Хіти тижня. "Цинічні біндери": Політолог Фесенко пояснив, чому, незважаючи на всі намагання Москви, не вдалося погодити "формулу Штайнмаєра" у Мінську

Політолог висловив сумніви в тому, що формула дійсно була узгоджена 2 вересня на зустрічі помічників лідерів Нормандського формату.

Володимир Фесенко. Фото: соцмережі.

Письмове закріплення формули Штайнмаєра у Мінську зірвалося через те, що російська сторона не погодилася на висунуті Україною умови щодо проведення виборів на окупованій частині Донбасу. Про це в коментарі заявив політолог, керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, передають Патріоти України.

За його словами, версія про те, що Україна спеціально затягує реалізацію формули Штайнмаєра з метою введення миротворців на Донбас не відповідає дійсності.

“По-перше, миротворці не суперечать “формулі Штайнмаєра”. А хто заважає піднімати питання миротворців. Тому це дуже надумана версія людей, які мало знайомі з переговорним процесом, не розуміють його суть та тенденції. Тобто ця версія абсолютно не відповідає дійсності. Сама “формула Штайнмаєра” має технічне значення, а для росіян ще й тактичне. Чому росіяни намагалися просунути її, акцентуючи увагу на неї? І чому така істерика у зв’язку з вчорашніми подіями в Мінську, з тим, що не вдалося підписати якийсь документ?! Тому що вони хотіли, щоб формула була підписана, і це стало приводом для того, щоб вже зараз ставити питання про негайне проведення виборів”, – сказав він.

Політолог також висловив сумніви в тому, що формула дійсно була узгоджена 2 вересня на зустрічі помічників лідерів Нормандського формату.

“Судячи з усього, остаточне узгодження та, як виявилося, не зовсім остаточне, відбулося напередодні, не знаю в якому режимі і як, але, мабуть, там текстуально погоджували, шляхом листування, зізвону. Тут наведу інше джерело: той Олексій Чеснаков, який вчора почав всю цю паніку, хто не знає, це найближчий помічник Суркова, його альтер-его, який озвучує позицію Суркова особливо з Мінських переговорів, після зустрічі в Берліні 2 вересня помічників лідерів Нормандського формату Чеснаков написав, “ми ні про що не домовилися”. І він же вчора почав говорити, що нібито ось була домовленість ще 2 вересня, але її українці зірвали. Ось він брехав тоді або вчора. Тому остаточної домовленості не було”, – зазначив Фесенко.

Коментуючи зрив (так заявляє Росія, – ред.) підписання формули Штайнмаєра 18 вересня в Мінську політолог припустив, що Росія просто могла не погодитися на умови української сторони про те, що формула набуде чинності лише після виконання певних умов.

“Про те, що вибори проходять за участю українських партій, проводить їх ЦВК України, до висвітлення виборів повинні бути допущені українські ЗМІ і так далі. Це абсолютно нормальна вимога української сторони. Без цього могла бути маса критики, наїздів на Зеленського, на всю нинішню владу. Тому ось ці застереження були з боку України абсолютно правильними. І українська сторона має на це повне право. Але це викликало істерику у росіян. І вони звинуватили нібито що зірвали. Тому переговори тривають, нічого фатального не сталося, саму формулу Україна, судячи з усього, погодила. А істерику росіян викликала ось ця вимога українців про те, коли ця формула може вступити в силу. Тому що це зламало всю тактичну гру росіян. Вони хотіли зробити для нас пастку з підписанням цієї формули і з тим, що б змусити вже завтра на саміті Нормандської четвірки погодиться на вибори найближчим часом. Наші умови зламали всю гру росіян”, – резюмував Фесенко.
Джерело: InfoResist

Путіну "це не повинно зійти з рук": Шольц заявив, що війна в Україні може затягнутися

субота, 20 квітень 2024, 17:28

Близькі країни до Росії мають сумніви, що війна в Україні має якийсь сенс для Кремля, однак війна може затягнутися. Про це заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц, пише DW, передають Патріоти України. "У світі немає практично жодного глави уряду, який вір...

Почалися проблеми: Виробництво зброї в Україні сповільнюється з двох причин, - ЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 17:22

Українські підприємства з виробництва зброї, які з'явилися після початку повномасштабного вторгнення РФ, шукають фінансування і побоюються стати ціллю ракетних атак окупантів, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. За словами журналістів,...