Хіти тижня. Створення тристоронньої антиросійської Антанти: Яку сенсацію готують у Києві Борис Джонсон і Матеуш Моравецький

За даними ЗМІ, ідею створення союзу обговорювали під час візиту Зеленського до Джонсона у грудні 2021 року

Новий військово-політичний альянс за участю Великої Британії, України і Польщі може з'явитися цього тижня, пишуть ЗМІ. Так званий "троїстий союз" мають намір створити для того, щоб протидіяти загрозам з боку Росії. Корреспондент.net розповідає подробиці.

Концепція "глобальної Британії"

Цього тижня в Україну приїдуть прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон і глава уряду Польщі Матеуш Моравецький, повідомив український міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Дату він не оголосив, але, як очікується, Джонсон і Моравецький приїдуть 1 лютого.

За даними Європейської правди і ВВС News Україна, британський та польський лідери під час візиту у Київ планують оголосити про створення нового формату співпраці з Україною.

Про новий альянс, який назвали "троїстим союзом", поки немає офіційних подробиць. Вперше про нього заявила міністр закордонних справ Британії Ліз Трасс. З її слів можна припустити, що новий формат обговорювали у грудні минулого року під час візиту Президента Володимира Зеленського у Лондон.

"Ми зміцнюємо наше двостороннє партнерство після переговорів на високому рівні у Лондоні у грудні - і ми розвиваємо нові тристоронні зв'язки з Польщею та Україною", – сказала вона.

Незабаром Міністерство закордонних справ Польщі на своїй сторінці у Twitter опублікувало подібне повідомлення: "Польща, Україна і Велика Британія зміцнюють співпрацю перед загрозами безпеці в Центральній та Східній Європі".

Водночас незалежна некомерційна організація Рада з геостратегії, яка працює в Британії, опублікувала геополітичну карту, на якій сформовано вісь між Лондоном, Варшавою та Києвом, тоді як Росія і Білорусь позначено як "ворожі території".

За даними ВВС News Україна, сторони фіналізують деталі угоди. Спочатку планували, що домовленість буде оголошено 31 січня, під час візиту в Україну Ліз Трасс. Але ситуація змінилася, зазначає видання.

Головними завданнями регіонального альянсу має стати як протидія російській загрозі, так і спільна робота заради майбутньої європейської безпеки, зазначає видання.

Посол України у Великій Британії Вадим Пристайко у розмові з BBC News Україна сказав, що це "не зовсім НАТО на трьох". "Але це справді спроба знайти друзів, партнерів і допомогу в цей критичний момент", – заявив посол.

Він нагадав, що саме Британія стає дедалі вагомішим союзником України: це і угода про стратегічне партнерство, і домовленість на 2 млрд доларів, і постачання протитанкової зброї, будівництво кораблів і морських баз.

Джерела видання у дипломатичних колах кажуть, що новий тристоронній формат має стати частиною ширшої стратегії України зі створення малих альянсів: Люблінський трикутник (Україна–Польща–Литва), Асоційоване тріо (Україна, Грузія, Молдова) і Квадрига (Україна–Туреччина).

Пристайко пояснює мотиви Британії так: після виходу з Євросоюзу Лондон узяв на озброєння концепцію "глобальної Британії".

"Вони бачать свій інтерес, їм потрібен такий друг, як Україна. Типова аналогія – це серйозні відносини між Польщею та Британією. Україна в очах британців – це потужна держава на іншому боці європейського континенту", – заявив посол.

Експерт Олександр Краєв також каже, що створення такого союзу є частиною стратегії Британії з відновлення впливу у світі і регіоні після Brexit.

"Звісно, це політичні амбіції Британії", – каже експерт і наголошує, що всі три країни мають питання та деякі претензії до керівництва Євросоюзу.

У НАТО далеко не всі країни готові рішуче протидіяти російській загрозі, тому Велика Британія продовжує тактику малих альянсів, щоб діяти ефективніше у Східній Європі, додав він.

"Окремо Польща оголосила, що згодна підтримувати оснащенням і зброєю Україну, Британія вже це робить. Якщо буде синергія двох країн, то постачання зброї Києву буде більш ефективним, будуть можливі політичні домовленості на тристоронньому рівні", – додав експерт.

Заступник директора Ради зовнішньої політики Українська призма Сергій Герасимчук пояснює, яку Польща теж матиме вигоду з долучення до цього альянсу.

"Це ставить їх в один ряд із британцями, посилює в рамках ЄС та демонструє, що Польща залучає Британію до виконання завдань безпеки, до яких весь ЄС має інтерес", – вважає Герасимчук.

Незважаючи на складні історичні суперечки з Україною, Польща так само зацікавлена в українській безпеці. "Україна їм потрібна, щоб не було великого кордону з РФ", – вважає Герасимчук.

