Хіти тижня. Російсько-українська війна: Ексдепутат Держдуми дав втішний прогноз по Донбасу

Кремль дуже сильно зацікавлений закінчити війну на Донбасі вже цього року.

Про це у своєму блозі написав ексдепутат Держдуми, який втік з Росії, Ілля Пономарьов, передають Патріоти України.

Він нагадав про візит заступника голови Адміністрації президента РФ Дмитра Козака в Берлін, де він зустрічався з канцлером Німеччини Ангелою Меркель. "Меркель в особистій бесіді з Козаком хотіла зрозуміти, де та точка компромісу, на яку готова піти Москва. Одна справа, що публічно вони будуть продовжувати твердити "Мінські угоди", але повинна ж бути якась неформальна точка для компромісу. Її треба було б почути, і це була основна задача зустрічі з Козаком", – зазначив Пономарьов.

За його словами, Москва вимагатиме амністію для терористів і статус російської мови на Донбасі. "Це те, що компромісу навряд чи підлягає. Зате те, що підлягає, це визначення, що таке особливий статус. І найбільш дискутабельне питання – це питання про порядок переходу до України контролю кордону", – додав ексдепутат Держдуми.

Він підкреслив, що основний фактор, який штовхає Кремль до домовленостей – це втома російських еліт від міжнародних санкцій. "Путіну весь час своє ж оточення говорить, що для економічного розвитку і нормального існування країни потрібно мати нормальні відносини з Заходом. Без цього неможливо залучати інвестиції, брати кредити. Ще й цей дамоклів меч, який персонально постійно висить над усіма елітами. Ось тому Путіна весь час рухають домовитися про щось", – заявив Пономарьов.

За його інформацією, дедлайном було 9 травня, свято 75-річчя Перемоги, коли всі повинні були приїхати в Москву, але оскільки цього не сталося, термін зрушився на 3 вересня. "До цього моменту Путіну важливо продемонструвати світові, що ми тут домовилися, з Україною все нормально, війна припиняється і давайте знімати з нас санкції. Думаю, Путін мислить приблизно так", – констатував ексдепутат Держдуми.

Він вважає, що тепер першочергове завдання для президента України Володимира Зеленського – не упустити це вікно можливостей і добитися миру.

Дебелий шмат з 61-імльярдного "пирога": США готують поставку зброї для ЗСУ на $6 млрд - Politico

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:39

США завершують підготовку одного з найбільших на сьогодні пакетів військової допомоги для України та готуються підписати контракти на постачання зброї та обладнання для Збройних сил України на суму до 6 мільярдів доларів. Про це пише Politico з посилан...

Після гучних звинувачень у корупції: Міністр Сольський подав у відставку

п’ятниця, 26 квітень 2024, 7:31

Міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, якого підозрюють в оборудках із землею на 500 мільйонів, написав заяву про відставку. Про це повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у Facebook в четвер, 25 квітня. . "До Верховної ...