Хіти тижня. Просто "трошки" змінили законодавство": Зеленський призначив "свого хлопця" головою ДБР

Сухачов перевіриний Банковою в яуості в.о. директора ДБР, і задіяний в найбільш контроверсійних з огляду на законність справах проти ворогів Володимира Олександровича, наголошують в опозиції та незалежні експерти

Президент України Володимир Зеленський призначив нового Голову Державного бюро розслідувань. Ним став Олексій Сухачев, повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу офісу президента.

Сухачов призначений на посаду голови ДБР строком на п'ять років.

"Відповідно до частини третьої статті 10, частини першої статті 11 Закону України "Про Державне бюро розслідувань" постановляю призначити Сухачова Олексія Олександровича директором Державного бюро розслідувань строком п'ять років", - йдеться в указі.

Нагадаємо, Олексій Сухачов народився в Харкові в 1978 році. Він закінчив юридичну академію за спеціальністю Правознавство. З 2000-го працював в органах держбезпеки, в період з 2017 до 2019 року був заступником начальника департаменту в Генпрокуратурі. У 2019-2020 роках служив у Службі зовнішньої розвідки.

У вересні 2020 року Сухачов був призначений в.о. директора ДБР, до цього обіймав посаду заступника директора бюро.

Як Зеленському вдалося протягти "свого хлопця" на посаду голови незалежного слідчого органу, розповів журналіст та правознавець Олександр Лємєнов 21 грудня 2021 року.

Конкурсний відбір проводиться за прогнозованим сценарієм. Спочатку було змінено підхід в форматі його проведення. Перш за все, кудись зникло тестування на загальні знання законодавства. Це саме той етап, що не пройшов Сухачов два роки тому в прокуратурі.

Більше того, ніде не визначено критеріїв стосовно презентацій кандидатів, на які виділялось до 20 хвилин.

Члени комісії просто порахували середнє арифметичне всіх оцінок. Очікувано, коли 5 з 6 членів комісії контролюються Банковою, то і "потрібні" бали виставляються.

Загалом, за презентацію із 3 розділів передбачалось 30 балів.

Доволі дивно, що думки з підготовлених матеріалів у кандидатів сильно збігались. Навіть більше, у властивостях файлів (презентацій) були однакові "цифрові" автори.

За моєю інформацією, Сухачов це пояснював тим, що в нього був файл одного формату, а коли в Бюро йому конвертували це в PowerPoint безпосередньо його підлеглі.

Зрозуміло, що у випадку проходження в наступний етап "тимчасового" керівника ДБР і двох його підлеглих – переможе прогнозований мною кандидат.

До -50% на всю жіночу білизну. Великий вибір!
Мультитул Ganzo G109 за доступною ціною!
Кошик Xiaomi: автоматичне відкривання та зміна мішка!
Знижки на неймовірні жіночі сукні з брендовим іменем!
150 грн

Конкурс сильно схожий на відверту фікцію. Тестувань немає, результати проходження поліграфу не впливають на результат, спецперевірку точно всі троє пройдуть.

По суті, все вирішує своїм голосуванням залежна від Банкової конкурсна комісія. І навіть за умови, якщо один з членів комісії, наприклад правник з гарною репутацією Андрій Козлов, захоче задати певні запитання, то для повноцінної дискусії йому не вистачить довідок від НАБУ.

Адже, на відміну від переатестації прокурорів в 2019-2020 роках, під час нинішнього відбору директора ДБР ці довідки відсутні. Комісія фактично відмовилась глибоко моніторити кандидатів через звернення до НАБУ і НАЗК. Та й загалом, для подібного варто було підписати меморандум про співпрацю, якого між НАБУ і ДБР чомусь досі не існує.

Отож, було відібрано трьох кандидатів – Олексія Сухачова, Сергія Мережка та Олександра Козленка. Тепер на них очікує спецперевірка і психофізіологічне дослідження (поліграф), а також співбесіда.

Чинний регламент роботи конкурсної комісії доволі "куций", мова йде про перевірку через обговорення принципів доброчесності і професійності. При цьому доброчесність включає в себе політичну нейтральність, правову репутацію (відсутність судимості), своєчасності подання кандидатом е-декларацій, законності походження джерел коштів, на які придбане їхнє та родинне майно, дотримання професійної етики, відсутність санкційного шлейфу, дотримання професійної присяги, а також надання комісії достовірної інформації про себе.

Окрім цього, вони ставитимуть запитання щодо професійних компетенцій кожного з трьох кандидатів.

За рішення про доброчесність мають проголосувати не менше 5 членів комісії, як і за відбір єдиного кандидата, який буде визнаний переможцем конкурсу. Після цього готується подання Президенту України від імені голови конкурсної комісії з інформацією про кандидата-щасливчика.

Подання тому, хто не має права призначати директора ДБР, адже відповідні повноваження не закріплені в статті 106 Конституції України. Але про цю епопею, коли неконституційність призначення замаячить на політико-правовому горизонті, ми розповімо згодом.


Міноборони США готує зброю до відправки в Україну - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:42

США готуються якомога швидше затвердити новий пакет військової допомоги для України, бо Конгрес має скоро ухвалити закон про підтримку України. Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела, передають Патріоти України. ЗМІ зазначає, що мовиться пр...

"Аборигени з'їли дядька": У Папуа-Новій Гвінеї обурені словами президента США Байдена

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:30

Президент США Джо Байден висловив припущення, що його дядька могли з’їсти канібали в Папуа-Новій Гвінеї під час Другої світової війни. Це викликало в острівній країні суміш здивування та критики. Про це повідомляє The Guardian з посиланням на місцевих ...