. І, звичайно, інформація, яку вони отримають з чорної скриньки, це інформація, яку використовують для розслідування цієї події. Ми не володіємо інформацією, чи було направлено повідомлення США чи ні, тому що вони могли і не направити. Тобто якщо вони офіційно не направляли повідомлення про подію з таким авіаційним судном і про можливості участі США як експерта, то це теж може трактуватися як неправомірні дії. Але вони можуть мати технічний характер, наприклад, хтось проспав або забув, або можуть мати характер, який ми з вами коментуємо”, – резюмував він.

Раніше стало відомо, що Іран відмовився віддавати компанії Boeing чорні скриньки потерпілого крах літака української авіакомпанії МАУ. В Ірані також не вирішили, якій країні передати бортові самописці.

"Не може бути такою ж, як в Ізраїлі": Макрон зробив заяву про ППО в Україні

субота, 20 квітень 2024, 14:06

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що в Україні неможливо побудувати систему протиповітряної оборони, яка буде подібною тій, що функціонує в Ізраїлі, і відповідатиме вимогам країни. Про це він сказав на пресконференції за підсумками саміту ЄС у...

Торгував із олігархом Курченком: У США суд виніс вирок бізнесмену, який порушив санкції

субота, 20 квітень 2024, 13:43

У США бізнесмена Джона Кана Унсалана (він же Хуррем Кан Унсалан) засудили до шести років ув'язнення за порушення санкційного режиму. Він визнав, що вів торгівлю з проросійським олігархом з України Сергієм Курченком та підконтрольними йому компаніями. П...