Хіти тижня. "Парламент не має вшановувати тих, хто зробив усе, аби України не було", - Портников

"Один із найбільших пов’язаних із Україною скандалів в історії радянського парламентаризму розігрався тоді, коли народний депутат СРСР поет Ростислав Братунь захищав національну символіку, а народний депутат СРСР академік Андрій Сахаров - єдиний у залі йому аплодував стоячи. Я часто про це розповідав, зокрема й зі сцени Майдану", - пише у своєму блозі Віталій Портников, передають Патріоти України, і продовжує:

"Я тільки не розповідав, від кого вони її захищали. А захищали вони її від голови президії Верховної Ради УРСР Валентини Шевченко. Народний депутат СРСР Микола Куценко скаржився союзному депутатському з’їздові, що його – союзного парламентаря – Шевченко всупереч законові вигнала із зали засідань Верховної Ради УРСР за синьо-жовтий значок на лацкані піджака. При цьому вона ніякого права це робити не мала.

І тоді Валентина Семенівна піднялася вже на кремлівську трибуну й ганьбила українську національну символіку вже з неї – під схвальні оплески агресивно-слухняної шовіністичної більшості. І саме тоді на цю трибуну кинувся Братунь. І саме тоді встав Сахаров.

Я не хотів цього писати. Я був добре знайомий із Валентиною Семенівною, у нас склалися хороші робочі стосунки – незважаючи на діаметральну протилежність поглядів на минуле й майбутнє. Я прекрасно розумію почуття людей, із якими вона працювала – багато хто з них потім брав активну участь у розбудові незалежної держави. Але – не вона.

Вона була й залишилися функціонеркою епохи Щербицького – епохи наполегливого знищення всього українского. Останні роки цієї епохи – час, коли вона очолювала Верховну Раду УРСР – був часом, коли керівництво УРСР пручалося будь-яким змінам, що їх розпочав у Радянському Союзі Горбачов. Перебудова в Україні, її національне відродження фактично почалася вже після Щербицького та Шевченко.

Поза сумнівом, Валентина Шевченко залишиться в українській історії – але історії колонії, а не держави. Українському парламентові варто вшановувати тих, хто віддавав за цю державу своє життя, а не тих, хто зробив усе можливе, щоб вона ніколи не з'явилася".

Росія випалює українську землю. Настав час зробити те саме з Росією: Україна вже має ударні БПЛА, котрі можуть дістатися Сибіру - The Economist

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:55

Кореспондент одного з найстаріших і найвпливовіших періодичних видань Великобританії побував на українській фабриці, де випускають бойові БПЛА великого радіусу дії, де поспілкувався з провідним працівником. Моя охорона виглядає знервовано. З кожним наш...

Закон про іноагентів захищає нас від "українізацїі": Прем'єр-міністр Грузії потрапив у скандал

четвер, 18 квітень 2024, 23:54

Прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що основною метою скандального закону про іноагентів є «запобігання українізації». Про це повідомив мовник 1tv, передають Патріоти України. «Законопроект «Про прозорість зовнішнього впливу» насамперед сп...