Хіти тижня. "Ставлеником від КДБ був Алексій, а від Політбюро був я": Філарет розповів про шанс стати главою РПЦ

За словами почесного патріарха, президент РФ Володимир Путін шкодував про вибір глави РПЦ.

Почесний патріарх Православної церкви України Філарет в 1991 році мав шанси стати главою Російської православної церкви, проте програв в конкуренції з майбутнім патріархом Алексієм. Про це він розповів в інтерв'ю, передають Патріоти України.

За словами Філарета, за кандидатуру Алексія виступало КДБ, а за нього - Політбюро ЦК КПРС. "Я був обраний місцеблюстителем на засіданні Священного синоду таємним голосуванням. І цього ніхто не чекав! Тому що КДБ обрала місцеблюстителем і патріархом Алексія (Рідігера), а Синод таємним голосуванням обрав мене. Це було для всіх несподіванкою. Тобто домовлялися, що буде Алексій, а став Філарет. Але потім почалася "робота" КДБ і вмовили архієреїв в результаті голосувати за митрополита Алексія (Рідігера)... Сталося так, як вирішив КДБ. Хоча Політбюро ЦК КПРС робило ставку на мене, як я потім дізнався в кулуарах. Тобто ставлеником від КДБ був Алексій, а від Політбюро був я", - говорить Філарет.

Пізніше, за словами почесного патріарха, президент РФ Володимир Путін шкодував про вибори глави РПЦ і говорив: "Ми помилилися, обравши Алексія патріархом. Треба було вибирати Філарета. Якби Філарет був обраний, Україна була б наша".

Джерело: Сегодня

Треба закрити небо: ЄС та НАТО тиснуть на Грецію й Іспанію щодо надання Україні додаткових систем ППО, - FT

вівторок, 23 квітень 2024, 8:59

ЄС та НАТО чинять сильний тиск на Грецію та Іспанію з вимогою надати Україні більше систем протиповітряної оборони Про це повідомляє Financial Times з посиланням на власні джерела, передають Патріоти України. Лідери ЄС під час саміту в Брюсселі минуло...

"Я ніколи не жалкую про минуле": Буданов пояснив свою заяву про ЗСУ в Криму

вівторок, 23 квітень 2024, 8:24

Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов розповів, що на нього планують черговий замах в інтересах росіян, передають Патріоти України. Пряма мова: Там вони зараз планують дещо (замах - ред.), але, як і минулі рази, все в них не вийде... ...