Він прогнозує, що Польща допомагатиме Україні всім – зброєю, ресурсами й обладнанням – окрім безпосереднього відправлення своїх військових.

"Загалом у цьому альянсі поляки побічно представляють ЄС, який також певним чином стає актором безпеки", – додав Герасимчук.

Експерти прогнозують, що залучення Лондона до регіонального альянсу – це перший крок на шляху до посилення Британії в регіоні.

"До альянсу можуть залучати більше країн східного флангу. Для Британії у довгостроковій перспективі це буде позиціонування себе як основного спонсора захисту східного флангу НАТО. А це нова геополітична позиція", – зазначає Краєв.

Як показало опитування соціологічної компанії Рейтинг, українці позитивно оцінюють ідею "троїстого союзу": 61 відсоток опитаних – "за", 21 відсоток – "проти". Опитування проводили з 21 по 23 січня 2022 року серед 2,5 тис. респондентів.

Опитування про союз України, Британії та Польщі

Джонсон закликає Путіна "відійти від краю прірви"

На 31 січня, перед поїздкою до Києва, Джонсон запланував дзвінок до президента Росії Володимира Путіна. На момент виходу матеріалу представник британського прем'єра заявив, що дзвінок можна перенести на 1 лютого. "Збирається зателефонувати як тільки зможе", – заявив він.

Напередодні Джонсон розповів про мету дзвінка. Він має намір попросити Путіна не допустити катастрофи через ескалацію ситуації довкола України.

"Що я скажу президенту Путіну? Це те, що я думаю, що нам усім дійсно потрібно відійти від краю прірви. Також я думаю, що й Росії потрібно відійти від краю прірви", – сказав він.

Наслідки вторгнення Росії в сусідню державу будуть катастрофічними для всього світу, попередив британський прем'єр. Українці дадуть відсіч будь-якій агресії, переконаний Джонсон. Опір буде "відчайдушним і кривавим", додав він.

25 січня глава британського уряду заявив, що ладен поговорити з Путіним про ситуацію в Україні, і закликає Москву "відступити і діяти дипломатично, щоб уникнути кровопролиття в Європі".

Минулого разу Путін і Джонсон розмовляли у грудні минулого року. Тоді британський прем'єр попередив, що Росія, якщо нападе на Україну, припуститься помилки, яка матиме серйозні наслідки.

Російський президент у відповідь заявив, що країни НАТО "освоюють" українську територію, тоді як це, з його слів, є безпосерердньою загрозою безпеці Росії.

У неділю Ліз Трасс пригрозила санкціями проти російських олігархів і пов'язаних із Кремлем компаній, якщо буде агресія проти України, і допустила, що тоді буде конфіскація майна. Про це докладно у матеріалі Потрясіння для світу.

Глава британської дипломатії додала, що малоймовірно, щоб було відправлення британських солдатів в Україну, у разі війни, але Велика Британія допомагає українцям зброєю та інструкторами, які вже навчили близько 20 тисяч українських військових.

"Українці будуть боротися... Путін загрузне в цій трясовині", – заявила Трасс і зазначила, що робиться все можливе, щоб дипломатичним шляхом переконати президента Росії утриматися від вторгнення.

Міністр закордонних справ також повідомила, що має намір на цьому тижні відвідати Україну і Росію. "З нетерпінням чекаю, що наступного тижня поїду в Україну, щоб підтримати", – написала вона на своїй сторінці у Twitter.

29 січня газета Daily Telegraph опублікувала статтю Ліз Трасс, у якій вона пише, що російська кампанія проти України підриває фундаментальні засади європейської безпеки – і тому Британія має протистояти "явній та реальній загрозі", що походить від РосіїНапередодні Джонсон сказав, що британська армія може подвоїти контингент в країнах Східної Європи. Зокрема, Британія може збільшити кількість військових в Естонії з 900 до 1,8 тисячіКрім того, Лондон планує надати країнам Балтії гелікоптери Apache і направити до Східної Європи військові кораблі й винищувачі. Остаточне рішення буде ухвалено на переговорах з НАТО, які цього тижня відбудуться у Брюсселі.

"Майже повністю складається з іноземних елементів": Експерт "розібрав" російську ракету "Циркон"

четвер, 28 березень 2024, 22:46

Україні потрібна система THAAD, котра здатназбивати балістичні ракети на висоті понад 100 км над землею. Про це заявив авіаексперт Анатолій Храпчинський, пише Espreso, передають Патріоти України. «Маємо більш великий фрагмент російської ракети „Циркон“...

"Армія РФ веде застарілу війну": Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України

четвер, 28 березень 2024, 21:58

Російські війська використовують затримку допомоги для України для інтенсивніших атак. Втім, окупанти не мають ресурсу для здійснення великого прориву. Про це заявив генерал-лейтенант, колишній головнокомандувач збройних сил США в Європі Бен Годжес в е...